fbpx
4.2 C
София

Мобилтел апелира за учебници и в електронен вариант

Най-четени

Калин Карабойчев
Калин Карабойчевhttps://www.kaldata.com/
Калин Карабойчев е управител на Kaldata.com - най-големият български IT портал. Повече от 15 години се занимава активно с разработка и популяризация на услуги в българския интернет.

Мобилтел апелира към издателствата у нас да направят съдържанието на всички учебници и учебни помагала, които издават, достъпно в електронен формат. Ако това стане факт, цялото учебно съдържание ще може да се събере в едно единствено устройство, което не тежи в ученическата раница – електронен четец, нетбук, лаптоп.

Телекомът активно работи за дигитализация на учебното съдържание от началото на тази година. В партньорство с „БГ книг@” компанията предлага услугата М-Тел eBook с електронен достъп вече до над 460 безплатни и платени книги. Първото издателство, предоставило учебници в електронен формат за он-лайн книжарницата, е „Просвета“. Едно от водещите издателства на учебни помагала, одобрени от образователното министерство, предоставя учебно съдържание в електронен формат за М-Тел eBook от близо месец.

От електронната книжарница на адрес напълно безплатно могат да бъдат изтеглени всички книги, които са включени в задължителната програма за изучаване в училищата, като правата на авторите и издателите са гарантирани.

Съдържанието непрекъснато се допълва с учебни помагала, специализирана литература, заглавия от българската и световната класика, бестселъри, книги-игри, вестници и списания. Само през септември електронната книжарница М-Тел eBook предлага отстъпки при покупка на комплекти с учебни помагала – граматики по български и английски език, както и тестове по математика за ученици от 5 до 7 клас, които могат да се купят с намаления до 30 процента за комплект.

Освен, че не тежат в ученическата раница, електронните учебници и помагала имат още редица ползи за учениците и техните родители: от тях може да се учи навсякъде, защото се носят лесно и удобно в електронен четец или лаптоп; спестява се време от обикаляне по книжарници, тъй като електронните учебници могат да бъдат изтеглени по всяко време и техните тиражи не се изчерпват; спестяват се средства, тъй като платените дигитални издания са с близо 30 процента по-евтини от хартиените копия.

Дискусията за тежестта на ученическата раница и за рисковете, до които тя води за опорно-двигателния апарат на децата, беше провокирана от сдружение „Настоящи и бъдещи майки“. Неправителствената организация започна национална кампания „На училище без тежест“. Инициативата се осъществява с подкрепата на Министерство на образованието, младежта и науката и Министерство на здравеопазването, като Мобилтел също се присъедини към кампанията.

Освен дигитализацията на учебници и помагала, Мобилтел подкрепя и навлизането на друг ефективен инструмент, който улеснява учебния процес – електронен дневник. Над 500 училища в цялата страна вече разполагат с такива дневници, след като се присъединиха безплатно към услугата InfoServ e-School Електронен дневник, която ДАН електроник ООД предоставя от април тази година.

Електронният дневник цели да скъси дистанцията между училището и родителите, като известява настойниците за присъствието на детето в клас, оценките му и текущите училищни събития чрез SMS.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

3 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини