Business messages на Viber набират все по-голяма популярност

0
648

С редица награди, сред които и за “Най-ефективна кампания за генериране на потребители чрез съдържание” за активацията си с Coca-Cola по време на Effective Digital Marketing Awards 2019 г., Rakuten Viber е утвърден комуникационен канал, който става задължителен елемент на дигиталното планиране през 2020 г. В тази връзка, нека разгледаме кои са основните предимства, които Viber предоставя на брандовете, благодарение на т.нар Viber Business Messages – иновативен начин бизнесът да се свързват директно с настоящите и потенциалните клиенти.

Но на първо място, какво представляват бизнес съобщенията (Business Messages)?

Бизнес съобщенията са идеален начин, организациите да се свържат директно с клиентите си във Viber само с един клик. За да си обясним какво представляват бизнес съобщенията, взимаме SMS-ите и добавяме към тях всички онези забавни неща, задължителни в дигиталната комуникация на 21 век – лого, иконка за верификация, снимки, GIF-ове, емотиконки, интерактивни бутони, QR кодове, линкове и още много. Опциите за персонализиране са доста, като можем директно да адаптираме визуалния стил и тона на комуникацията към нашия бранд или активна кампания. Можем също да изпращаме бизнес съобщения еднопосочно или двупосочно, като при втория начин реципиентите на посланието могат да отговорят директно на съобщението. Излишно е да се притесняваме за GDPR-Viber осигурява висока защита на потребителските данни и конфиденциалност. Тези нива на сигурност правят платформата уникална за пазар, за който личните данни вече са стока, с която компаниите търгуват.

ПРИЧИНА #1 Бизнес съобщенията са идеални за генериране на нови клиенти

Еволюцията в дигиталния маркетинг в последните години създаде нови интересни инструменти, посредством които брандовете достигат до потенциални клиенти и генерират нови. Един от тези начини са бизнес съобщенията в приложенията за разговори. Те са достъпни за различни бюджети, според целите на дадена кампания, а пазарът все още не е напълно наситен, като това гарантира повече импресии и висок процент отваряне на съобщенията. Въпреки че Бизнес съобщенията  може да сасравнително лесен начинза ангажиране и взаимодействие с потребителите, има доказани съвети, с които Viber може да помогне а достигане до нови клиенти, без спам. Наличието на директен персонализиран канал с аудиторията на един клик разстояние е сред най-ефективните инструменти, за които всеки маркетолог мечтае без да нарушава разумните рамки на маркетинговия бюджет.

ПРИЧИНА #2 Бизнес съобщенията засилват ангажираността на клиентите

В последните години, приложенията за комуникация значително променят начина, по който потребителите се свързват помежду си и не само – те трансформират и начина, по който брандовете комуникират с тях. Социалните медии са в основата на тази трансформация в поведението, но чат

приложенията на практика я случват. Потребителите вече не искат да бъдат обект на стандартните рекламни кампании – те искат брандовете да са  максимално близо до тях чрез непринудена и удобна комуникация Бизнес съобщенията са идеален инструмент за този вид по-лична и персонализирана връзка,в сравнение с традиционните дигитални похвати (имейл нюзлетъри, SMS-и и т.н.). Процентът на отваряне на бизнес съобщенията във Viber е 10 пъти по-висок. Ако добавим и хубаво съдържание, тогава числата сами ще говорят, показвайки значително увеличение на трафика.

 ПРИЧИНА #3 Бизнес съобщенията осигуряват много по-добро обслужване на клиентите

Освен че са идеален начин за директна комуникация с потребителите, бизнес съобщенията са и отличен инструмент за обслужване на клиенти. Много по-надеждни и интересни от SMS-ите,  веднъж интегрирани в любимото приложение за комуникация, могат лесно да се комбинират и допълват с чат-ботове като това значително намалява напрежението върху екипа, ангажиран с работата с клиенти. Лоялността се ражда, когато клиентското обслужване е на ниво и не създава неприятни усещания или стрес и у двете страни. Компаниите плащат само за доставени съобщения, като в същото време могат лесно да следят и подобряват съобщенията, както и да взаимодействат с потребителите.

С бизнес съобщенията компаниите могат да забравят за SMS-ите, да започнат лична комуникация с потребителите, да ги ангажират с корпоративните си ценности и да ги насочваткъм дадено действие по естествен начин.

ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
  Абонирай се  
Извести ме за