fbpx
5 C
София

iRobot – роботи в кадър

Най-четени

Калин Карабойчев
Калин Карабойчевhttps://www.kaldata.com/
Калин Карабойчев е управител на Kaldata.com - най-големият български IT портал. Повече от 15 години се занимава активно с разработка и популяризация на услуги в българския интернет.

В кадър: роботи

Роботи-аватари, които Ви представляват на другия край на света. Малки и тихи разузнавачи, разчистващи пътя при опасни военни или спасителни мисии. Машини, които работят във високо радиационна среда. Роботи, които охраняват стадиони и помагат при безредици. Звучи почти като научна фантастика, но всички тези роботи съществуват и са част от едно общо портфолио – това на iRobot.

Преди близо две години Бразилското правителство закупи няколко робота iRobot PackBot, с цел осигуряване на сигурността по време на Световното първенство по футбол през 2014  г. Задачата на тези умни машини бе да следят за подозрителни обекти в и около стадионите, във всички 12 града домакини, през цялото време на спортното събитие. Едва ли някой от феновете е забелязал тези особени охранители, освен ако не е проявил агресия, която е следвало да бъде овладяна, но това всъщност е една от многото граждански мисии на т.нар. военни роботи. PackBot е ползван и при изследване на щетите, нанесени от аварията в АЕЦ „Фукушима“, както и при претърсването на развалините от Световния Търговски Център в Ню Йорк през 2001 г.

Но кой стои зад всичко това?

Компанията

iRobot е компания, специализирана изключително в сферата на роботиката и създадена от трима учени, част от екипа на Масачузетския технически институт – Колин Енгъл, Хелън Грейнър и Родни Брукс. Още през първата си година iRobot, в сътрудничество с NASA, представя робот за космически изследвания – Genghis. Следва договор с Агенцията за високоразвити отбранителни проекти (Defence Advanced Research Project Agency – DARPA) за развой и производство на тактически мобилни роботи. Следват разнообразни проекти като куклата робот My Real baby, роботът за отдалечено присъствие – Ava, дори робот за подводни изследвания – Seaglider и др.

И до днес iRobot си сътрудничи с агенциите за космически изследвания като участва със свои патенти и уреди в мащабни проекти.

Достъпните технологии

Развойната дейност е един от основните фокуси на компанията. Технологиите залагат на комуникацията с различни сензори и специализиран софтуер.

Една от интересните разработки е патентована навигационна система iAdapt. Тя сканира пространството, различава масивните предмети от тънки покривала, които могат да бъдат преминавани. Всъщност, чрез iAdapt роботите се ориентират изцяло в пространството, в което са поставени да работят. Системата има и обемна ориентация,  като най-ясно това се вижда при роботите за почистване на басейни – iRobot Mirra.

Cliff detect сензорите пазят робота от падане по стълби, первази и дори високи плотове. Когато предната част на уреда попадне извън твърдата хоризонтална повърхност, на която е поставен, той спира движението си и се връща назад.

Wall follow, от своя страна, е система заефективно обхождане на зоните около мебелите, покрай стените, ъглите на помещението и други труднодостъпни места.  Чрез нея роботът преминава плътно на всяка точка от повърхността и около всяко препятствие.

Технологията Antitangle, пък, не позволява на роботите да се заплитат в кабели или ресни от килими. Тове е системата, благодарение на която другите уреди в дома остават по местата си, особено компютри, телевизори и стереоуредби.

Но за какво всъщност става дума?

Приложението

Всички гореизброени технологии са част от най-разпространените и разпознаваеми продукти на компанията, а именно серията роботи за дома. iRobot Roomba е роботизираната прахосмукачка, лидер в сегмента си, незаменим помощник в повече от 12 милиона домакинства по света. Този малък кръгъл робот може да почисти самостоятелно всички твърди и меки подови настилки; да бъде програмиран за работа, докато няма никой вкъщи; да се прибира самостоятелно на зарядната станция; да почиства на тъмни и трудно достъпни места и т.н. Роботизираната подочистачка Braava тихо и безупречно ще измие плочките и паркета, а подробното й ревю можете да прочетете тук.

Работещи почти без човешка намеса, роботите за дома са уреди – асистенти. Те не Ви помагат да свършите задачите си, те ги изпълняват вместо Вас. Роботизираната прахосмукачка, не е просто прахосмукачката, тя е много повече. Защото разликите между Roomba, PackBot и Ava не са чак толкова големи, но пък произходът им е общ – от лабораториите на специалистът по роботика iRobot.Всички продукти iRobot може да откриете на адрес: www.irobot.bg


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

0 Коментара
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини