Huawei Mate 20 Lite – партньор и портрет на съвременния млад бизнесмен

1
9040
Ако търсите пример за начина, по който се развива Huawei като бранд и компания, трябва просто да погледнете към флагманската серия Mate. Още от основателя на династията, Huawei Mate 10, тя отразява отдадеността на Huawei към иновациите и преодоляването на всички предизвикателства. Този борбен дух я превърна в предпочитано устройство на бизнес клиентите по цял свят.  Успехът й е предопределен още от името й.
Какво означава Мate”?

Думата „mate” се отнася за онези специални приятели, които са до нас и ни подкрепят дори в най-тежките моменти. „Човекът е стадно животно“  е казал Аристотел.  Всеки човек, без значение от общественото си положение, има нужда от доверени партньори в живота. Иронията се състои в това, че колкото повече се изкачваме по социалната стълбица, толкова по-самотни ставаме и все повече оценяваме добрата компания – първо в лицето на хората около нас, но не на последно място и в лицето на високотехнологичното устройство, което ни свързва с тях. Устройствата от серията Mate са интелигентен и надежден партньор, който помага да се справим дори с най-натоварения график – а кой днес няма такъв? А успехът с графика оставя повече време за истинските ни приятели.

Колко добър смартфон заслужавам?

За изминалата година, серията Mate се превърна в обект на възхищение за мнозина и пряка асоциация с бизнес елита. Това само по себе си е знак за успех, но носи и нотка на дистанцираност и недостъпност. Безспорен факт е, че смартфоните са се превърнали в отражение на статуса на своя притежател, но този факт има и сенчеста страна – много потребители просто решават, че все още не заслужават устройство от подобен клас.

Huawei Mate 20 Lite

В основата на ценностната система на Huawei преди всичко стои грижата за потребителя. А сред всички потребители, амбициозните млади хора, които в момента пробиват в бизнеса и започват своите стръмни изкачвания по стълбицата на успеха, са тези, с мисълта за които е разработен новият Mate 20 lite. Той притежава всички ключови характеристики на серията Mate, изискан стил,  високопроизводителен хардуер и най-иновативните технологии в сегмента, и е идеален и достъпен избор за младите предприемачи по света.

Като проекция на едновременно мощен и харизматичен лидер, Huawei Mate 20 Lite има иновативен 6,3 инчов FullView дисплей с двойно стъклено покритие, отразяващо светлината по начин, който видимо обогатява гамата от възпроизвеждани от него цветове.  Базиран е на нов модерен чипсет Kirin 710 и работи под новия EMUI 8.2 интерфейс  – печеливша комбинация и за най-натоварените дни. Традиционна сила за Huawei е фотографията и Mate 20 lite не прави изключение, като тук имаме система от 4 камери с изкуствен интелект, а защо това е важно в света на бизнеса ще разберем след малко.

Връзката между красота и симетрия

На подсъзнателно ниво хората винаги са били привлечени от симетрията. Това схващане е толкова дълбоко вкоренено в представата ни за красота, че дори поети като Уилям Блейк са посветили стихове на него. Творци от всевъзможни култури са създавали поеми и стихове, чиито думи се римуват и образуват ясно изразена симетрична вербална структура. Симетрията може да бъде забелязана както в природата, така и в човешкото изкуство – тя е естествена, хармонична и балансирана. През последните години все повече производители се отказват от асиметричните дизайни и Huawei Mate 20 lite е потвърждение на тази тенденция.

Той е двустранно симетричен с извит стъклен корпус и блестящи ръбове – нещо, с което лесно ще изпъкне на фона на останалите бизнес смартфони. Симетрията обаче не изчерпва печелившите карти в дизайна. Технологичният напредък на компанията е позволил той да има по-голям 6.3 инчов дисплей, както и подобрени с 4% пропорции в съотношението „дисплей-корпус“. Реално, по отношение на размера Mate 20 Lite е идентичен с предшествениците си, но рамките на дисплея са по-малки – горните са намалени с 67%, а долните – с 40%. По отношение на цветовете – бизнес не означава нито непременно черен, нито скучен. Huawei Mate 20 Lite е наличен в три цвята – черен, сапфирено син и платинено златен.

Суетни ли са бизнесмените?

Докато сме на темата за красотата, трябва да отбележим, че тя си остава доста субективно понятие. Стандартите за красота се базират на множество фактори, сред които култура, мисли, модни течения и дори лицева структура. Имайки това предвид, Huawei Mate 20 Lite е проектиран да разбира различията в критериите за красота на различните хора по света, за да може да им предостави най-добрите средства за изразяване на техните представи. За какво става дума – той автоматично разпознава пола и типа кожа на потребителя и моментално предлага възможно най-добрите филтри за селфи. Прецизният алгоритъм позволява на лицевите черти и цветът на кожата да изглеждат ярки и изчистени дори при снимки на слабо осветление.

Това обаче далеч не е всичко. Младите бизнесмени са във фаза от живота си, когато повече от всякога е важно как изглеждат. За бизнеса и социалния им живот е важно всяка снимка, била тя за корица на списание, или за пост във Facebook, да пресъздава естественото им излъчване и характерната им идентичност. Подходящо уловените черти на лицето издават много за характера, а лицата ни са навсякъде в социалните мрежи – имиджът ни до голяма степен се гради от тях.

На този фон решението на Huawei да заложи на по-мощна предна – селфи камера, и да внедри в този компактен продукт цели 5 типа осветление, познати от студийната фотография, показва истинско слушане и разбиране на нуждите на клиента.

Как се снима мъж и как жена? 

Мъжкото и женското лице имат своите физически специфики, а над тях са насложени и културните ни възприятия за красота. Mate 20 lite е експерт в 3D моделирането на лицето, при което разпознава и анализира неговите 5 основни зони и определя кои от тях е най-подходящо да се подчертаят. Благодарение на специални ефекти с блендата, камерата емулира 5-те основни типа професионално студийно осветление. Ето малко детайли кое от тях къде намира най-голямо приложение:

Меко осветление (ефект Rembrandt): осветлението Rembrandt, чието име идва от известната картина „Портретът на един човек“ на холандския художник, е най-класическият метод за осветление в мъжката портретна фотография. При него трябва да се създаде основен източник на осветяване от едната страна на лицето като се използва взаимодействието между светлина и сянка за създаването на триъгълна форма на осветяване, падаща под очите на фотографския обект.
Осветление тип пеперуда:

Целта на този тип осветление е светлината да падне директно и над центъра на лицето на обекта. Светлината пада под 45 градуса от върха до долната част на лицето, образувайки сянка под носната област, наподобяваща формата на пеперуда. Пеперудният тип осветление създава слаба сянка под носа, по продължение на гънките около устата и очите, както и на двете бузи. Този тип е идеален за женската портретна фотография, защото прави лицето на обекта по-слабо, с подчертани скули, като като добавя дълбочина в кадъра

Сценично осветление:

То подчертава атмосферата на драматична сцена или представление, където цветовете са по-живи и ъглите на осветление са много различни от нормалната фотография. При сценичното осветление, очертанията на лицето на обекта са отделени от фона, за да се създаде усещането за едно композитно наслояване с различен тип оразмереност.

Светлосенчесто осветление:

Тук лицето на обекта се разделя на две половини, като едната е в сянка, а другата е осветена. То създава драматичен ефект и е особено подходящо за портрети на артистични натури като актьори и музиканти.  

Класическо осветяване:

Класиката създава черно-бял ефект, който подчертава детайлите на лицето, което води до по-изчистена, абстрактна и по-емоционално въздействаща снимка.

 Чувството за хумор може да спаси всяка комуникация

Перфекционизмът е двустранна монета във всички области, включително и в портретите. За да не ставаме подвластни на обратната й страна, на помощ винаги идва чувството за хумор. Снабденият с изкуствен интелект HUAWEI Mate 20 lite предлага и възможности за заснемане на „смешни“ селфита: той може да запамети различни изражения на лицето и да създаде персонализиран  3D Qmoji пакет от GIF или видео формати, които лесно могат да се споделят с приятели в социалните мрежи.

„Ако не е заснето и споделено, не се е случило“

Освен портретите и автопортретите, за младите хора в днешно време се е превърнало едва ли не в рефлекс да споделят в социалните мрежи всичко, което ги вълнува, а снимките и видеоклиповете стават все по-разпространена форма на общуване. Безспорно, най-удобният инструмент за това са смартфоните. Някои хора вече наричат камерите на смартфоните „очите, през които наблюдаваме света“. Употребата на предната камера на смартфоните се е превърнала в съвсем нормално явление.

Тъй като е напълно в крак с тази тенденция, Huawei са поставили общо 4 камери с изкуствен интелект в Mate 20 lite – две предни и две задни. Понятието „изображение с висока резолюция“ променя значението си с течение на времето. Когато се появяват първите дигитални камери, филмовите все още са най-разпространените средства за снимки. Резолюцията на дигиталните камери не се е считала за висока докато не достига 24 MP.

Сега имаме 24MP предна камера в Mate 20 lite плюс втора предна камера с резолюция 2 MP, чиято цел е да улавя дълбочината на изображението и да постига по-добър, хардуерно заснет боке ефект

Изкуственият интелект от своя страна разпознава над 200 вида пейзажи от 8 категории – Blue Sky, Beach, Plant, Night, Stage, Flower, Room и Snow, и автоматично избира най-подходящите за снимката настройки. Всъщност интелигентната AI система на HUAWEI Mate 20 Lite е обучена с над 100 милиона изображения и може да разпознае над 500 сценария в 22 категории, включително Портрет, Синьо небе, Сняг, Старинни сгради, Фойерверки, Куче, Котка, Растения, Храна, Кола и Нощ.

Mate 20 lite е в унисон и с едно от най-характерните постижения на Huawei през тази година – снимките при слаба осветеност и HDR режима. Налична е функция HDR Preview, благодарение на която дори в мрака снимате точно това, което виждате на екрана.

И като истински партньор, този Mate предлага допълнителна помощ на собственика си. Например да отдели обекта от фона и да замени фона със снимка по желание от фотогалерията или намерена онлайн

Така за секунди можете да се окажете на стадион или в международна космическа станция. Ако решите да сте реалисти, на помощ идва функцията AI Assisted Composition, която ви предлага гаидлайни за професионално кадриране в реално време – линия на хоризонта, отстояние от рамката при разпознаване на повече от 5 лица в кадър и т. н. И накрая идва и Super Slow motion режима с 480fps, с който можете да разтегнете до 16 пъти ключовите моменти на успеха – завъртане на топката при бекхенд удар, замах на удар в голфа или изстрелването на триточкова топка на баскетболното игрище.

Бизнес организация на фото галерията

За да правиш успешен бизнес, ти трябва добра организация във всички сфери на живота. Дори във фото галерията, която в Mate 20 lite заслужено се нарича AI Smart Gallery. Постиженията на изкуствения интелект правят търсенето на снимки по-лесно и по-бързо. Галерията може автоматично да идентифицира различни теми, сред които рождени дни, партита, дипломирания, нощен живот, спорт, сватби и пътешествия, и да сортира снимките ви в тях. Според съдържанието им, снимките ви могат да бъдат разделени в 15 по-големи категории и 100 по-тясно дефинирани жанрове, като храна, документи, аксесоари, спорт, животни и т. н., и така много по-лесно ще откривате спомена, който търсите. Галерията на HUAWEI Mate 20 lite поддържа също и гласово търсене и дори скрийншотовете могат да бъдат идентифицирани по ключови думи.

Бизнесменът е геймър по душа  

Много бизнесмени на всякаква възраст всъщност са запалени геймъри и обяснението за това е много просто – състезанието, стратегията, предизвикателствата и рекордите са в кръвта им. На практика те никога не спират да играят, само сменят терена. Затова един смартфон не би могъл да е в полза на бизнеса, ако не е и отлична платформа за гейминг. HUAWEI Mate 20 lite е точно такава платформа, в която хардуерът и софтуерът са перфектно интегрирани за постигане на нужната висока производителност.

Тя е базирана на четириядрения чипсет от ново поколение Kirin 710, собствено производство и първият за  Huawei по 12-нанометров процес, с обновен  ISP за ускорено обработване на изображения. В термините на цифри и постижения, A73 ядрото в Kirin 710 е със 75% по-мощно от A53 в Kirin 653, а в термините на производителността на графичния изчислителен блок – GPU, Kirin 710 се представя 2,3 пъти по-добре от Kirin 659.

Откъм хардуер, мощната платформа се допълва от 4GB RAM памет и 3.750mAh батерия. Тя се управлява от EMUI 8.2, а в допълнение, HUAWEI Mate 20 lite предлага и специален AI Game Suite. Той автоматично идентифицира игрови приложения и алокира необходимите системни ресурси, за да осигури гладко изпълнение на натоварващите гейминг задачи.  Режимът „Непрекъснати игри“ скрива всички известия, без най-важните (повиквания, аларми и предупреждения за ниска батерия). В случай на прекъсване в мрежата по време на критични моменти в играта, HUAWEI Mate 20 lite също така поддържа бърз преход между Wi-Fi и 4G връзка, за да се осигури безпроблемно преживяване, когато се играе в мрежа.

Въпросът за асансьора

Знаете колко е досадно, тичайки от среща в среща, използвайки антракта за някой и друг телефонен разговор, линията да прекъсне, защото сте влезли в асансьор. Тук на помощ съшо идва форма на изкуствен интелект, която се грижи да компенсира проблемите с връзката, както и да ви осигури по-качествен звук в щумна среда. След излизане от асансьора 4G връзката веднага се възстановява, без да причинява забавяне на потока от работна информация.  А в шумна среда, HUAWEI Mate 20 lite използа изкуствен интелект за подтискане на фоновия шум, като тихият шепот се усилва, а шумният фон се изчиства. Така всеки разговор и всяка връзка са с най-високо качество.

0 0 гласа
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
1 Коментар
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари