Virtua Fighter 5 Final Showdown – може би най-добрият „файтър“ излизал досега

0
33

Блок, удар, ритник! Това е! Само тези три бутона.

Простотата тук е доведена до съвършенство, и все пак на основата на тези три бутона, човек е способен да генерира хиляди движения. Това е шедьовър в гейм-дизайна и резултат от една почти двадесетгодишна еволюция, започваща още от миналия век – от 1993г. Това, което прави впечатление на човек веднага щом се докосне до Virtua Fighter 5 Final Showdownе (VF5), че играта не е станала по-лоша по какъвто и да е начин за тези години.

Днес, VF5[/] може да се похвали с по-добър дизайн, балансирани специални удари, нов боец, но най-важното, онлайн-режим за притежателите на [b]PS3.

Известно неудобство за незапознатите с файтърите, би могло да представлява наличието на три бутона за удара с ръка и три за удара с крак. Това, принципно е удобно за прилагането на дълги серии от блокове и удари и придвижване и нанасяне на удари едновременно, но това доближава играта до такива образци като Tekken, където някак си прекалено усложняваха нещата с тези безкрайни серии и невъзможността да блокираш противника попаднал даже случайно в една такава серия.

Но трябва да се признае, че въпреки сложността на движенията, Virtua Fighter си остава с лесен контрол, което и му дава предни позиции сред файтърите.

Това, което отличава VF5 от останалите файтъри са блоковете и по-точно бутона за блок. Повечето от днешните игри в които властват юмруците и ритниците разчитат на действията в нападение, а не толкова на блокиране на ударите.

От SEGA знаят това и са решили да минат с едни пред конкуренцията и защитата е от огромно значение във Virtua Fighter 5 Final Showdown.

Дълбочината на блоковете се простира от простото блокиране на камшичен удар на противника до нивото на наблюдение и предсказване на действията на противника.

Така например, ако си близо до противника, има риск, той да те хване и да те хвърли на земята. Хвърлянето не може да бъде блокирано, но може да бъде предотвратено.

На едно съвсем основно равнище, това ще означава да натиснете „Хвърли“-функцията (блок+удар) в същото време, в което го прави и опонента ви. Про-геймърите могат да се застраховат от удари като задържат копчето за обикновен блок, като същевременно задържат и командата за удар.

В този случай ще изглежда така сякаш, че те просто се защитават повече от необходимото, но всъщност, те добавят допълнително ниво на защита към стратегията си. Хитро, нали?

Нещо друго: Играч, който вижда, че използвате тази техника може да се опита да я преодолее просто като смени посоката в която захожда за хвърляне. Но, за да ви дадат шанс да блокирате даже и тази хитринка, вие може да направите същото като него – да промените посоката. На блока си. Но най-хубавото от всичко на играта е, че даже и най-добрият играч има шансове за успех 50/50.

В онлайн-режима вие може да адаптирате стила си към играча от другата страна, да го наблюдавате внимателно и намерите стратегия, за да го победите. Онлайн-режима ни предлага необятни възможности на геймплея, които всеки уващаващ себе си PS3-файтър маниак не трябва да пропусне.

Блок, удар, ритник! Това е! Звучи толкова просто и изчистено, а предлага неимоверно повече.

0 0 глас
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
0 Коментара
Отзиви
Всички коментари