Теленор тества технологията VoLTE за по-добро качество при разговорите

2
1078
Теленор България обяви, че въвежда тестово технологията за пренос на глас Voice over LTE (VoLTE) и избрани клиенти на оператора са първите в страната, които ще се възползват от по-добрия звук и отлично качество на връзката при гласови обаждания през 4G мрежа

Благодарение на VoLTE първоначалното време за свързване между потребители, които ползват технологията, е по-кратко от това в 2G и 3G мрежа. Разговорите са с HD качество и клиентите продължават да използват 4G мобилен интернет без прекъсване на връзката.

Технологията вече е налична тестово за избрани на произволен принцип частни и бизнес клиенти на оператора, които разполагат с мобилни устройства, поддържащи VoLTE, имат абонаментен план с 4G достъп и се намират в зона на покритие на 4G мрежата на Теленор. Разговори с VoLTE качество са възможни само ако и двете страни ползват технологията. Обажданията се таксуват съгласно ползвания план и не черпят от наличните MB мобилен интернет.

От Теленор дават превантивно и отговор на някои от въпросите, които възникват около новата технология

Какво е VoLTE?

VoLTE е технология за пренос на глас през 4G мрежа – чрез нея пакети данни се използват за провеждане на HD разговори. Това позволява по-ясен звук от този, предаван през 2G и 3G мрежа.

Освен качеството на звука при разговор, има ли други ползи от VoLTE?

Да, преминаването на звуковия сигнал през 4G мрежата на Теленор ти носи допълнителни ползи:

По-бързо първоначално свързване с други VoLTE абонати в мрежата на Теленор в сравнение със свързването при разговори през 2G и 3G мрежата . Възможност да браузваш и провеждаш разговор по телефона без прекъсване на връзката.

Какви са условията да ползвам VoLTE на моя мобилен телефон?

Към момента VoLTE е налична тестово за избрани на произволен принцип частни и бизнес клиенти на оператора, които разполагат с мобилни устройства, поддържащи VoLTE, имат абонаментен план с 4G достъп и се намират в зона на покритие на 4G мрежата на Теленор. За ползването на VoLTE е нужно:

Подходящ смартфон с инсталирана последна софтуерна версия и поддържащ VoLTE функционалност за нашата 4G мрежа. Такива например са Huawei P10/ P10 Plus/ P10 Lite/ Mate 10 Pro/ Mate 10 Lite/ P20/ P20 Pro и Samsung A6/A6+/S8/S8+. Активирани опции на телефона ти за 4G мрежа и VoLTE разговори. Обикновено това става в меню Настройки/Settings > За телефона/About the phone > Връзки > Мобилни мрежи. Последователността и имената на менютата може да се различават в зависимост от модела смартфона. В менюто за мобилни мрежи обикновено има радио бутон за активиране и деактивиране на VoLTE разговори, от където може да се управлява ползването на технологията. При активирана функция ще се визуализира знак VoLTE на начален екран.

VoLTE ще черпи ли от моя мобилен интернет и как ще се таксуват обажданията ми?

Обажданията през VoLTE се таксуват както разговорите досега и съгласно ползвания план – като минути разговор и не черпят от наличните MB мобилен интернет.

Мога ли да ползвам VoLTE при изключен WiFi и интернет на моя телефон?

VoLTE работи независимо дали си включил или изключил мобилния интернет и WiFi сигнала на телефона си. Това, което се изисква е да са активирал опциите на телефона ти за 4G мрежа и VoLTE разговори.

Защо знакът за активна функция VoLTE изчезва понякога?

VoLTE може да се ползва само в рамките на 4G мрежата. Най-вероятно индикацията й е изчезнала, защото си се намирал извън 4G мрежата на Теленор.

Как да изключа VoLTE за моя мобилен телефон?

Ако искаш да деактивираш VoLTE за твоя мобилен телефон, влез в Настройки и после от Връзки/Мобилни мрежи изключи функцията през съответния радио бутон.

Какво мога да направя, ако искам да споделя обратна връзка за VoLTE?

Ще се радваме да разберем повече за твоите впечатления от VoLTE. Можеш да споделиш твоя опит и обратна връзка през формата за обратна връзка (линк) или звъннеш в нашия Център за обслужване на клиенти (разговорите се таксуват съгласно приложимата ценова листа)

0 0 глас
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
2 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари