fbpx
23.2 C
София

Програма за иновации подпомага финтех стартъпи от региона

За подкрепа на стартъпите, през първия сезон на Програмата са проведени над 150 менторски часа между експерти от Eleven, екипи на Visa

Най-четени

Като финансов директор на малка или средна фирма, заради многобройните си задължения, понякога изпитвате неприятното чувство, че проследяването и контролът върху разходите ви се изплъзват? Вашият проблем вече има решение. Финтех компанията Payhawk предлага на малкия и среден бизнес платформа за автоматизирано управление на разходите на всеки един служител или отдел.

Няколко месеца след основаването си през 2018 година, Payhawk става част от първата кохорта на Програмата за иновации на Visa в България, осъществявана в сътрудничество с фонда за рисков капитал Eleven Ventures. След по-малко от две години, с помощта на Програмата, компанията успява да създаде продукт, да валидира конкретния тип клиенти, за които е насочен, да набере капитал от над 3,5 млн. евро, да привлече клиенти от 14 европейски държави и да отвори офис в Берлин.

Това е един от успешните примери за развитието на стартъп, част от Програмата за иновации на Visa в България. Тя представлява платформа за колаборация между финтех компании и широката мрежа от глобални партньори на Visa с цел по-бързо и по-мащабно внедряване на иновации на пазара на финансови услуги и създаване на по-удобни и сигурни начини за разплащане.

Програмата предоставя ресурси като менторство от финтех експерти и успешни предприемачи, достъп до API-та и програмни мениджъри на Visa по целия свят, сесии в областта на дизайн мисленето и инвестиционен капитал.

„Основните ни цели за влизането на Cashwave в Програмата за иновации на Visa в България бяха запознаване с продуктите, бизнес модела и екосистемата на VISA, пре-определяне на стратегията ни за развитие и дефиниране на нов продукт с добавена стойност за нашите бизнес клиенти и техните крайни потребители. Без участието ни в Програмата, нямаше да имаме „катализатор“ за тези промени. Имаме нови амбиции за покоряване на нови, значително по-големи пазарни ниши с продукти, които ще бъдат развити благодарение на наученото по време на участието ни в Програмата“, каза Стойчо Влайков, един от основателите на стартъпа Cashwave, част от първата кохорта на Програмата.

За подкрепа на стартъпите, през първия сезон на Програмата са проведени над 150 менторски часа между експерти от Eleven, екипи на Visa от Сан Франциско, Лондон, Тел Авив, Берлин и стартъпите и 8 дизайн спринта по конкретни бизнес предизвикателства.

По време на финтех конференции в Берлин, Париж, Тел Авив и Лондон, подкрепени от Visa и Eleven, стартъпите получават достъп до ключови инвеститори и потенциални клиенти. Над 5 млн. евро е общият размер на привлечени инвестиции от участващите в Програмата финтех компании.

Освен Payhawk, част от първата кохорта на Програмата са и още пет стартъпа, избрани сред 59 кандидатури. Това са Analytics for everyone, който разработва решения за анализ на данни и автоматично вземане на решения в областта на финансовата и застрахователна индустрия и бързооборотните стоки; облачната платформа за корпоративни подаръчни карти и електронни ваучери Cashwave. LogSentinel, който предлага решения за проследяване на одитната следа чрез блокчейн защита. Единното решение за борба с изпирането на пари, наблюдение на риска и измамите в картовите разплащания NOTO и автоматизираната платформа за лоялност за търговците – Reloyalty.

Всички те, в рамките на Програмата, получават подкрепа от водещи финтех експерти, достъп до банките, клиенти на Visa и общността на Eleven, както и възможността да докажат работеща концепция (POC) или да стартират пилотни проекти с глобалната партньорска мрежа на Visa.

„Това което очаквахме от участието си в Програмата за иновации на Visa в България беше да успеем да достигнем до нови потенциални потребители на продукта ни в банковата сфера, да получим пазарна валидация от тази ниша и да използваме получената информация за нашето продуктово планиране. Радвам се да споделя, че успяхме да постигнем всичко това. Много от срещите които проведохме с потенциални, а и бъдещи потребители на НОТО, ни дадоха ценна обратна връзка за нови функционалности, по които вече работим. Успяхме да разширим професионалната си мрежа, да получим обратна връзка за продукта ни и достигнем до нови клиенти“, сподели Иван Стефанов, един от основателите на финтех компанията Notolytix

Сега нови пет старъпа ще могат да използват пълния потенциал на Програмата, да развият своя продукт и да привлекат инвестиции.

Това са IRIS Solutions, който осигурява достъпни и сигурни плащания за крайни потребители и търговци въз основа на Open API / PSD2; Boleron – платформата за изцяло дигитализирано застраховане; eCollect, – решение за управление на вземанията; New Pay – алтернативен начин за онлайн разплащане , който предоставя възможност за моментално финансиране и разсрочване на плащанията  и румънският стартъп PayByFace, който разработва платформа за биометрични плащания.

„Решихме да кандидатстваме в Програмата за иновации на Visa в България, тъй като нашата компания е от Румъния и така сме близо до дома. Освен това, Програмата е много престижна и търсехме възможност да изпълним мисията ни, че един ден PayByFace ще бъде част от Visa под една или друга форма. Търсим помощ от екипа на Visa при проектирането на нашия бизнес модел, увеличение на пилотните ни проекти с партньори и инвестиции за изграждане на следващата биометрична платежна система“, каза Михай Драгич, основател и главен изпълнителен директор на PayByFace.

„Бях впечатлен от успешните истории на участниците от миналата година и от различните възможности, които Програмата за иновации на Visa в България дава. Като технологичен пионер в европейската екосистема за управление на вземания, ние сме щастливи да бъдем предизвикани и да отговорим на очакванията, зададени от Програмата, за да развием предложението си към Visa и нейните партньори“, сподели Марк Шилингер, главен изпълнителен директор на eCollect.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest
0 Коментара
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини