Индекс на Mastercard показва как държавите стимулират развитието на жените предприемачи по света

0
183

Време е да сложим край на предразсъдъците спрямо жените в бизнеса

Жените предприемачи просперират повече в по-развитите икономики, разкрива второто издание на Индекса на Mastercard за жените в бизнеса. В сравнение с техните колеги в нововъзникващите пазари, жените собственици на фирми в развитите са имали възможност да се възползват от по-голям набор от ресурси и възможности, включително достъп до капитал, финансови услуги и академични програми.

Индексът на Mastercard сочи още, че прохождащите и утвърдените жени в бизнеса по света продължават да просперират въпреки културните предубеждения, свързани с пола, които създават значителни пречки пред жените собственици на бизнес да реализират пълния си потенциал.

Изследването на Mastercard проследява напредъка и постиженията на жените предприемачи и собственици на бизнес на 57 пазара от няколко географски региона – Европа, Северна Америка, Южна Америка, Тихоокеанска Азия, Близкия Изток и Африка.

„Жените предприемачи правят забележителен напредък като собственици на фирми по целия свят. Ние вярваме, че като насочим вниманието върху техните усилия да реализират потенциала си, можем да им помогнем да получат подкрепа и стимул да ръководят успешен бизнес, който им гарантира по-добър стандарт и възможности“, каза Мартина Хунд-Мейджин, главен финансов директор, Mastercard.

Топ 10 пазара с най-силни стимулиращи условия и възможности за развитие на жените като предприемачи:

 1. Нова Зеландия – 74.2
 2. Швеция – 71.3
 3. Канада – 70.9
 4. САЩ – 70.8
 5. Сингапур – 69.2
 6. Португалия – 69.1
 7. Австралия – 68.9
 8. Белгия – 68.7
 9. Филипини – 68.0
 10. Великобритания – 67.9

Индексът на Mastercard показва, че развитите пазари със силни стимулиращи условия не са имунизирани срещу полови предубеждения към жените в бизнеса. В Нова Зеландия, резултатите разкриват, че обществото възприема по-резервирано жените предприемачи. Въпреки тези условия, жените, собственици на бизнес в Нова Зеландия, са надмогнали тези предизвикателства и за втора поредна година извеждат своя пазар на върха в класацията.

Изследването на Mastercard също така показва, че възможността за предприемачество не е задължително съобразена с темпа на икономическото развитие на пазара. Нововъзникващи икономики като Гана (46.4), един от трите новодобавени пазара към Индекса (заедно с Малави и Нигерия), Уганда (33.8) и Виетнам (31.3) имат по-високи нива на бизнес, собственост на жени, в сравнение с редица по-развити пазари. Жените предприемачи на тези пазари обаче са водени по-скоро от необходимостта от оцеляване. Те успяват да се адаптират на пазара, въпреки липсата на финансов капитал и достъп до редица необходими за развитие услуги.

Жени, собственици на компании, като % от всички бизнес собственици – Топ 10 пазара

 1. Гана – 46.4%
 2. Русия – 34.6%
 3. Уганда – 33.8%
 4. Нова Зеландия – 33.0%
 5. Австралия – 32.1%
 6. Виетнам – 31.3%
 7. Полша – 30.3%
 8. Испания – 29.4%
 9. Румъния -28.9%
 10. Португалия – 28.7%

„В навечерието на 8 март – международния ден на жената, се надяваме резултатите от проучването да послужат като своевременно напомняне на правителствата и организациите, че трябва да подкрепят усилията за предоставяне на по-голямо финансово приобщаване и по-широк достъп до образователни и академични програми за жените предприемачи“, казва Анн Кернс, Президент Международни пазари, Mastercard.

 

Ключови изводи:

 • Какво помага на фирмите да се развиват? Достъп до финансови услуги и продукти; ефективни административни процедури за правене на бизнес; силна подкрепа и качествено управление. Тези фактори се срещат в най-голяма степен в Нова Зеландия (74.2 пункта, 1-во място), Швеция (71.3, втора), Канада (70.9, трета), САЩ (70.8, четвърта) и Сингапур (69.2, 5-то място).
 • Предприемачеството се разглежда като основна възможност за реализиране на жените, както се вижда на пазари като Филипините (68.0, 9-о място), Ботсвана (66.5, 14-та), Тайланд (65.8, 15-та), Полша (65.4, 19-та) и Коста Рика (65.0, 20-то място). Въпреки че условията за подпомагане на предприемачите на тези пазари не са толкова благоприятни, там се забелязват силно присъствие на дамите в бизнес елита, динамична местна предприемаческа среда и високо оценяване на статута на успешния предприемач.
 • Корея (от 53.2 до 57.2 пункта, 44-о място) отбелязва най-голям ръст в Индекса, което се дължи на увеличаването на предприемаческите дейности на нейния пазар. Растежът на корейската дамска бизнес среда, най-вероятно се дължи на положителния образ на жените успешни ръководители и създаването на работна група за равенство между половете.
 • Напредъкът на жените предприемачи е възпрепятстван от една или повече пречки в почти всички 57 обхванати от изследването икономики. До голяма степен те се дължат на полови предразсъдъци, които допринасят за лошо социално и културно приобщаване, липса на увереност в собствените способности и труден достъп до финансиране и финансови инструменти.
 • Всъщност, липсата на увереност може да бъде особено силен фактор, който да възпре жени да започнат собствен бизнес. На пазари като Белгия (25.5%, 22-о място), Германия (25.3, 24-та) и Великобритания (25.0%, 27-ма), процентът на бизнеси, собственост на жени, е по-нисък от очакваното за пазара, въпреки ефективните регулаторни системи и високия достъп до ресурси.
 • Все пак, желанието винаги създава начин. На пазарите, които се движат от необходимостта, като Индонезия (62.4, 30-то място), Гана (61.5, 33-а), Бразилия (61.1, 35-а), Мексико (60.2, 38-а), Уганда (57.4, 43-а) и Нигерия (56.0, 45-а), е толкова вероятно жените да започнат бизнес, колкото и мъжете. Тези предприятия обикновено са под формата на самостоятелна заетост, реализират се в неформалния сектор, рядко са технологично ориентирани и са по-малки по мащаб.
 • Макар пазарите в региона на Близкия Изток и Африка, като Обединените арабски емирства (49.5, 49-а позиция), Тунис (45.2, 51-а) и Саудитска Арабия (39.3, 54-а) да са регистрирали едни от най-ниските резултати в Индекса, те също отчитат едни от най-високите ръстове сред жените предприемачи – 37%. Повече от половината жени предприемачи в ОАЕ и Тунис очакват да наемат 6 или повече служители през следващите 5 години. Жените в Саудитска Арабия са по-склонни да проявяват амбиции да разширяват бизнеса си.

 

Пълната версия на Индекса е налична тук:

0 0 гласа
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
0 Коментара
Отзиви
Всички коментари