Близо 1200 ученици от цяла България преминаха обучения за онлайн безопасност с подкрепата на Теленор

0
42
Общо 1173 деца от 13 училища в страната научиха през първите осем месеца на 2018 г. как да се справят с основните рискове в онлайн пространството, както и към кого могат да се обърнат за помощ и съвет при възникнал проблем в интернет

Обученията формираха първата част от целогодишната обучителна програма „Киберскаут“. Програмата се организира за трета поредна година от Националния център за безопасен интернет и Теленор, като целта до края на 2018 г. е броят на обучените деца да достигне 2000.

Сред знанията, които децата придобиват в рамките на програмата „Киберскаут“, са: разпознаване и справяне с компютърни вируси; разпознаване и справяне с педофили и непознати онлайн; онлайн тормоз; докладване и блокиране; настройки в социални мрежи и пароли.

Над 300 от тези деца са сертифицирани киберскаути, които чрез публични дейности предадоха своите знания за опасностите онлайн и начините за справяне с тях на други 664 свои връстници

След преминаване на двудневните обучения, киберскаутите отбелязват напредък от 45% в разпознаването на потенциално подмамване от педофил. Това е и най-сериозният риск сред децата, ползващи интернет.

За първи път тази година киберскаути експерти успяха да идентифицират потенциален педофил, поискал приятелство на техен съученик. Случаят е предаден на компетентните лица от ГДБОП. 200 от обучените подрастващи взеха участие в инициативата „Полева клиника Доктор ОхЗаби” за преглед на сигурността на техните смартфони и таблети и запознаване със специфичните рискове, които носи ползването на мобилни устройства.

ДОБАВИ КОМЕНТАР

  Абонирай се  
Извести ме за