ThinkPad отново лидер в потребителската удовлетвореност

0
33

Lenovo анонсира, че TBR (Technology Business Research, Inc.) са оценили лаптопите Lenovo ThinkPad като No 1 в изследването на удовлетвореността на корпоративните клиенти (Corporate IT Buying Behavior and Customer Satisfaction Study) за третото тримесечие на 2010 г. Това е шеста поредна класация на TBR, в която ThinkPad са признати от клиентите от средни и големи компании като лидер по отношение на цялостната удовлетвореност на клиентите. Най-високата оценка е дадена за стабилното конкурентно представяне по отношение на хардуерната надеждност и качество, лекотата за работа, време за възстановяване и телефонната поддръжка.

„Продължаваме да се фокусираме в това, което има най-голямо значение за клиените: изработването на стабилни компютри и създаването на пълна мрежа от предварителна и следпордажбена търговска поддръжка”, каза Дилип Батиа, Вице президент, ThinkPad Маркетинг в Lenovo. “Клиентите знаят, че избирайки ThinkPad, купуват устойчив и достатъчно здрав компютър, който ще им служи дълго”.

Lenovo предлага широк избор от ThinkPad лаптопи за клиенти от малкия и среден бизнес, както и за големи международни компании. В допълнение към модерната технология и иновациите ориентирани към клиентите, много от ThinkPad лаптопите, включително T410s, X220, X220t и L412, отговарят на няколко военни изисквания за издръжливост. Пазарът наскоро призна качеството и надеждността на ТhinkPad: Lenovo отбеляза повече от 60 милиона продадени ThinkPad ноутбуци на световния пазар през октомври. В допълнение търговския пазарен дял на Lenovo отбелязва 16,2% – най-високия си дял досега.

Заедно със стремежа на Lenovo да доставя високо качество и надеждни продукти, компанията продължава да инвестира в развиването на услугите и поддръжката.

В проучването, TBR са открили, че през третото тримесечие клиентите са отчели хардуерната надеждност и поддръжка като по-важни от цената при взимане на решение за покупка. Джон Линдли, Президент на TBR, споделя, че в последните два периода са отчели подобрена потребителска удовлетвореност, в основата на която са надеждността на компютрите и поддръжката, сред които Lenovo заема лидерски позиции. Проучването на TBR е проведено сред над 500 ИТ специалисти взимащи решения, от средни или големи организации в Северна Америка.

В електронния магазин shop.ibs.bg можете да откриете пълната гама Lenovo компютри, предлагани от IBS България – Premier бизнес партньор на Lenovo и оторизиран сервиз за Тhink – линията продукти.

0 0 гласа
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
0 Коментара
Отзиви
Всички коментари