Как да изберем лаптоп, дали да е нов или употребяван

0
1452
Всички са наясно какво означава нов продукт, но не всеки е проучил внимателно терминологията при употребяваната техника.

Много хора се питат на какво да се спрат. Да купят нов лаптоп или компютър, или по-скоро да разгледат някои от магазините, предлагащи модели на старо. Един от големите търговци на компютри втора употреба Kozelat.com разкрива отговорите на част от въпросите, които интересуват всеки запътил се към магазина:

Реновираният лаптоп е върнат от клиента към търговеца, защото не е отговорил на очакванията му, или е остарял модел, който вече не е актуален на пазара, дефектна серия, която е минала преработка или мостра в магазин. Това са така наречените Outlet, OpenBox, Refurbished и т.н. Най-често това са лаптопи използвани в големи компании сменени след две-три години, защото е излязъл по-новия модел. Преди да стане възможна повторната продажба на лаптоп, всички дефектни компоненти се ремонтират или заменят, а след това компютърът се тества обстойно, за да се осигури безупречната му работа. Всеки мобилен компютър, който премине през този процес трябва да се идентифицира като реновиран или обновен. Обновените лаптопи може да се окажат невероятна сделка, сравнени с някои нови модели, но е нужно да направите няколко сравнения в началото, за да сте сигурни, че правите най-добрия избор.

Когато избирате лаптоп, най-лесно и сигурно е да се купи нов, но не пренебрегвайте опцията за реновиран. В зависимост от потребностите Ви, може да намерите много изгодно предложение на половина цена, което да отговори на всички очаквания, без никакъв риск.

Не бъркайте фабрично реновираните лаптопи или обновените от специализирани фирми с покупка на лаптоп втора ръка от предишен собственик без никаква гаранция. Обновената техника е внимателно тествана и сервизирана. Попитайте продавача за политиката за връщане на стока и изберете продукт с по-голяма гаранция.

Независимо, дали купувате нов или обновен, винаги проверявайте, дали всички кабели, упътвания, софтуер, лицензи, зарядно и драйвери са включени в пакета.

Обърнете внимание на процесора на лаптопа. Процесорът е като мозъка на Вашия компютър. Ако ще използвате лаптопа в ежедневието си за развлечение и отдих, подходящ е процесор с две ядра. За потребителите използващи лаптопа си професионално се препоръчва да се спрат на четириядрените решения. И новите и обновените лаптопи предлагат тези два варианта.

Друг елемент при избора е размерът на дисплея. Най-търсени са 15-инчови дисплеи, но той може да бъде заменен от 14-инчов. По-малкият дисплей дава възможност за по-продължителна работа на батерията, по-удобен за пренасяне, има по-ниско тегло. 14-инчовите дисплеи са характерни за бизнес класа и ще Ви е по-евтино да си закупите обновен, но ако желаете 15 инчов ще имате по-голям избор при новите предложения.

Лесно е да купите скъп лаптоп с всички екстри без да имате нужда от тях, но изкуството е да си изберете преносим компютър с правилните характеристики за Вашите нужди и да не платите излишно нито стотинка. Памет, харддиск, оптично устройство, това са компоненти, които можете да променяте според предназначението на лаптопа. Персонализацията може да бъде по-евтин вариант и да осигури задоволяване на конкретните Ви изисквания.Това е доста по-лесно и евтино при обновените лаптопи в сравнение с новите.

Вземете под внимание скоростта на харддиска, когато купувате компютър. Твърд диск с 5400 оборота в минута ще ви спести пари, но за сметка на бързодействието. Твърд диск със 7200 оборота в минута ще повиши леко цената, но лаптопът ще чете и записва информация много по-бързо. Най-добрият вариант е да се спрете на лаптоп с SSD диск. Все още са скъпи, но разликата в скоростта е в пъти по-висока спрямо стандартните дискове и това не остава незабелязано от всеки потребител. Голяма част от новите лаптопи се предлагат с SSD. Обновените имат такава опция и всеки желаещ, може да добави.

Разгледайте внимателно броя и вида портове на избрания лаптоп. Трябва да имате поне два USB порта. Много мобилни компютри вече имат минимум два USB 3.0 порта. Това е най-новата и бърза версия на USB стандарта, но за да се възползвате от скоростта им трябва да използвате USB 3.0 устройства. Хубаво е да обърнете внимание и на наличието на HDMI видео изход, DisplayPort и SD слот. Всички реновирани и нови предложения на пазара разполагат с Wi-Fi, което ви позволява да се свързвате с безжични мрежи. Bluetooth интерфейсът също се е превърнал в стандартно оборудване и наличието му е задължително.

Новите лаптопи идват със силна и издръжлива батерия, което Ви дава 100% спокойствие. При реновираните лаптопи обърнете внимание на състоянието на батерията. Има предложения със слаби, дефектни или без, но повечето са с добри, разработени батерии, които ще издържат минимум 2 часа употреба. Не ги подценяваме, особено когато са бизнес клас.

За да сте сигурни, че сте избрали правилния лаптоп, обмислете дали искате MаcBook или PC с друга ОС преди да влезете в магазина. И двете решения имат предимства и недостатъци. xOS е по-подходящ за хората на изкуството, които боравят с приложения за графична и видео обработка, има по-висока вградена антивирусна защита и много по-малка вероятност от крашване на операционната система. Лаптопите работещи с операционна система Windows са по-широко разпространени, ще разполагате с по-голям избор от приложения и възможност за по-лесно и евтино ъпгрейдване на хардуера.

Тук обновената техника има сериозно предимство и се предлага с лицензиран Windows 10 Home на цена под 50 лева. Ако закупите нов лаптоп ще трябва да се бръкнете за лицензирана операционна система Windows поне четири или пет пъти повече. Разбира се, винаги съществува и опция за използване на Linux или друга система с отворен код.

След като си изберете модел, проверете ревютата за него. Това ще бъде добра превенция срещу закупуване на компютър с фабрични дефекти или слабости. Проверете информацията от няколко източника, за да придобиете обективен поглед към продукта.

При избор на компютър или лаптоп втора употреба е много важно от къде ще го закупите. Това трябва да е проверена компания с гарантирано качество. Обърнете внимание, дали компанията предлага гаранция, тестов период, проучете какви са условията за сервиз. Някои магазини могат да предлагат и безплатна предварителна инсталация на ОС Windows, което също може да ви спести допълнително време и пари.

Сега, след като прочетохте тази статия сте запознати с основните тънкости при избора на мобилен компютър. Всеки може да си закупи мощен лаптоп на висока цена, но само информираните и запознати с описаните детайли потребители могат да си закупят правилния лаптоп на подходяща цена. Придържайте се към полезните съвети описани по-горе и ще изберете най-доброто, което се предлага на пазара на лаптопи у нас.

ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
  Абонирай се  
Извести ме за