Ревю на Bluetooth-слушалките Sony MDR-ZX750BN

0
595

Много от нас трудно вече могат да си помислят, че е възможно да излязат навън без слушалки. И това е разбираемо, тъй като е по-приятно да се наслаждаваме на любимите си песни, вместо да слушаме в метрото за проблемите на всички хора, намиращи се в близост до нас. Между другото, повечето слушалки не са в състояние да блокират шума на мегаполиса, без да увеличим обема на звука до максимум. За такива цели беше разработена специална технология за цифрово намаляване на шума, която присъства и в Bluetooth-слушалките Sony MDR-ZX750BN. Нека обаче видим дали можем да се надяваме, че ще получим наслада от слушането на любимата си музика в шумни среди.

Комплект


От полупрозрачната опаковка ни гледат двете чашки на слушалките в разгънато състояние. Отваряйки кутията, веднага виждаме самите Sony MDR-ZX750BN, кабела с mini Jack 3,5 mm, USB-кабел и впечатляващ комплект от документи. Кейс обаче в комплекта за съжаление няма.

Външен вид и качество на изработка
Дизайнът е разпознаваем и подобен на много модели от Sony, като например студийните слушалки MDR-V6 или MDR-1R. Ние тествахме черната версия на  устройството, но в продажба ще бъде наличен и бял вариант.


Външният вид е аскетичен, но в никакъв случай не скучен – моделът е направен в изцяло монохромен вариант.

Лентата около главата и ушните възглавнички са покрити със заместители на кожата, а всички останали елементи са изработени от матирана пластмаса с изключение на чашките, които са лъскави и гланцирани.

Въпреки, че всичко е изработено от пластмаса, качеството на материала е на високо ниво. Монтажът също не предизвика никакви оплаквания – всички части пасват един с други без пропуски и скърцания. Държейки Sony MDR-ZX750BN в ръцете се създава впечатлението, че пред вас стои един качествен продукт.

Ергономичност
Удобното положение на слушалките върху главата дава усещането за комфорт и наличието им се чувства само за няколко секунди, след което забравяте, че имате поставени слушалки на главата си. Лентата, държаща двете слушалки абсолютно не оказва никакъв натиск върху главата, а въртящите се чашки приемат всяка форма на ушите. Размерът може да се регулира от най-малкия до най-големия чрез разтегателната дъга. Размерите и теглото също са доста приемливи за ежедневна употреба, не предизвикващи чувството, че имате на главата си голямо и тежко устройство. Като цяло нямаме никакви претенции и оплаквания към удобството при използване на разглежданите слушалки.Звучене
На страницата, посветена на модела, на официалния сайт е използвано мотото – “утоли жаждата си за бас“. И така, звученето от Sony MDR-ZX750BN по принцип може да се охарактеризира, като много басово. Тъй като моделът може да се използва като класическите кабелни слушалки, благодарение на 3.5 милиметровия си аудио-вход, ние извършихме тестове, като в качеството на плейър използвахме компютър и DAC с усилвател за слушалки Asus EONE MKII Muses.

След прослушването на тестовите тракове във формати WAV и FLAC следващото впечатление е, че стерео-панорамата от тестовите слушалки е напълно достойна, но не всички инструменти са различими. Горният честотен диапазон е прекалено приглушен от ниския което не влияе благоприятно на цялостната звукова картина, особено в траковете, където басовата линия е силно изразена. По принцип, звукът е доста добър, като за Bluetooth-слушалки, но ако сравним звученето с достойните жични варианти за същата цена, която е около $ 100, по време на писането на тази статия, Sony MDR-ZX750BN ще изостане.

След, като изключим слушалките от DAC-а и отидем на шумно място, като метрото например, получаваме предимство пред много от моделите. Да, тук става дума за технология, намаляващ цифрово шума, която все още работи отлично. Разбира се не бива да си мислите, че целия шум изчезва, но потискането на основния спектър е добро, което прави много по-лесно слушането на музика дори и при намалено ниво. Така Creative Aurvana Live! в спокойна атмосфера превъзхожда по звучене Sony MDR-ZX750BN по всички параметри, но веднага след като се окажете в шумна среда, всеки детайлен звук просто изчезва. Но при героят на нашето ревю всичко е съвсем различно – звукът е сходен както при шумни среди, така и при тихи.

Накрая на тази част от ревюто ни трябва да споменем за един проблем с шумоподтискането – това е вятъра. Микрофоните, които улавят всички фонови шумове се намират на чашките отпред, така че да събират звуците, създавани от вятъра. При опитите за обиране на шумовете се създава друг странен шум, който отвлича вниманието от възпроизвеждания в слушалките звук. За щастие обаче има бутон, който за секунди включва или изключва активното шумоподтискане. Също така, при минимална сила на звука се чуват слаби шумове, които може би се дължат на особеностите на Bluetooth безжичната технология.

Функционалност
Тук в Sony MDR-ZX750BN така да се каже е “пълен фарс“. Преценете сами – има слушалки с такива безжични технологии, като Bluetooth и NFC, цифрова система за намаляване на шума, вграден микрофон, способност за работа в кабелен режим, aptX поддръжка и елементи за управление на чашките. Свързването на модела към другите устройства се извършва или чрез Bluetooth интерфейс или при поднасяне на телефона с активиран NFC.
Управлението на елементите на чашките с лекота се откриват на сляпо поради изпъкналата им форма. С помощта на тези слушалки можете да управлявате музикалния плеър и приемате повиквания, за което отговаря три-позиционния джойстик на дясната чашка.

В устройството има два микрофона, които се използват за разговори и цифровото намаляване на шума. При общуването, гласът се предава ясно и без изкривявания, но събеседниците понякога се оплакват от неясна чуваемост, което може да се дължи на шума около нас.

Автономност

Производителят твърди, че при слушане чрез активирана Bluetooth-свързаност и активно шумопотискане, Sony MDR-ZX750BN може да работи до 13 часа. Ние обаче отчетохме малко по-различен резултат, а именно 11 часа и 20 минути при сила на звука 12 до 15 деления. Зареждането на слушалките трае два часа и половина чрез комплектния USB-кабел.

Обобщение
И така, за $100 получаваме стилни Bluetooth-слушалки с активна система за намаляване на шума, с класически дизайн от Sony, добра функционалност и звук на всяко място. Sony MDR-ZX750B практически е идеалното решение за слушане на музика докато пътуваме, тъй като шумът наистина се елиминира, като по този начин позволява да се насладите на звука. Ако си търсите безжични Bluetooth-слушалки с микрофон за вашия смартфон, то съвсем спокойно можете да се насочите към този модел.

0 0 глас
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
0 Коментара
Отзиви
Всички коментари