Близо 70% от автомобилите в България са над 16 години, а 40% – над 20 години, става ясно от изследване, проведено с аналитичния софтуер Tableau

5
29

51% от превозните средства са задвижвани с дизелови двигатели, а броят на автомобилите в страната плавно намалява, сочи още проучването

Близо 70% от автомобилите в България са над 16 години, а 40% – над 20 години. Това става ясно от актуално изследване на автомобилния парк, осъществено от екипа на консултантската компания Тим ВИЖЪН България с помощта на аналитичния софтуер Tableau. Използването на софтуерното решение позволява разкриване на някои доста любопитни тенденции за този потребителски бранш, включително възможност да си отговорим на въпроси като: Каква е средната възраст на автомобилния парк в България? Какъв е делът на дизеловите спрямо бензиновите двигатели? Кои са най-използваните марки автомобили и какво е възрастовото им разпределение? Има ли ясно изразени тенденции, които се развиват във времето?

Методологията на изследването

За нуждите на проучването екипът е използвал информация на Министерството на вътрешните работи, публикувана периодично в Портала за отворени данни на Република България. Анализирайки данни от множество файлове, софтуерът Tableau е изградил цялостна картина на българския автопарк по възраст на автомобилите, по градове, по марки, включително възрастови групи за съответната марка, както и по тип на горивото.

„Tableau ни даде възможността да свържем данните от различните файлове, а големият избор от разнообразни визуализации, които предлага решението, ни даде свободата да изберем най-подходящите за нашите цели и да изградим цялостната картина на автомобилния парк, чрез която да си отговорим на най-важните за неговото развитие въпроси“ – споделя д-р Валентина Протопопова, експерт по BI системи в Тим ВИЖЪН България.

Резултатите

Както личи от визуализациите, създадени с Tableau, близо 70 % от превозните средства в страната са на възраст над 16 г., а тези на възраст над 20 г. съставляват цели 40 % от съвкупния автопарк. На фона на тези цифри дела на новите автомобили (до 10 г.) е почти пренебрежимо малък – едва 11 процента.

Друг очакван резултат е високият дял (цели 51%) на превозните средства, задвижвани с дизелови двигатели – гориво, което в последните години се смята за един от основните причинители на замърсяването на въздуха с азотни оксиди и диоксиди, както и с прахови частици.

Може би най-изненадващото откритие, направено с помощта на аналитичния софтуер Tableau, е че цялостният брой на превозните средства в България плавно намалява през последната година.

Всеки желаещ може сам да разгледа представените даннина адрес:

Какъв е българският автомобилен парк – анализ с Tableau

5
ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
1 Коментари
4 Отговори на коментарите
0 Последователи
 
Коментарът с най-много реакции
Най-горещият коментар
5 Автори на коментарите
MorganдронKiLaRa1988КоментаторMr 110% Автори на последните коментари
  Абонирай се  
нови стари оценка
Извести ме за
Mr 110%
Mr 110%

Хм, 70% над 16г и 40% – над 20г ? Това прави 110% :))) Май не е много ясно или на софтуера или на автора как да се анализират получените данни ..

Коментатор
Коментатор

Хм, а дали пък тези 40% за колите над 20 години не влизат в посочените вече 70%…

KiLaRa1988
KiLaRa1988

Е нали тези които са над 20г също влизат и в по-обширната категория над 16г.
Има се в предвид, че от тези 70% над 16г,40% са даже над 20г, а останалите 30% са между 20г и 16г.

дрон
дрон

😀 стига си подсказвал че ще земе да те разбере…

Morgan
Morgan

Като добавиш пренебрежимите 11% до 10 години и останалите 19% (това пък от къде дойде) м/у 10 и 16 години колко стават?