fbpx
0.2 C
София

Telerik представя за първи път в България NativeScript – платформа за разработка на „native” приложения с JavaScript за основните мобилни операционни системи

Най-четени

На 5 април на технологичната конференция MobCon, Telerik, a Progress Company, представи за първи път в България бета версия на NativeScript – платформа с отворен код за разработка на „native” мобилни приложения с JavaScript, за основните мобилни платформи – Apple iOS, Google Android и, в бъдеще, Windows Universal. NativeScript е създаден да улесни програмистите, работещи с уеб технологии като HTML, CSS и JavaScript, и изисква минимално време за разучаване. 

Разработена от Telerik и налична безплатно под лиценз Apache v2 на NativeScript.org, NativeScript платформата позволява на разработчиците да пишат JavaScript, който може директно да достъпва „native” API-та. Така приложенията с NativeScript имат „native“ производителност и пълен достъп до API-та, идентичен на приложенията, създадени с „native“ езиците на съответните платформи. 

С NativeScript разработчиците могат да създадат само едно приложение, което да работи еднакво добре на всяка платформа, като по този начин спестяват значително време от разработка. Също така не е необходимо да учат Objective C, Java и C# или да имат предишен опит с „native” платформа, тъй като могат да използват уменията си за работа с JavaScript. Решението използва иновативен метод за 100% показване на основните “native” API-та (приложно-програмни интерфейси) на устройството, включително и незабавна поддръжка на API-тата на най-новите версии на iOS и Android.  

 „След като преди две години забелязахме недоразвита ниша в мобилния сегмент, заедно с общността от JavaScript разработчици започнахме да изграждаме платформа, която значително да подобри процеса на разработка на „native“ приложения, и днес сме много горди с постигнатото“, коментира Арон Махимайнатан, старши вицепрезидент „DevTools и Telerik Platform” в Progress. „NativeScript променя изцяло концепцията за разработката на „native” приложения, като осигурява лесен и модерен подход за изграждане на междуплатформени „native” приложения с JavaScript и създаване на изключително потребителско преживяване.“

Поддръжката на NativeScript е включена в Telerik AppBuilder – част от платформата за разработка на мобилни приложения от край до край, Telerik Platform. Това е второто решение с отворен код, което Telerik пуска на пазара. Миналата година компанията отвори кода на най-голямата библиотека от инструменти за потребителски интерфейс (UI) и функционалности за JavaScript – Kendo UI Core. 

Telerik и Progress, която придоби българската софтуерна компания през декември 2014 г., виждат NativeScript като допълнение на решенията за междуплатформена разработка на мобилни, уеб и хибридни приложения като Apache Cordova и PhoneGap. През юни 2014 г. предварителна версия на NativeScript беше достъпна за подбрана група от ранни ползватели. Оттогава решението еволюира в цялостна платформа, която вече е в бета версия и е достъпна за всички. За да научите повече, посетете NativeScript.org и гледайте наскоро провелия се уебинар за решението тук


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

0 Коментара
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини