Практикер България персонализира възможностите за онлайн търговия и пазаруване на място с IBM

0
60

Пет месеца след стартиране на обновения уебсайт, месечните продажби се утрояват

Българската верига хипермаркети за дома и градината Практикер въведе иновативна платформа за онлайн пазаруване, внедрена от IBM България и базирана на SAP Hybris. Новото решение осигурява на потребителите персонализирано онлайн и магазинно обслужване за асортимент от над 40 000 продукта. Благодарение на платформата, продажбите на веригата в интернет и при пазаруване на място се утрояват.

Практикер притежава девет хипермаркета в страната – два в София и по един в Бургас, Варна, Велико Търново, Плевен, Пловдив, Русе и Стара Загора. Преди внедряването на новото ИТ решение, екипът на веригата в България трудно и бавно осъществява както малки промени така и по-мащабни продуктови промоции и маркетинг кампании чрез уебсайта на компанията. Тази липса на гъвкавост затруднява конкурентоспособността на Практикер и пречи на изпълнението на дългосрочните цели за увеличаване на онлайн продажбите и привличане на  повече клиенти в хипермаркетите.

Практикер избира IBM Global Business Services за партньор, с който да трансформира бизнеса си и да изгради многоканална (omnichannel) платформа за онлайн и физически продажби. За пет месеца IBM България внедрява интегрирано уеб-базирано решение за управление на бизнеса. То обхваща миграцията на данните и изграждането на първия онлайн каталог от около 10 000 продукта. Новата платформа е напълно интегрирана с основните бизнес системи на Практикер, като складиране, пакетиране, логистика и поръчки. С решението Практикер вече много по-бързо и ефикасно  – в рамките само на часове –  осъществява промени в цените, обявява нови промоции на продукти и стартира нови маркетингови кампании.

Премиерата на уебсайта преди седем месеца привлича много нови клиенти и досега той е посетен от над 750 000 уникални потребителя. Онлайн трафикът нараства тройно – от 1500 до 5000 посещения на ден. През същия период месечните продажби – онлайн и на място – са се увеличили почти три пъти, като средната стойност на трансакциите също се е повишила.

„С помощта на IBM, ние трансформирахме и персонализирахме опита, който предоставяме на клиентите си. Например, днес ние сме в състояние да адаптираме всяка поръчка към специфичните нужди на индивидуалния клиент и това се превърна в наше конкурентно предимство. Можем също да създадем индивидуализирана оферта, която чрез съответен линк да е свързана с допълнителните услуги, от които клиентът може да се нуждае – като сглобяване или транспорт“, каза Калин Георгиев, началник на отдел Електронна обработка на данни в Практикер България. „Разширените функции на новата платформа за електронна търговия в съчетание с експертните съвети на IBM Global Business Services ни помогнаха да станем по-конкурентни и доведоха до увеличаване на продажбите и печалбата.“Новият уебсайт предлага онлайн каталог с допълнителна информация за над 40 000 продукта. В него се включват и различни демонстрации –  например за дизайн и изработка на проекти за кухни и бани. Интерактивният подход печели нови онлайн потребители и ги стимулира за посещение в хипермаркетите, където те се обогатяват с  идеи за подобрения в дома си.

 

„Търговията на дребно се променя постоянно под влияние на новите технологии. Наблюдаваме все по-голяма диверсификация на нуждите на клиентите, по-остра и глобална конкуренция и много по-независими потребители.“ споделя Игор Правица, Country Leader в IBM България. “Радваме се, че IBM помага на Практикер да взима решения, основаващи се на анализа данните за пазара и потребителите в реално време. По този начин компанията отговаря адекватно както на нуждите на своите клиенти, така и на своите бизнес цели за постигане на дългосрочен успех”.

0 0 гласа
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
0 Коментара
Отзиви
Всички коментари