fbpx
-4.3 C
София

Заместник – кметът на София Дончо Барбалов откри форума „Бъдещето на София“

Най-четени

Заместник кметът на София по бюджет и стопанска дейност Дончо Барбалов откри форума „Бъдещето на София“, който се провежда днес в сградата на Съюза на архитектите в България. Поздравителен адрес към участниците изпрати и министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова. Събитието събра архитекти, технологични специалисти, представители на строителния бранш и сферата на домашната автоматизация, както и сдружения за развитие на градската среда, които представиха своите виждания за бъдещето на столицата. Организатори са Stroimedia.bg и b2b Magazine, а форумът се провежда с подкрепата на Община София.

 

„Темата е много важна за нас, защото за съжаление в ежедневието си не се замисляме за бъдещето на града“ – това каза заместник – кметът на София Дончо Барбалов при откриването на форума. Той добави, че през последните години са инвестирани над 3 млрд. лева в строителство и е направено много за развитието на транспортната инфраструктура.

Зам. – кметът посочи, че над 90% от тролейбусите са обновени, автобусният парк е обновен и са доставени нови метровлакове. Той добави, че Общината е с амбиция да продължи политиката си за устойчиво развитие на столицата и ще продължи да изпълнява през тази и следващата година амбициозната си програма както в областта на транспорта и инфраструктурата, така и в сферата на устойчивото бъдеще и екологията.

 

Министър Лиляна Павлова също изпрати поздравителен адрес към организаторите и участниците във форум „Бъдещето на София“, подчертавайки че устойчивостта е един от приоритетите на Министерството на регионалното развитие и благоустройството и напомняйки, че като страна – член на Европейския Съюз отговорност на България е да работи за намаляване на екологичния отпечатък върху природата, за подобряване чистотата на въздуха и водата, както и за повишаване на енергийна ефективност.

 

Навлизането на решенията за интернет с максимална гъвкавост, сред които такива за пренос на данни през електрическата мрежа беше една от тенденциите за по-устойчива градска среда, представени на събитието. Интеграцията на новите технологии в строителството беше сред важните акценти на форума „Бъдещето на София“, а генералният спонсор TP-LINK представи технологии от типа „data over powerline“ (пренос на данни по електрическата мрежа), които позволяват значително оптимизиране на комуникационната инфраструктура в сградите. Компанията разказа и за тенденциите при мрежовите технологии в паркове, обществени сгради и други типове градска среда, акцентирайки върху различни видове мобилни рутери, удължители на обхвата и други гъвкави решения за създаване на точки за достъп в движение.

 

Предстоящият ръст на технологиите от типа „Интернет на нещата“ (Internet of Things) беше акцент в презентацията на младия предприемач Любомир Янчев, създател на системата за домашна автоматизация Мелиса. Той прогнозира, че много скоро всевъзможни предмети около нас – от четката за зъби и вилиците, до сградите ще бъдат свързани с интернет и чрез разнообразни сензори ще събират данни за околната среда и ще могат да се управляват отдалечено. Ползите за това са много – от удобството и спестяването на време, до повишаването на енергийната ефективност и по-малкия отпечатък върху околната среда.

 

Официални партньори на събитието са Община София, Съюзът на архитектите в България и Камарата на архитектите в България, генерален спонсор е TP-LINK, а спонсор е YTONG.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

0 Коментара
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини