93% от компаниите от сектора на бързооборотните стоки усещат нуждата от дигитална трансформация

0
11

Сред най-големите бариери пред реализацията й е липсата на ясна стратегия на бизнеса

Progress, под чийто бранд Telerik вече оперира в България, обяви днес резултатите от проучването си за състоянието на дигиталната трансформация на пазара на бързооборотни стоки в глобален мащаб. Според тях, 93% от компаниите смятат, че ако не започнат да се трансформират дигитално през следващата година и половина, бизнесът им ще усети финансови последствия и понижена конкурентоспособност. Проучването на Progress е проведено в сътрудничество с Loudhouse – специализираното звено за изследвания на Octopus Group.

Дигиталните технологии променят потребителското търсене и конкуренцията на пазара на бързооборотни стоки, както и начина, по който потребителите пазаруват и вземат решения. Въпреки че компаниите осъзнават важността на дигиталната трансформация, те все още не са готови със стратегиите си, планирането и имплементацията.

Съпротивата на бизнеса

Малко над половината от участниците в проучването (60%) смятат, че вече може да са закъснели твърде много с дигиталната трансформация, а 33% още нямат ясно дефинирана стратегия. Въпреки че 53% от тях определят дигиталната трансформация като „важна“, те тепърва поемат по този път.

Предизвикателствата пред дигиталната трансформация

Много от участниците в проучването посочват, че се чувстват несигурни в подкрепата на висшия мениджмънт и в способността си да трансформират дигитално бизнеса. Много от тях обаче са уверени, че разполагат с точните инструменти и технологии за тази цел (55-60%). Според резултатите от проучването:

-52% виждат дигиталната трансформация като трудоемък и дълъг процес;

-66% чувстват, че ИТ и маркетинг отделите не са достатъчно синхронизирани, за

да извършат дигиталната трансформация;

-64% посочват, че им е трудно да бъдат в крак с постоянно променящия се

дигитален пейзаж;

-38% чувстват, че ИТ екипът трябва да ръководи дигиталната трансформация.

Резултатите от проучването показват още, че трите най-големи бариери пред дигиталната трансформация са уповаването на ИТ екипите за изпълнение на стратегията (69%), липсата на лидерство за дефинирането й (67%), както и на умения за реализацията й (64%). Участниците в проучването виждат главните маркетинг директори (53%), следвани от главните изпълнителни директори (51%), като ключови адвокати на дигиталната трансформация.

Какво следва?

Мнозинството от компаниите от сектора на бързооборотните стоки (96%) планират да направят първи стъпки към дигиталната трансформация тази година. Всички (100%), посочват, че приоритет номер едно за тях е подобряването и оптимизирането на потребителското преживяване. За тази цел те ще се фокусират върху бързината и адаптивността (56%), безопасността и сигурността (51%) и консистентността на всички канали (51%). Критични за тези инициативи са мобилните технологии (62%), аналитичните платформи (58%) и свързаността на данните (45%).

„Както навсякъде по света, така и в България, дигиталната трансформация е следващата стъпка за сектора на бързооборотни стоки. Затова и ние работим с много големи имена в сектора и им помагаме да създадат стратегия и да намерят правилните технологии, които ще им донесат успех. За всички компании днес е ясно, че да развиват бизнеса си и да запазят конкурентоспобността си, те трябва да трансформират вътрешните си бизнес модели, процеси, продукти и услуги“, коментира Васил Терзиев, съосновател на Telerik и главен директор „Иновации“ в Progress.

Резултатите са част от глобалното проучване на Progress „Трансформира ли се наистина бизнесът, или живее в дигитална съпротива?“, проведено в началото на 2016 г. В него участват бизнес лидери от малки, средни и големи компании от различни индустрии. Сред тях са ръководители на маркетинг, дигитални и ИТ отдели, разработчици, ИТ архитекти, инженери и бизнес мениджъри на различни нива.

ДОБАВИ КОМЕНТАР

  Абонирай се  
Извести ме за