fbpx
8.5 C
София

Кои са най-търсените прегледи и медицински услуги онлайн от българите през 2022 година

Най-четени

Ядрено – магнитният резонанс (ЯМР), разкрасителните процедури и пластичната хирургия са сред най – търсените медицински услуги у нас през тази година. Това показва статистика на най-големия български портал за здравни услуги Omed.bg

През последната година една от най – ясните тенденции в сектор здраве, както и в редица други сегменти на икономиката, е повишаването на цените. Някои болници променят ценоразписите си повече от един път през последните 12 месеца. Това кара много хора да търсят освен безплатните прегледи и такива с отстъпки. Забавят се доставки на консумативи като например импланти, а голяма част от апаратурата в болниците е и голям консуматор на електроенергия, което се отразява на цените. От друга страна се забелязва и повишено търсене на рехабилитационни центрове и специалисти. Множество търсения се наблюдават и след прекаран ковид.

Данните на платформата сочат, че дамите между 35 и 44 години полагат най-много грижи за здравето си. Освен безплатните лабораторни изследвания и прегледи, които се полагат по здравна каса, те все – по често прибягват до допълнителни платени прегледи и изследвания. Най – търсени от тях са хормонални изследвания, преглед на щитовидна жлеза, УНГ прегледи, скенери, ЯМР и АГ прегледи.

При мъжете статистиката отчита, че грижата за здравето им започва едва след 50 – те години, което е тревожна тенденция, защото при наличието на определени заболявания, тогава може вече да се окаже късно за лечението им. Най – засилено при силния пол е търсенето на ЯМР, скенери, а все по- често и на козметични, разкрасителни процедури и пластична хирургия.

Любопитно е също, че при мъжете се забелязва повишено търсене на пакетни услуги. Често те питат за цялостни прегледи, при които да се направи всичко с едно ходене в клиника – прегледи и лабораторни изследвания. Това също е характерно за мъже, които прекрачват 40-те и не са се грижили за здравето си с редовна профилактика преди това, споделят от платформата.

„Често нашите клиенти – мъже не са наясно, че здравната каса предлага прегледи и изследвания, които са безплатни. Което ни говори, че е прекъсната връзката с личните лекари“ – посочва Христо Петков, основател на Omed.bg. От платформата отчитат също, че в по-малките населени места изостава както профилактиката, така и стоматологичната грижа. По населени места, класацията води  София с 30% от използващите платформата, следвана от Варна с 6%, Пловдив с 5.4% и Бургас, Стара Загора, Русе, Плевен, Перник и други градове.

Интересен факт е, че все по-често има запитвания от чужденци и българи, които живеят и работят в чужбина. Те обикновено съчетават почивката с правене на здравна профилактика или пластична хирургия. Това се дължи не само на по – достъпните цени и качествените услуги у нас, а и на по- лесния достъпът в България до доболнична помощ – прегледи и лабораторни изследвания.

„За близо десет години над 240 хиляди клиенти на Оmed.bg са получили здравна помощ под формата на профилактични прегледи, лабораторни изследвания и други услуги, а хиляди семейства са спестили не малки суми“ – добавя още Христо Петков – „Можем да кажем, че благодарение на сайта, едно от най – търсените изследвания напоследък – ЯМР – стана много по достъпно и се използва все по-често. Предлагаме услуги в почти всички населени места в страната, но най – голямо търсене се наблюдава в големите градове, където хората правят и допълнителни прегледи и изследвания извън платените от здравна каса.“


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

0 Коментара
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини