fbpx
0 C
София

IDC Predictions 2016 представя технологичните и бизнес прогнози за следващите 12-18 месеца

Най-четени

Водещи бизнес лидери от България и чужбина присъстваха на събитието

 

Поредното издание на IDC Predictions се проведе на 09 февруари в София. Събитието се организира от IDC Bulgaria съвместно с Американската търговска камара в България (AmCham)  и с подкрепата на Мтел.

Форумът бе открит от Венислав Йотов, вицепрезидент на Американската търговска камара в България. Сред лекторите бяха Тони Томпсън, представител на Световната банка за България, Чехия и Словакия, Красимира Райчева, мениджър на Visa Европа за България, Красимир Петров, мениджър „Планиране на мрежовата топология и капацитет“ в Мтел, Боян Иванов, изпълнителен директор и съосновател на StorPool  и Стивън Францен, старши вицепрезидент на IDC за региона на EMEA. Присъстваха лидери на водещи компании в България и бяха представени бизнес и ИТ прогнозите за идните 12-18 месеца.

Нели Вачева, управител на IDC България, коментира: „IDC Predictions е събитие, което се фокусира върху факторите от бизнес и технологичната среда, с които компаниите трябва да се съобразяват през 2016, за да позиционират успешно организацията си във времена на динамична дигитална трансформация. През 2016, 65% от глобалните корпорации смятат да се превърнат в компании, функциониращи на базата на информация. Това ще изисква сериозно изместване на фокуса от управление на материални активи към промяна на  отношенията, хората и нематериалните ресурси. В много насоки регионът на ЦИЕ изостава от глобалните тенденции и често ИТ все-още се използват за целите на оптимизацията: намаляване на разходите, въвеждане на по-бързи, рационални, подобрени процеси и т.н.  Става все по-очевидно обаче, че идва времето на т.нар „disruptive IT”. Тоест, технологии , които водят до толкова сериозна промяна, че разрушават съществуващите начини на употреба, поведение, отношения, променят изцяло бизнеси, модели на финансиране и изискват нови умения и знания.“

Според Красимир Петров, мениджър „Планиране на мрежовата топология и капацитет“ в Мтел, преносът на глас през 4G LTE ще бъде технологична тенденция за телеком сектора през следващите години. Ако към момента непрекъснатото увеличаване на интернет потреблението е основен двигател телекомите да разгръщат LTE 4G мрежи, то целта е в краткосрочен план да се работи за един по-цялостен подход в предоставянето на LTE 4G услуги, включително пренос на глас.

„Поведението на потребителите е подложено на огромна промяна – приемането на новите технологии става по-бързо от всякога, хората са изключително взискателни и очакват удобство, но не за сметка на  сигурността, при това във все по-глобален контекст и независимо от местоположението. Поради тази причина работата в партньорство става от решаващо значение, за да даде тласък на иновациите чрез добро сътрудничество, по-ефективно общуване между потребители и организации, както и достъп до опита на надеждни и изградени марки“, каза Красимира Райчева, мениджър на Visa Европа за България.

Анализаторите на IDC, както и присъстващите гости имаха възможност да коментират дигиталната трансформация, на която са подложени правителствата и бързо развиващите се компании. Според прогнозата на IDC до 2020-та година, две-трети от водещите 2 000 организации ще развиват корпоративните си стратегии, съобразявайки се с дигиталната трансформация, като повечето от тях ще назначат лидер на ниво „Борд на директори“, който да определи основните цели на тези организации и да следи за тяхното изпълнение.

Най-големите организации ще разчитат на с 50% повече нови разработки на софтуер , отколкото в момента. Това се дължи на ускоряването на темповете на развитие на технологиите. В резултат, информацията става по-ценен актив, отколкото много други физически активи. Например в сферата на взаимодействие с клиентите, това означава, че то трябва да протича в социалните медии, електронна поща, онлайн съобщения, телефонни разговори, контакт центрове, мобилни приложения, интерактивни терминали, и печатни материали. Това означава услуга, която поддържа удовлетворението на клиентите чрез интегрирани вериги за доставка, прогнозен анализ на пазара, персонализирани оферти и високо персонализирани програми за лоялност.

Реализирането на промяната няма да е лесно. Водещите компании ще използват възможностите на Интернет на нещата, когнитивни системи, роботи, 3D печат, облачни технологии, анализ на големи данни, и разширената реалност, за да прекроят бизнес моделите си. Това, от своя страна, ще въздейства на процесите и хората, които ги управляват. Ще се изисква целенасочено управление на промяната, ще са необходими нови умения, а гъвкавостта ще бъде от съществено значение. Фирмите, които се колебаят да приемат промените, рискуват да бъдат ирелевантни към действителността.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

  • ТАГОВЕ
  • IDC
Абонирай се
Извести ме за
guest

0 Коментара
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини