fbpx
8.8 C
София

Намаляването на дела на сивата икономика чрез увеличаване на електронните разплащания е сред приоритетите на Visa Европа в България

Най-четени

„Намаляването на дела на сивата икономика чрез увеличаване на електронните разплащания е сред приоритетите на Visa Европа в България. Подкрепяме изцяло усилията на правителството за ограничаването на плащанията в брой и сме готови да разширяваме сътрудничеството си с него за преодоляване на негативните явления в икономиката,“ каза Красимира Райчева, мениджър на Visa Европа за България пред участниците в кръглата маса „ЗА икономика на светло“, организирана от Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ).

Красимира Райчева изрази удовлетворението си от новината, че на ГКПП „Капитан Андреево“ е въведено изцяло електронно заплащане на такси и услуги и отправи предложение към присъстващия на кръглата маса министър на финансите Владислав Горанов електронните разплащания да станат приоритетни още и в държавната администрация, здравеопазване и образование. Мениджърът на Visa Европа за България сподели с участниците във форума интересни факти за мерките, които вземат страните от Европейския съюз в ограничаването на сивата икономика. Красимира Райчева се спря специално на намаляването на тавана на разплащанията в брой и на необходимостта в България този таван също да бъде намален от сега действащия в размер на 15 000 лв., който беше приет още през 2010 г.

В своето изказване на кръглата маса „ЗА икономика на светло“ министър-председателят Бойко Борисов заяви, че правителството обмисля намаляване на тавана на разплащанията в брой от 15 000 на 10 000 лв. „Задачата ни е да изсветлим една трета от дела на сивата икономика от това, което е в момента, а защо не и да го намалим с една втора,“ заяви премиерът Борисов.

Проучване на AT Kearney по поръчка на Visa Европа показва, че увеличаването на електронните разплащания дори само с 5% води до спад от три процентни пункта в показателя за сивата икономика.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

0 Коментара
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини