fbpx
25.8 C
София

MasterCard отчита значителен ръст на безконтактните плащания в Европа

Най-четени

През последното тримесечие на 2014 г. безконтактните трансакции в Европа са нараснали с 174 % на годишна база, а хората, ползващи възможности за безконтактно плащане, са увеличили използването на този вид услуга с 20%. В Обединеното кралство и Полша, над 90% от ползвателите на услуги за безконтактно плащане заявяват, че са напълно удовлетворени от тях. 

От 1 юли 2015 всички новоинсталирани ПОС терминали в България ще предоставят възможност за  безконтактни плащания, а до 2018 г. всички ПОС в страната трябва да разполагат с тази услуга. Към момента общо четиринадесет банки, опериращи в България, издават безконтактни карти MasterCard и Maestro. Сред значимите търговци на местно ниво, чиято терминална мрежа поддържа тази функция на плащанеса водещите петролни компании Лукойл и Shell, верига супермаркети Пикадили, ресторантите за бързо хранене Subway, KFC и Burger King, кина Арена и Синема Сити,  Mtel, Jumbo, Inmedio, Ciela, а отскоро и Yellow Taxi.

Търговските обекти в световен мащаб, които предоставят възможност за безконтактни плащания са се увеличили с 56% за една година, нараствайки до над 3 милиона локации. Европейците все по-често използват услугите за безконтактни плащания:  в Чехия 52% от трансакциите с MasterCard и Maestro в магазини са безконтактни, в Полша са 33%, в Унгария 18%, а в Словакия 17%. Според данните, публикувани от Асоциацията за банкови карти в Обединеното кралство – The UK Cards Association, за 2014 година потребителите на безконтактни карти във Великобритания са изразходвали рекордните 2.32 милиарда лири през 2014 г. MasterCard или Maestro Contactless се предлагат в 38 страни в Европа (68 страни по света), като всяка от следните държави са издали над 5 милиона безконтактни карти – Австрия, Франция, Италия, Холандия, Полша, Русия, Турция и Великобритания.

Средно 73% от потребителите в Германия, Полша, Испания и Обединеното кралство смятат, че мобилният телефон е удобно устройство за безконтактни плащания. 42% от гражданите на Полша предпочитат да плащат безконтактно чрез техните смартфони. „Нашата визия за дигитални плащания е да се създадем страхотни преживявания за всеки потребител посредством всички канали и устройства. През 2014 г. MasterCard обяви спецификацията Emulation Host Card (HCE) за сигурни Near Field Communication (NFC) при безконтактни плащания. HCE дава още една възможност на институциите, които издават карти, да стартират NFC портфейли „, споделя Хавиер Перез, Президент MasterCard Europe. Към момента в Европа има над 70 мобилни NFC проекти в 22 страни.

Транспортът е доказан фактор за приемането на безконтактните начини за плащане от потребителите. В Лондон милиони хора, ползващи обществения транспорт в Лондон, пътуват по-лесно и по-удобно, след като през септември 2014 г. беше въведена възможността за безконтактни плащания. Към днешна дата са регистрирани над 40 милиона пътувания с използване на безконтактна карта или устройство и безконтактни плащания, което представлява близо 12 % от пътуванията, при които се плаща веднага. В Санкт Петербург, пътниците в метрото вече няма нужда да купуват отделен билет или жетон за пътуване, тъй като наскоро беше въведена възможност за безконтактни плащания.

Хавиер Перез, президент на MasterCard Europe, заключава: „Европейците възприемат все по-добре безконтактните плащания. Визията ни е да гарантираме, че където и да сте, вашето безконтактно плащане чрез MasterCard и Maestro е бързо, лесно и безопасно. Холандия е един чудесен пример, тъй като е страната в Европа с най-голям ръст на безконтактните плащания, достигайки един милион трансакции на месец; през четвъртото тримесечие на 2014 г. броят на безконтактни трансакции е бил 8 пъти повече в сравнение с второто тримесечие на същата година!“


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

0 Коментара
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Asus Zenfone 9: Малкият голям смартфон

Преди седмица Asus представи новия си флагман Zenfone 9. С него компанията продължава традицията за компактен форм-фактор като флагмана от предишното си поколение. Исторически погледнато,...

Подобни новини