Президентът Росен Плевнелиев отличи Мтел за принос към обществено значими каузи

0
30

Телекомът е инвестирал у нас над 3,5 млрд. лева за последните 20 години

Почетен знак за активна позиция по значими обществени каузи и последователна политика за корпоративна социална отговорност връчи днес президентът Росен Плевнелиев на главния изпълнителен директор на Мтел Танасис Кацирубас.

Отличието беше връчено по повод 20-ата годишнина на телекома, който за последните две десетилетия е инвестирал в българската икономика над 3,5 млрд. лева.

„Изключително съм радостен от това признание. За нас то е оценка, че усилията ни да допринасяме за развитието на България през последните 20 години дават резултат“, коментира Танасис Кацирубас. “Ангажирани сме да продължим да работим и инвестираме в страната, въвеждайки новостите от света на технологиите, за да се възползват българските граждани от техните предимства. Вярваме, че корпоративната социална отговорност е още един начин да допринесем за развитието на българското общество.“

Към края на 1995 година, когато телекомът стартира своята дейност, клиентите на Мтел са едва 3804. Днес те са 4,2 милиона. През последните 20 години клиентите на компанията са изговорили над 71 000 000 000 минути, които се равняват на около 50 млн. дни или 135 000 години.

Средната възраст на служителите на Мтел в момента е 33 години, а броят им – над 2800. През 1995 година те са едва 114. Днес телекомът има 243 магазина в цялата страна, докато през първата година на съществуването си има един. През годините служителите на компанията са обслужили над 55 милиона обаждания в кол центъра на Мтел, а над 730 милиона обаждания са били насочени към номера *88.

Екипите по поддръжка и развитие на мрежата на Мтел се грижат за работата на над 3000 базови станции, които със сигнала си покриват 99,9% от територията и населението на страната. Общата височина на всички базови станции надхвърля 13 километра, което е с над четири километра по-високо от връх Еверест. За изграждането им през последните 20 години са използвани 40 000 кубични метра бетон и 100 000 тона метал. Благодарение на базовите станции към момента близо 70% от населението вече може да сърфира със скорост до 42 Mbps в 3G мрежата на телекома.

Дължината на оптичната мрежа на Мтел, която доставя високоскоростен интернет и телевизия до българските домакинства, е с обща дължина над 7500 километра. За сравнение – това е приблизително разстоянието от София до Вашингтон.

ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
  Абонирай се  
Извести ме за