Впечатляващ ръст от 31% на новите заявки за облачни услуги и двуцифрено увеличение на приходите от акции през Q4

0
139

Ние обещахме бърз растеж на облачните услуги и го постихнахме! Само SAP продължава мащабната триада на ръст на приходите от облачни услуги, софтуер и оперативни дейности. Рекордният брой внедрявания на S/4HANA буквално разпали всички облачни услуги на SAP. Клиентите ни изобретяват нови индустриални практики чрез SAP Leonardo. Бъдещето на SAP е сигурно и непоклатимо като камък!“ – Бил МакДърмот, главен изпълнителен директор

 

„Завършихме годината със сериозно увеличение на новите заявки за облачни услуги от над 31% в сравнение с изключително успешното предходно Q4. Както обещахме, задействахме развитието на оперативния марж, като постихнахме 35.2% оперативен марж извън МФСО в постоянна валута. Това проправя пътя за силния ръст и увеличението на маржа, които очакваме през 2018 и след това.“  – Лука Мучич, главен финансов директор

Финансови акценти за цялата 2017 г.

SAP продължава да постига всичките си прогнози, заложени още от началото на 2015 г., когато представи плановете и амбициите си за 2020. 2017 година не е по-различна: дори след множеството завишения на стойностите през годината, SAP постига всички прогнози.

Приходите от облачни услуги и софтуер нарастват с 6% (МСФО) и 8% (извън МСФО в постоянна валута) през 2017, като постигат годишната прогноза, повишена през октомври (от 7% на 8.5% ръст извън МСФО в постоянна валута). Приходите от облачни абонаменти и поддръжка са 3.77 млрд. евро (МСФО) и 3.83 млрд. евро (извън МСФО в постоянна валута), реализиращи годишната прогноза (от 3.8 до 4.0 млрд. евро извън МСФО в постоянна валута). Приходите от софтуер са 4.87 млрд. евро (МСФО), като се задържат стабилни на годишна база с увеличение от 2% (извън МСФО в постоянна валута). Общите годишни приходи са 23.46 млрд. евро (МСФО) или 23.77 млрд. евро (извън МСФО в постоянна валута), достигащи горното ниво на годишната прогноза, повишена през октомври (от 23.4 до 23.8 млрд. евро извън МСФО в постоянна валута).

 

Новите заявки за облачни услуги[1] за цялата година са на стойност 1.45 млрд. евро или ръст от 26% (30% в постоянна валута). Новите заявки за облачни и софтуерни лицензи[2] се увеличават със 17% на годишна база в постоянна валута. Облачните абонаменти и поддръжка[3] нарастват с 38% до 7.5 млрд. евро в края на годината.

 

Годишната оперативна печалба е 4.88 млрд. евро (МСФО) или 6.92 млрд. евро (извън МСФО в постоянна валута), постигаща годишната прогноза, повишена през октомври (от 6.85 до 7 млрд. евро извън МСФО в постоянна валута). Основните приходи на акция (МСФО) са се увеличили с 10% до 3.36 евро (МСФО) и с 14% до 4.44 евро (извън МСФО), благодарение на силните резултати от оперативната дейност, приноса на Sapphire Ventures и еднократните данъчни облекчения от вътрешния трансфер на правата за интелектуална собственост към SAP SE и данъчната реформа в Съединените Щати.

 

Основните приходи на акция (МСФО) са се увеличили с 10% до 3.36 евро (МСФО) и с 14% до 4.44 евро (извън МСФО), благодарение на силната оперативна производителност, принос на Sapphire Ventures и еднократните данъчни облекчения от вътрешния трансфер на правата за интелектуална собственост към SAP SE и данъчната реформа в Съединените Щати.

 

Бързо разрастващият се облачен бизнес на SAP, заедно със солидния растеж в приходите от поддръжка, продължават да разширяват дела на предвидимите приходи. Делът на приходите от облачните абонаменти и поддръжка, както и от софтуерната поддръжка възлизат на 63% от общите годишни приходи за 2017, което е увеличение от 1 процентен пункт.

 

Оперативният паричен поток за цялата година е 5,05 млрд. евро, което е увеличение с 9% на годишна база. Свободният паричен поток се е увеличил със 4% на годишна база до 3,77 млрд. евро. В края на годината нетната ликвидност възлиза на 1.48 млрд. евро, което е подобрение с 1.7 млрд. евро на годишна база. За цялата година компанията е изкупила акции на стойност 500 млн. евро и платила дивиденти на стойност 1.5 млрд. евро.

 

Финансови акценти за Q4 2017 г.

Бързото нарастване на приходите на SAP от облака продължава и през четвъртото тримесечие. Новите заявки за облачни услуги нарастват с 22% (31% в постоянна валута) през Q4, достигайки 591 млн. евро и така реализирайки поетия през октомври ангажимент за увеличаване на новите заявки за облачни услуги. Приходите от облачни абонаменти и поддръжка нарастват с 20% на годишна база до 995 млн. евро (МСФО) или с 28% на годишна база (извън МСФО в постоянна валута). Приходите от софтуер (МСФО) са 2,06 млрд. евро, като спадат с 5% на годишна база или с 1% (извън МСФО в постоянна валута). Общият приход е 6.81 млрд. евро (МСФО), постигащ растеж от 1% на годишна база или 6% (извън МСФО в постоянна валута). Новите облачни и софтуерни заявки за лицензи са се увеличили с 13% в постоянна валута на годишна база през четвъртото тримесечие.

 

Оперативната печалба за четвъртото тримесечие нараства с 1% до 1,96 млрд. евро (МСФО) или с 6% (извън МСФО в постоянна валута). През цялата 2017 година SAP работи за подобряването на своя оперативен марж. Оперативният марж извън МСФО в постоянна валута спада с 1.4 процентни пункта на годишна база през първата половина на 2017 и с 0.9 процентни пункта на годишна база ч третото тримесечие. По план, четвъртото тримесечие показва началото на обратния процес със спад само от 0.1 процентни пункта на годишна база. Основните приходи на акция са се увеличили с 21% до 1,55 евро (МСФО) и с 16% до 1.77 евро (извън МСФО), отразяващи еднократни данъчни облекчения, описани по-горе.

0 0 гласа
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
0 Коментара
Отзиви
Всички коментари