fbpx
0.8 C
София

Европейският комисар Мария Габриел и изпълнителният директор на VMware България обсъдиха възможности за сътрудничество и развитие на иновациите в Европа

Най-четени

Сред темите на срещата бяха предстоящите инвестиции на VMware в българската икономика, жените в технологичния сектор и дигиталните умения на гражданите на ЕС

По време на своята официална визита в България през изминалата седмица, европейският комисар по цифровата икономика и общество Мария Габриел се срещна с Диана Стефанова, управляващ директор на развойните центрове на VMware за Европа и Близкия изток и Робърт Кондън, ръководител връзки с институции и публична политика за региона. По време на срещата те обсъдиха ключови за технологичната индустрия в Европейския съюз теми като дигиталните умения на гражданите, ролята на жените в ИТ индустрията, киберсигурността, изследователската дейност и други.

За своите 11 години в България, VMware е призната за един от най-големите инвеститори в региона. Офисът в София е сред топ три ключови стратегически развойни центрове за VMware в световен мащаб. VMware затвърди подкрепата си за българската икономика и местните таланти чрез планирано разрастване в София – през 2019 г. компанията планира да се премести в новопостроен високотехнологичен офис, както и да увеличи екипа си до 1 500 души.

Друга основна посока на разговора бе участието на жените в технологичния сектор. VMware от години работи за по-доброто включване на жените в STEM и поддържа инициативи, които насърчават професионалното им развитие в ИТ индустрията на всяко ниво

Сред тях са създаване и развитие на българския клон на международната организация Women Who Code, обучения по програмиране за жени – Rails Girls, събития за кариерно консултиране и много други.

Киберсигурността също беше сред водещите теми на срещата. Като компания, която предоставя решения за киберсигурност на клиенти в целия свят, VMware напълно подкрепя създаването и въвеждането на мерки за подобряване на онлайн сигурността в Европа. Това съвпада и със стратегията на ЕС гражданите и бизнесът на Европа да се възползват от предимствата на цифровата икономика. Ангажиментът на компанията е заложен и в документа на VMware с петте основни принципа за киберхигиена – най-важните и основни мерки, които организациите трябва да предприемат, за да предпазят своята информация и тази на  клиентите си.

VMware активно подкрепя развитието на дигиталните умения на младото поколение чрез различни инициативи като безплатни клубове по програмиране, летни школи за облачни технологии и др

През октомври ментори от компанията и отбор от 7 деца от клуба VMware Bulgaria Coder Dojo посетиха Европейския парламент и се включиха в срещата EUDojo, част от Европейската седмица на програмирането. Младите ентусиасти представиха пред останалите участници своите проекти и дори преподаваха програмиране на евродепутати.

VMware заяви подкрепата и участието си в различни европейски консорциуми за развойна дейност в приоритетни за ЕС области като блокчейн, изкуствен интелект и други.

„Вярваме, че тази среща е от изключителна важност за ползотворното сътрудничество между бизнеса и институциите. Тя беше логична следваща стъпка за удовлетворяване на дигиталните нужди на гражданите и икономиката на Европейския съюз“, каза Диана Стефанова.

„За да бъде Европа цифров лидер на световната сцена, за да дадем възможност на европейските предприятия да бъдат начело в цифровата трансформация и да станат по-конкурентоспособни в глобален мащаб, трябва да работим заедно – законодателите, индустрията, научните среди, обществото. Иновациите движат напредъка и трябва да продължим да подкрепяме иноваторите“, заяви комисар Мария Габриел.

Абонирай се
Извести ме за
guest
0 Коментара
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини