Ericsson стартира програмата 5G for Europe в партньорство с индустриалния, академичния и изследователския сектор

0
30

Ericsson обяви разширяването на обхвата на своята 5G програма за научноизследователска и развойна дейност (R&D) на редица европейски пазари. Програмата 5G for Europe ще обедини големите индустриални играчи, публичния сектор и водещи университети от цяла Европа с цел засилване на конкурентоспособността на континента и увеличаване на ползите от Свързаното общество.

Водена от Ericsson, програмата 5G for Europe ще се фокусира върху предоставянето на научни изследвания, иновации и пилотни индустриални проекти, които използват следващото поколение 5G мрежи като основно действащо средство в работата си.

Програмата ще инициира изследователско сътрудничество между различни индустрии, насочено към интегрирането на ИКТ в индустриалните процеси, продукти и услуги, като начин за установяване на Европа като втори в света R&D регион. Програмата ще създаде и иновативни проекти, които да помогнат на малките компании да си сътрудничат с голяма част от играчите на индустриалния пазар, да взаимодействат с академичните среди и да имат навременен и евтин достъп до технологии.  

5G for Europe ще предостави на участниците в индустрията 5G решения в различни сфери, включително транспорт и автомобилостроене, Интернет на нещата, енергетика и комунални услуги, сигурност, обществена инфраструктура и търговия на дребно. 

Партньори на програмата от академичната и изследователска сфера са водещи технически университети като Scuola Superiore Sant’Anna (Пиза, Италия), Technische Universität (Дресден, Германия), Universidad Carlos III (Мадрид, Испания), IMDEA Networks Institute (Мадрид, Испания) и King’s College (Лондон, Великобритания).

Сред партньорите от индустрията се нареждат водещи предприятия като wiseSense, Weiss Robotics и MyOmega System Technology в Германия, както и Zucchetti Centro Sistemi в Италия.

 

През март 2015 г. Ericsson стартира R&D програмата 5G for Sweden, в партньорство с шведската промишленост и академичните среди. Сега 5G for Europe разширява обхвата си до 7 страни и 10 институции, с възможност за нови партньорства с течение на времето.

Улф Евалдсон, старши вицепрезидент и главен технологичен директор в Ericsson, споделя: „5G е следващата стъпка в развитието на мобилните комуникации и ще бъде основен двигател на Свързаното общество. Въпреки това, Ericsson трябва да работи заедно с индустрията, за да разбере техните специфични мрежови изисквания. Само така компаниите могат те да се възползват изцяло от предимствата на 5G технологията“.

„Разширявайки нашата 5G програма и включвайки основни партньори в цяла Европа, ние ще получим ценна обратна връзка как компаниите могат ефективно да завършат процеса по дигитализация, за да създадат нова стойност и засилят конкурентната позиция на европейската индустрия“, казва той

Около 60 процента от глобалните R&D инвестиции на Ericsson се фокусират в Европа, като 15 000 от общо 25 000 R&D служители на Ericsson работят в Европа. Ericsson е най-големият патентоносител в сферата на цифровата комуникация в Европейската патентна служба през 2013 г. Компанията работи за развитието на мобилните комуникации и мобилните широколентови услуги на континента и има стабилни партньорства с всички големи европейски оператори. Ericsson е и сътрудник в Рамковата програма на Европейския съюз Хоризонт 2020 за научни изследвания и иновации, и в момента се занимава с почти 40 5G проекта.

0 0 глас
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
0 Коментара
Отзиви
Всички коментари