НАТО и Европейската агенция по околна среда представиха ГИС приложения за сигурност и околна среда на Световния ден на Географските информационни системи в България

0
113

Министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията  Росен Желязков откри официално форума в страната

 20-та юбилейна година днес България отбелязва Световния ден на Географските информационни системи (ГИС). В рамките на конференция под надслов „20 години проектираме света заедно“ Джузепе Пино Нобиле, директор Геопространствени технологии в НАТО и Стефан Йенсен, директор данни в Европейската агенция по околна среда, споделиха своя опит и представиха иновативни ГИС приложения на двете международни организации за анализ, планиране и взимане на информирани решения в сферите на сигурност и околна среда.

Престижното събитие у нас беше официално открито от Росен Желязков, Министър на транспорта, информационните технологии и съобщенията

„Преди 20 години само шепа визионери са осъзнавали необходимостта от споделянето на информация, което е най-трудната част в човешкото общуване. Днес обаче, 80% от информацията, която се споделя, е ГИС базирана. Пазарът се оценява на около 400 милиарда годишно и няма индустрия или институция, която да не намира решения за своята дейност в ГИС технологиите“, коментира Министър Желязков и изтъкна важността за споделянето на информация, което е в основата на държавното управление и гаранция за съвместимост, прозрачност и ефективност.

Той обяви, че в момента самото  министерство изпълнява проект за изграждане на ГИС базирана електронна платформа „Единна информационна точка“, чиято амбициозна цел е да се съберат на едно място и интегрират данни за трасетата на цялата техническа инфраструктура на България

Това ще даде възможност за бързото развитие на високоскоростните мрежи и за управлението на над 500 оператора, които отговарят за конкретната инфраструктура, а тя ще бъде достъпна до организации и граждани.

В официалното откриване на форума участие взеха още американският посланик в България Ерик Рубин, Атанаска Николова – заместник-министър на околната среда и водите, Евгения Караджова – управител на ЕСРИ България – водещата компания в сферата на ГИС у нас и официален организатор на форума за страната, както и проф. Николай Витанов – заместник-ректор на Софийски университет „Св. Кл. Охридски“, който по време на своята реч обяви, че Софийският университет стартира първата в България бакалавърска програма по Географски информационни системи.

Световният ГИС Ден продължава със семинарната част, в рамките на която ще бъдат представени ГИС проекти, реализирани в различни сфери през последната година в България, сред които интегрирана ГИС платформа на Министерство на вътрешните работи за криминални анализи, управление при кризи и осигуряване на обществения ред, информационна система за агростатистика на Министерство на земеделието, храните и горите, ГИС система за управление на индустриални зони и много други.

Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

0 Коментара
Отзиви
Всички коментари