fbpx
21.8 C
София

Таланти в програмирането на стаж в „Мусала Софт“

Най-четени

10 от най-талантливите единадесетокласници в направление „Компютърни науки“ от София и Перник изкараха двуседмичен стаж в „Мусала Софт“, за да се запознаят отблизо с професията на програмиста.

Две момичета и осем момчета от Технологично училище „Електронни системи“ към Технически университет – София (ТУЕС), СМГ „Паисий Хилендарски“, НПМГ „Акад. Любомир Чакалов“, ГПЧЕ „Симеон Радев“ (Перник) и 137-мо СУ „Ангел Кънчев“, получиха възможност да станат, макар и за кратко, част от софтуерната компания по програма „Обучение за ИТ кариера“ на Министерството на образованието и науката, която стартира през 2017 г.

Учениците взеха участие във вълнуващ проект, с който демонстрираха какво са научили през изминалите две години. Разделени на пет отбора от по двама души, участниците трябваше да направят собствена разработка на софтуер, разрешаващ проблем в две насоки – лична ефективност (например списък със задължения) или бизнес ориентиран (например такъв, какъвто биха ползвали във ветеринарна клиника).

„Резултатите са повече от задоволителни, а нивото на знание и възможност, показано от учениците, се доближава до това на младши програмистите“ – разказа Ангел Георгиев, ръководител технически обучения в „Мусала Софт“ и един от авторите на учебния план и съдържанието по програма „Обучение за ИТ кариера“. „Приветствам желанието на младите стажанти да станат част от екипа на Мусала Софт. Вратата за кариера остава отворена пред единадесетокласниците, като съветът ми към тях е първо да завършат средното си образование“, допълни Ангел Георгиев.

Програма „Обучение за ИТ кариера“ на Министерството на образованието и науката стартира като част от инициатива през 2017 г., след като година по-рано от ведомството се обърнаха към браншовите организации Българската асоциация на софтуерните компании (БАСКОМ), Българската асоциация за информационни технологии (БАИТ), Българската аутсорсинг асоциация и Фондация „Клъстер информационни и комуникационни технологии“ (ИКТ Клъстер) заради острия недостиг на подготвени кадри за наемане на работа.

В рамките на 2 месеца е изготвена програма, според която към досегашната квалификация „Системен програмист“ от 3-та степен, да се добави „Приложен програмист“.

Допълнително, чрез извънкласно обучение на ученици между Х и XII клас от цялата страна, които не се обучават по професия от професионално направление „Компютърни науки“, се предоставя възможност за получаване на същата професионална квалификация „Приложен програмист“ от 3-та степен. При стартирането си през 2017 г. програмата привлича близо 800 ученика от цяла България, като само в София желаещите са над 200. С течение на програмата от нея отпадат част от учениците, като напред продължават само най-мотивираните и целеустремените, успели да покрият изискванията, а в София към момента 60 човека започват последната фаза от обучението си.

 


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest
0 Коментара
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Asus Chromebook CX9 – един от най-добрите от вида си

Бърз софтуер, мощна конфигурация и интелигентен дизайн са част от предимствата на компактната машина През 2022-а Chromebook от екзотика се превърна в нещо добре познато...

Подобни новини