Вече 12 български училища и около 2 000 родители и ученици използват иновативната дигитална платформа за столово хранене

0
112
Mastercard подкрепя внедряването на дигиталната платформа за столово хранене като предлага удобни, достъпни и безкасови решения на родителите и на учениците

В епохата на дигитализация на цели индустрии и обществени сектори българското образование не трябва да остава встрани от процеса, а напротив – трябва да приветства новите технологии. Внедряването на иновации променя средата и я прави по-удобна и ефективна за преподавателите и за родителите, а също и по-интерактивна и вдъхновяваща за децата.

Гордеем се, че благодарение на съвместните усилия на институциите и бизнеса въвеждаме успешно дигитални проекти в българската образователна система. По този начин използваме технологиите и ресурсите, за да подобряваме средата и качеството на образование“, каза Ваня Манова, мениджър за България и Македония, Mastercard, по време на шестата годишна церемония „Кмет на годината“, на която бяха отличени най-добрите градоначалници в страната. Ваня Манова награди Димитър Николов, кмет на Бургас, Красимир Герчев, кмет на Разлог и Трайко Младенов, кмет на Костинброд, които получиха наградата в категория „Иновации в образование“ съответно за голяма, средна и малка община за усилията им за внедряване на иновации в образованието на децата.

„Първата в България електронна система за училищно хранене, която въведохме през миналата година заедно с нашите партньори като пилотен проект в едно столично училище, е успешен пример за ефективното сътрудничество между бизнеса и институциите и за ползата от публично-частните партньорства. Нашата подкрепа е естествен резултат от ангажимента ни да предлагаме удобни, достъпни и модерни решения с отговорност към обществеността.“, добави тя.

Вече 12 български училища и около 2 000 родители и ученици от цялата страна използват първата в страната електронна система за училищно хранене, която позволява онлайн зареждане на електронни купони за столово хранене  благодарение на технологичните решения и инвестиция на Mastercard. Дигиталната платформа бе въведена първоначално през 2017 г. в общинското 119 СУ „Академик Михаил Арнаудов“ – София. През изминалата учебна година повече от 450 от родители и ученици в 119 СУ „Академик Михаил Арнаудов“  са се възползвали от възможностите, които електронната система предоставя.

Дигиталната платформа е съвременна алтернатива на остарялата система, базирана на хартиени купони, и опростява процеса по осигуряване на училищно хранене чрез дигитализация.

Иновативното решение предоставя на родителите множество възможности, сред които да подбират хранения, включени в дневното детско меню, да проследяват използвана ли е заявената порция, да проверяват информация за всички алергени, съдържащи се в продуктите, както и да заплащат със своите банкови карти. Учениците пък получават заредени електронни карти, които използват вместо досегашните хартиени купони, за да получат училищния обяд. Дигиталната платформа е лесна за употреба и е достъпна за всички общински училища в страната.

Възползвайки се от предимствата на дигиталния проект, българските родители имат възможност без да инвестират допълнително време и средства, да допринесат както за подобряването на училищната среда за българските деца, така и за осигуряването на достъп до образование за деца от общества в риск. За всеки закупен през онлайн платформата с карта Mastercard обяд от днес до 31.12.201 г.  компанията дарява за своя сметка средства на фонда на Световната продоволствена програма (WFP) към ООН за осигуряване на едно училищно хранене за дете в Руанда. Осигуреният училищен обяд ще позволи на деца в рискови общности да останат в училище и да учат, вместо да се изправят неподготвени пред предизвикателствата на външната среда.

Инициативата е част от глобалния дългосрочен ангажимент на Mastercard за осигуряване на по-добро бъдеще на децата по света чрез осигуряване на училищни хранения и по-добра среда за милиони ученици. Според изследване, проведено от WFP и подкрепено от експерти на Mastercard, съществува директна връзка между хранителните училищни ястия и академичните постижения и продуктивността на по-късен етап от живота. Осигурената училищна храна позволява на децата в редица рискови общности да останат в училище и да учат, за да станат по-продуктивни, когато пораснат и по този начин да допринесат за развитието на по-добра среда в семействата, обществото и икономиката.

ДОБАВИ КОМЕНТАР

  Абонирай се  
Извести ме за