М-Тел също е за премахването на автоматичното подновяване на договорите

3
22

След проведената днес в Комисия за регулиране на съобщенията (КРС) кръгла маса за отношенията на потребителите с мобилните оператори, Мобилтел изразява следното становище:

По отношение на автоматичното подновяване на договори, Мобилтел вече обяви, че принципно подкрепя тази стъпка и изразява готовност за премахване на клаузата за автоматично подновяване на договорите, ако тя се приложи едновременно и от другите два оператора, както и от всички компании в сектор Комуникации. Преди въвеждането й, обаче, е необходимо темата да бъде подложена на задълбочено обсъждане от всички гледни точки и аргументи.
Ето защо компанията ще участва активно в работната група, която предстои да бъде сформирана. Бихме искали още веднъж да поясним, че предвид голямата клиентска база, която има Мобилтел, за въвеждането на тази промяна е необходимо технологично време, заявяват от телекома.

По темата за кредитния лимит, Мобилтел обясни, че този лимит представлява обезпечителна мярка от страна на компанията с цел събираемост на вземанията.
Това е сума, която всъщност има ролята на кредит, като абоната ползва услуги, а ги заплаща в последствие в зависимост от реалното потребление. Размерът на кредитния лимит се определя от компанията според кредитната оценка на абоната. Мобилтел никога не е популяризирал кредитния лимит като услуга, която потребителите могат да ползват с цел контрол на разходите им и поради тази причина не може да се приеме, че потребителите са били заблудени. Напротив, кредитният лимит е предоставян добросъвестно като ограничение, което може да бъде наложено на определен потребител в резултат на извършена кредитна оценка. За абонати с ниски доходи и такива, които искат да контролират месечния си разход, предлагаме предплатени услуги. Такава е и практиката в другите страни от ЕС. Идеята за въвеждане на кредитния лимит като задължително изискване към компаниите трябва да се разгледа много внимателно, тъй като в момента няма и възможност за техническо обезпечаване на подобно задължение.

От мобилния оператор съобщават още, че компанията винаги активно е подкрепяла и прилага процедурата за преносимост „на едно гише”. Средномесечно, след въвеждането на процедурата „на едно гише”, броят на пренесените номера от и в компанията е увеличен двойно. Телекомът имаше водеща роля при осъществяване на тази промяна, за да бъдат улеснени хората, желаещи да пренесат номера си при друг оператор. Мобилтел беше активен участник в процеса на преговорите, при подготовката на всички необходими документи, както и при извършване на последващите технически дейности между операторите. Всички оператори изпитаха затруднения при въвеждането на процедура за преносимост „на едно гише”, тъй като тя беше съпътствана от цялостна реорганизация на процеса, внедряване на много нови системи и промяна на съществуващите в много кратки срокове. Допълнителни затруднения имаше и поради факта, че за период от един месец старата и новата процедура за преносимост трябваше да работят паралелно. Процедурата, както е подписана от операторите, е напълно в състояние да осигури адекватен процес на преносимост.

Що се отнася до изпращането на кратки текстови съобщения до потребителите, в случаите, когато не става въпрос за реклама на собствени услуги на съответния оператор, съобщенията се изпращат само при наличие на предварително съгласие на потребителя, като се предоставя и възможност за заявяване на последващ отказ от получаване на такива съобщения, съгласно законовите изисквания, съобщават от компанията.

0 0 глас
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
3 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари