Школата по програмиране за ученици SAP GeekyCamp ще се проведе под патронажа на акад. Юлиан Ревалски

0
117

Председателят на БАН е патрон на четвъртото издание на школата 

Школата по програмиране за ученици SAP GeekyCamp стартира през септември 2014 г., като общо 70 изявени гимназисти от цялата страна са се включили в нея. SAP GeekyCamp се провежда изцяло по идея и инициатива на развойния център на софтуерния гигант SAP в София. Лектори в школата са доброволци от компанията, които водят курсове във водещи университети в страната. Форматът включва двуседмично интензивно обучение в началото на м.септември, преди старта на учебната година. След това участниците в школата разработват ИТ проекти, в екип или самостоятелно, с ментор от SAP. Проектите дават възможност за участие в редица национални и международни ученически конференции, състезания и конкурси по информатика, информационни технологии и иновации. Един от поводите за гордост на организаторите са участници в SAP GeekyCamp, които се върнаха със златни медали от последните две издания на Националната олимпиада по информационни технологии.

Участниците се подбират на базата на онлайн тест, който покрива въпроси, свързани с програмиране, алгоритми, както и логически и математически задачи. Програмата на SAP GeekyCamp включва лекции, домашни и разработване на проекти, самостоятелно или в екип, под ръководството на опитен ментор. Лекциите запознават учениците с основополагащи теми, фундаментални концепции и техники в разработката на софтуер, както и с модерни и популярни технологии като Cloud уеб програмиране и Internet of Things. „По време на школата организираме и различни забавления и игри с цел сплотяване на екипите. Участниците прекарват време със своите ментори в неформална обстановка – стараем се забавлението да бъде неразделна част от SAP GeekyCamp.“, коментира Стоян Велев, мениджър в развойния център на SAP и организатор на школата.

Четвъртото издание на SAP GeekyCamp предстои тази есен, като кандидатстването за него е отворено до 20 юли. То ще се проведе под патронажа на акад. Юлиан Ревалски, председател на Българската академия на науките (БАН). „SAP GeekyCamp дава възможност на талантите по информатика и информационни технологии да се учат директно от професионалисти в областта на софтуерната разработка, които са се доказали в една от компаниите – световни лидери. Виждаме, че досегът с лекторите и менторите по време на школата, разглеждането на съвременните технологии и тенденции в софтуера действа изключително мотивиращо на младежите в посока тяхното бъдеще образование и развитие.“, коментира акад. Ревалски.

“Интересът и резултатите от проведените вече три издания на SAP GeekyCamp потвърждават необходимостта и ползата от подобна школа. Една от целите ни с провеждането на школата е да подпомогнем изграждането на мост между състезателното и професионалното програмиране, между средното и висшето образование по информатика.”, споделя изпълнителният директор на SAP Labs България, Радослав Николов.

Повече информация за школата може да намерите на сайта на SAP GeekyCamp 4.0

0 0 гласа
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
0 Коментара
Отзиви
Всички коментари