Софтуерната компания ERP.BG инициира онлайн дискусия за промените в Наредба Н-18 на НАП

2
321
Новите текстове, които влизат в сила след броени месеци, са на път да сварят неподготвени повечето търговци с физически обекти у нас

Промените в Наредба Н-18 на Националната агенция за приходите (НАП) предстои след броени месеци да предефинират изцяло продажбите, включващи плащания в брой на територията на страната. Въпреки сериозния ефект, който ще имат върху повечето търговци с физически обекти обаче, много от фирмите все още не са запознати с измененията. Новите текстове влизат в сила след броени месеци и бизнесът ще трябва да организира дейността си в съответствие с тях до 31 март 2019 г. за фирмите регистрирани по ДДС или до 30 юни 2019 г. за останалите. С цел да популяризира темата, българският разработчик на бизнес софтуер ERP.BG инициира онлайн дискусия, достъпна на адрес: cash.erp.bg.

„Наредбата въвежда сериозни промени в дейността на търговците на дребно и в много случаи това е свързано с подмяна на софтуера, който управлява продажбите. Това означава, че фирмите нямат никакво време и са необходими незабавни действия от тяхна страна, ако искат дейността им да е в съответствие с поднормативния документ в срок.“

Това посочи Иван Аржентински, управляващ партньор на ERP.BG и участник в обществената дискусия за промените в Наредба Н-18 от страна на Българската асоциация за информационни технологии. Той добави, че въпреки настояването на редица браншови организации, срокът няма да бъде променян.

С новите текстове се въвеждат редица важни изменения в продажбите, включващи плащания в брой, при което в много случаи ще трябва да бъде подменена софтуерната система и бизнес практиките във фирмите. Така например вече няма да е позволена досегашната практика, при която продажбите в магазините се въвеждат (маркират) в софтуер, а касовата бележка се набира на бутоните на касовия апарат отделно. Двете системи занапред ще трябва да са свързани и фискалното устройство да издава касовата бележка автоматично. Това означава, че в повечето търговски обекти (освен най-малките) отделни касови апарати с бутони занапред няма да се използват.

Друго важно нововъведение е, че при печат на фискално устройство задължително ще трябва да се включва и т.нар. Уникален Номер на Продажбата (УНП)

Ако за продажбата няма генериран такъв номер, по нея няма да може да се плати в брой. Отпада също и широко използваната практика, при която за множество поръчки се заплаща накрая наведнъж и се издава една обща фактура и една касова бележка за цялата сума. При еднократно плащане по много поръчки, вече няма да може да се издава една касова бележка, а ще трябва да се печатат толкова касови бележки, колкото поръчки има. Освен това вече не се допуска и тестване в търговския обект на нови софтуерни решения или нови версии на използваните софтуерни решения, което по принцип е най-добра практика за тяхното внедряване.

Повече информация за новата наредба е достъпна на адрес: cash.erp.bg

2
ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
2 Коментари
0 Отговори на коментарите
2 Последователи
 
Коментарът с най-много реакции
Най-горещият коментар
2 Автори на коментарите
Оскариronsim Автори на последните коментари
  Абонирай се  
нови стари оценка
Извести ме за
ronsim
ronsim

„Hapeдбaтa въвeждa cepиoзни пpoмeни в дeйнocттa нa тъpгoвцитe нa дpeбнo и в мнoгo cлyчaи тoвa e cвъpзaнo c пoдмянa нa coфтyepa, ĸoйтo yпpaвлявa пpoдaжбитe. Toвa oзнaчaвa, чe фиpмитe нямaт ниĸaĸвo вpeмe и ca нeoбxoдими нeзaбaвни дeйcтвия oт тяxнa cтpaнa, aĸo иcĸaт дeйнocттa им дa e в cъoтвeтcтвиe c пoднopмaтивния дoĸyмeнт в cpoĸ.“ Няма да обсъждам дали тези промени са добри или лоши.Искам да обърна внимание на факта, че Дребните търговци Едвам покриват разходите си и хоп ново 20.Ще трябва да Платят за обновяване на софтуера.Тъй като „скъпата“ ни администрация поставя Кратък срок да познаем колко хиляди дребни търговци ще бъдат… Виж още »

Оскари
Оскари

😇🌲