fbpx
-2.2 C
София

Lenovo обяви солидна печалба за третото фискално тримесечие на 2015-а

Най-четени

Lenovo Group обяви резултатите си от третото фискално тримесечие, което приключи на 31 декември 2015г. Приходите за тримесечието възлизат на $12.9 милиарда щатски долара, 8% спад спрямо предходната година или спад с  2% спрямо постоянния валутен курс. Необложената печалба за третото тримесечие, с изключение на счетоводните разходи от $77 милиона щатски долара, възлиза на $397 милиона долара, надхвърляйки със 17% предполагаемата от анализаторите необложена печалба от едва $320 милиона. Нетните приходи са $300 милиона, този път с 19% повече от преценката на анализаторите.

Решителните дейности по преструктурирането, които Lenovo обяви през август 2015, са на път да реализират $1.35 милиарда долара спестявания за цялата година. Тези спестявания позволяват на Lenovo да изгради ценова структура, значително по-ниска от тази на конкурентните брандове. Като добавим солидното изпълнение и иновативната линия на работа, Lenovo трансформира изцяло бизнес модела си, процесите и организацията, като се позиционира в среда с благоприятен бизнес климат, въпреки настоящите условия в индустрията.

„През последното тримесечие, въпреки че бяхме повлияни от глобалното макроикономическо забавяне, колебанията във валутния курс на ключови пазари и спада в пазара на настолни компютри, Lenovo все пак постигна рекордно високи печалби, благодарение на отдадеността ни да придадем нова посока на мобилния бизнес сегмент,“ каза Ян Янкин, председател на борда на директорите и CEO на Lenovo. „Освен това, в компютърния сегмент продължаваме да поддържаме тренда на консолидиране, репозициониране на бизнес компютрите и търсене на възможности в категории с иновативни продукти, които водят до растеж. В мобилния сегмент, изграждаме ефективна система, за да ускорим растежа си на развиващите се пазари, да затвърдим постиженията си в сферата на иновативните продукти и премуим брандовете на развитите пазари и да разширим продуктовото си портфолио на отворения пазар в Китай. Накрая, в корпоративния сегмент, ще продължим да финансираме водещи технологични иновации и стратегически партньорства, водещи до ръст в печалбата.“

Брутната печалба на компанията за третото фискално тримесечие е намаляла с 10% спрямо предходната година до $1.9 милиарда щатски долара, докато брутният марж се е запазил – 14.6%. Оперативната печалба за тримесечието е $379 милиона долара. Нетната печалба на акция за третата финансова четвърт е 2.71 щатски цента или 21.01 хонгконгски цента. Нетните дългове към 31 декември 2015г. възлизат на $49 милиона долара.

Преглед по бизнес групи

В PC групата, която включва компютри, лаптопи и Windows таблети, продажбите на Lenovo за тримесечието възлизат на 8 милиарда долара, което е понижение с 12%, с брутна печалба от 405 милиона долара и спад с 18% спрямо предходната година. По-голямото забавяне от очакваното на този пазар и нестабилните валутни пазари оказват негативно влияние върху резултатите на групата. Маржът при брутната печалба от 5% е сравнително стабилен, отбелязвайки спад от 0,4% спрямо предходната година, доказвайки силата и ефективността оперативната дейност на Lenovo.

Lenovo продължава да #1 и абсолютен лидер в компютърния сегмент безапелационните 11 поредни тримесечия. Рекордният дял от 21,6% (според доклада на IDC), постигнат през последното тримесечие, увеличава дистанцията от вторият в тази класация. Доставени са 15,4 милиона компютъра с 6,7% повече от общия спад на пазара от 10,9%. В световен мащаб в потребителския сегмент като цяло, Lenovo има рекорден дял от 19,7%. В Китай пазарният дял на Lenovo отбелязва ръст от 1,7%, което означава, че компанията преминава за пръв път границата от 40% пазарен дял. Lenovo ще постигне консолидация на бизнеса възползвайки се от силния тласък, даден от Window 10, и уповавайки се на уникалните хибриднии модулни продукти, с които възнамерява да постигне 30% пазарен дял в световен мащаб, поддържайки стабилни нива на доходност.

В дивизията “Мобилен бизнес” (Mobile Business Group – MBG), която включва продукти от Motorola, Lenovo смартфони, таблети с Android и смарт телевизори, Lenovo остава вярна на своето обещание да стабилизира групата в рамките на от 4 до 6 тримесечия след придобиването на Motorola с успешно преструктуриране и силно представяне в  развиващите се пазари извън Китай. Продажбите в този сегмент за изминалото тримесечие са на стойност 3,2 милиарда долара, с 4% по-малко спрямо същото тримесечие миналата година, което обаче включваше два месеца от резултатите на Motorola. Motorola e допринесла с 2 милиарда долара към общите приходи на групата. Общата брутна необложена загуба на MBG възлиза на 30 милиона долара, с марж от 0,9% и подобрение на резултатите от 7,2% с всяко изминало тримесечие.

Общият брой доставки на смартфони като цяло бележи спад от 18,1% спрямо предходната година с 20,2 милиона продадени устройства. Извън Китай обаче, Lenovo  отчита ръст от 15% благодарение на продажбите в развиващите се пазари. Lenovo отчита суперръст в продажбите на смартфони в Индия и Индонезия, където покачването съответно е от 206% и 318%. Предходното тримесечие 75% от обема на продажбите са осъществени извън Китай, а това тримесечие процентът вече е 83%. Освен това, доставките на Motorola са се повишили с 25% от тримесечие на тримесечие, показвайки стабилно развитие. В Китай, преструктурирането на Lenovo вече започна да дава резултати. Новата двубрандова  стратегия на компанията – с два основни бранда Lenovo Moto и Lenovo Vibe – цели да постигне постоянство и ефективност за бизнеса на компанията със смартфони.

В Enterprise Business Group, или EBG, която включва сървъри, сторидж решения, софтуер и услуги, продавани под името ThinkServer и System x брандове, продажбите са $1.3 милиарда щатски долара, с 8% растеж спрямо предходната година и 12% растеж спрямо предходното тримесечие. Продажбите на System x възлизат на приблизително $1 милиард щатски долара. Представената брутна печалба, която включва счетоводни разходи, е $14 милиона долара, което е повишение, както на годишна база, така и на тримесечна. Този бизнес сегмент бележи оперативна печалба през тримесечието. Освен това, приходите и оперативната брутна печалба при него се увеличава с всяко тримесечие след придобиването на System x.

Това представяне се дължи на огромните печалби в Китай.  EBG стабилизира своята традиционно фокусирана в центъра бизнес система, докато същевременно атакува бързо развиващите се облачни услуги, хипермащабните и хиперконвергентните възможности.  Осъществените обещаващи нови партньорства със софтуерни и хиперконвергентни играчи като Nutanix, Red Hat и, от съвсем скоро, SAP – диференцират възможностите, които предлага Lenovo, увеличавайки конкурентоспособността на компанията. Lenovo остава на път да постигне своята цел от  $5 милиарда щатски долара за Корпоративния бизнес през 2015-16 фискална година, на базата на постоянния валутен курс.

 

Географски обзор

Lenovo в Европа, БлизкияИзток и Африка консолидира продажбите през третото тримесечие, които възлизат на 3,5 милиарда щатски долара, което е спад 15% спрямо предходната година, дължащ се на нестабилните валутните курсове и слабия пазар на компютри. Региона отчита 27% от общите продажби на Lenovo в световен мащаб. Маржът на брутни приходи е 1.7 %, спад с 1,3% спрямо предходната година.

Lenovo затвърждава втората си позиция на компютърния пазар в региона, с дял от 19.4 %. В потребителските компютри е номер една за осмо поредно тримесечие. В мобилните телефони Lenovo бележи рекордните 4.7 милиона доставки, което е ръст от 48% спрямо предходната година.

 

 

Q3 15/16

Q3

 14/15

Y/Y CHG

Revenue

 

12,913

14,092

-8%

Gross profit

 

1,885

2,097

-10%

Gross profit margin

 

14.6%

14.9%

-0.3 pts

Operating expenses

 

(1,506)

(1,772)

-15%

Expenses-to-revenue ratio

 

11.7%

12.6%

-0.9 pts

Operating profit

 

379

325

17%

Other non-operating expenses

 

(59)

(51)

16%

Reported pre-tax income

 

320

274

17%

Pre-tax income (*excluding non-cash M&A related accounting charges)

 

397

348

14%

Taxation

 

(26)

(17)

50%

Net profit for the period

 

294

257

14%

Non-controlling interests

 

6

(4)

N/A

Profit attributable to equity holders

 

300

253

19%

Earnings Per Share (US cents)
Basic
Diluted

 

 

2.71

2.70

 

2.32

2.30

 

0.39

0.40

Абонирай се
Извести ме за
guest
0 Коментара
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини