Нова мобилна книжарница поема на турне благодарение на VIVACOM

0
21

На 24 май в София, точно в 17 часа, стар хипарски Фолксваген ще „паркира” на кръстовището на ул. „Ангел Кънчев“ и ул. „Петър Парчевич“, пред  Street Chefs. Атрактивният бус ще е пълен с нови книги на млади български автори. Това ще е първата спиркa от лятното турне на „Думи на 4 гуми” – един от тринайсетте проекта, подкрепени от социалната програма VIVACOM РЕГИОНАЛЕН ГРАНТ.

„Думи на 4 гуми” е мобилна книжарница, събрана в симпатичен ван, изрисуван от  популярния автор на графити NASIMO. В София в ролята  на продавачи ще влязат младите поети и писатели Димана Йорданова, Константин Трендафилов и Илиян Любомиров. След това бусът ще потегли с Илиян и Константин към Варна, където на 30-и май ще участва в младежкия литературен фестивал „Варна Лит”. Всяка следваща дестинация ще носи на местната библиотека или читалище 20% от продадените книги. Целта на дарението ще е да се използва за обогатяване на книжния фонд в поредния град, „застигнат” от книжарницата.

„Думи на 4 гуми“ е проект на поета  Илиян Любомиров, който се надява да приобщи  отново хората към красотата на думите и към съвременната проза и поезия, като ги накара да преоткрият света на книгите. „Искам да стигна до младите хора, особено в по-малките градове, и да ги запозная лично с български книги на световно ниво, за които не са и чували в училище.“ обяснява идеята си Илиян. За осъществяването на проекта авторът му работи с най-големите български издателства, с чието партньорство съставя стартов списък с около 200 заглавия. Много от авторите им – млади писатели и поети – ще пътуват с буса, за да се срещнат лично с читателите в различните градове, които книжарницата ще посети. Избрани книги от буса ще се продават с автограф. Амбицията на Илиян е да обиколи 50 града до края на лятото, за да стигнат българските книги до всяко кътче на България.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

0 Коментара
Отзиви
Всички коментари