Мтел подарява най-харесваните Viber стикери на своите клиенти

0
152

Всички потребители на компанията могат да изтеглят безплатно за коледните празници 15 от най-популярните пакети със стикери на чат приложението

За Коледа Мтел подарява на своите клиенти 15 от най-популярните пакети със стикери на чат приложението Viber. Потребителите на компанията могат да свалят безплатно 13 от най-теглените платени стикер пакети от апликацията. Освен тях, те ще могат да изтеглят и двата комплекта стикери на Мтел във Viber.

Скоро Kaldata също стартира своя публичен чат – включете се

Общият брой на свалянията на петнайсетте пакета в България за момента е над половин милион, като потребителите са ги използвали в общо над 8,7 милиона съобщения. Всеки един от платените пакети струва 4,80 лева, като за клиентите на Мтел те ще са напълно безплатни през следващите три месеца.

Сред включените стикери има такива на актуална зимна тематика и с вечни любовни послания: Merry Christmas, Eve and Freddy in love, Best of Christmas Vibes, Winter Bear, Winter Wonderland, A dogs Winter, Winter with Lana, Winter Vibes и Blu and Mayo love in the winter. Най-популярните сред тях са Merry Christmas и Eve and Freddy in love. Потребителите в България са изпратили над 1,5 милиона съобщения със стикери от пакета Merry Christmas, а любовните стикери на Eve and Freddy in love са използвани близо милион пъти.

Подаръкът на Мтел е в резултат от сътрудничеството на телекома с Viber. Благодарение на партньорството между двете компании клиентите на Мтел могат да активират екстра за сърфиране във Viber, с която няма да черпят мегабайтите в основния си пакет, докато чатят в приложението. Освен това, те имат достъп и до ексклузивни разпродажби в публичния чат на телекома в приложението. Към момента публичният чат на Мтел има над 180 хиляди последователи.

Мтел е първият български телеком, който пусна собствени стикери през юли тази година, а през септември пусна и втори комплект. Мтел ще е и първият телеком с публичен акаунт във Viber, през който потребителите ще могат да бързо, лесно и удобно да получават информация за своите сметки и да управляват различни услуги, които ползват от компанията.

0 0 гласа
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
0 Коментара
Отзиви
Всички коментари