fbpx
17.8 C
София

Слушалките Sony XBA-H3 и Walkman NWZ-A15 – най-лесният начин да се докоснете до магическия Hi-Res звук

Най-четени

Калин Карабойчев
Калин Карабойчевhttps://www.kaldata.com/
Калин Карабойчев е управител на Kaldata.com - най-големият български IT портал. Повече от 15 години се занимава активно с разработка и популяризация на услуги в българския интернет.

Как да слушате, а не само да чувате любимата си музика. На това спряхме вниманието си в последните няколко материала, които посветихме на Hi-Res аудио екосистемата:

Добре дошли в света на кристалния Hi-Res звук.

– Как да слушате, а не само да чувате.

Терминът, който вероятно говори много на мнозина, всъщност представлява комплект от устройства и качествено музикално съдържание, които превръщат слушането на аудио файловете в нещо напълно ново като преживяване.

\"\"

През 90-те, заради възможността на потребителите да носят със себе си по-голямата част от музиката си, а и заради интернет, който работеше на доста по-ниски скорости от днес, популярност придоби МР3 формата. С него, въпреки предимството на многото музика в едно устройство, се загуби голяма част от качеството й. Заради техническите възможности за компресия, музиката която слушахме дълги години, бе лишена от най-важното – дълбокия и качествен, ясен кристален звук, който позволява на човек да се потопи в него, чувствайки се все едно присъства на живо изпълнение, или дори в студио. Именно тук идва Hi-Res Audio.

Висококачественият и некомпресиран звук реално е познат на професионалистите, преди още музикалната индустрия и най-вече разпространението й във всевъзможни устройства да стане така масово. Още преди близо 20 години, когато на пазара излизат първите МР3 плеъри, звукът се ползва без компресия от професионалисти и любители, но пазарът впоследствие прави завой, нещата тръгват в друга посока. И така за доста време, стигайки до днес, когато отново желанието за повече качество в звука, не само за количество, става водещо. През последните седмици имахме възможност да тестваме и да се насладим на редица устройства и съдържание, които ни показаха как да слушаме музика по нов и много по-истински начин.

И така стигнахме до момента, в който спираме вниманието си на най-важното днес – Hi-Res Audio плеъра NWZ-A15 от серията Walkman, както и XBA-H3 слушалките, които могат да се използват с него, гарантирайки запазване на качественото аудио изживяване.

Плеърът идва в компактна кутия, която бързо можете да разопаковате. Той е поставен доста интересно и с едно издърпване буквално остава в ръцете ви, готов за използване, а ако сте като нас и нямате търпение, можете да го пуснете преди още да сте разгледали какво друго има в кутията. Моделът е изключително компактен, но това, както ще видим и по-скоро ще чуем малко по-късно, по никакъв начин не пречи на представянето му. Той е с тегло от само 66 гр и размери от 10,9 на 4,36 на 0,87 мм, което пък го прави идеален за използване не само навън в града, но и по време на активен спорт – джогинг, конна езда или преход в планината.

Екранът на плеъра е 2,2-инчов и работи при резолюция от 320 x 240 (QVGA), което надали ще ви позволи гледането на филм, но спокойно можем да кажем, че дисплеят е изключително удобен и заедно с копчетата за навигация, които можете да видите под него, е напълно интуитивен.

\"\"

Въпреки сравнително семплия му външен вид, той разполага с немалко хардуер, който обезпечава напълно поддръжката на Hi-Res аудио файлове и възможностите за пренос на висококачествен звук към слушалките, с които ще го използвате. Подобно на по-скъпия модел, който тествахме наскоро, и този тук може да се похвали с цифров усилвател S-Master HX, който понижава изкривяването на шума в широк набор от честоти – за богат и плътен звук. Усилвателят поддържа побитови скорости на High-Resolution аудио (24 бита+) и разширени честоти (22 kHz и нагоре) отвъд стандартния диапазон на CD, докато намалява риска от изкривяване, докато същевременно потиска шума при по-широк честотен диапазон (над 20 KHz). Благодарение на формата за оптимален шум можете да се наслаждавате на по-ясен звук, независимо колко силно слушате.

И докато усилвателят ще ви помогне да чувате качествено, когато работите с подходящото съдържание, то технологията DSEE HX, вградена в плеъра, подобрява наличната музика до качество, доближаващо се до high-resolution аудио, и ви кара да се чувствате сякаш наистина се намирате в звукозаписното студио или на концерт. Технологията на практика мащабира компресираните файлове до качество, близко до High-Resolution аудио, а възстановявайки красотата на оригиналния запис, технологията симулира звука на изпълнение на живо.

Форматите, с които работи плеъра, са основните шест формата на Hi-Res аудиото, с които вече ви запознахме в първата си статия:

  • DSD(DFF).Direct Stream Digital-DFF е професионален формат, използван за създаването на Super Audio CD.
  • DSD(DSF).Direct Stream Digital-DSF е подобен на първия, но подходящ за използване с PC и запис на DVD.
  • WAV.е форматът на некомпресираното аудио, използван в Windows OS
  • AIFF.е аналогичен формат, разработен от Apple.
  • FLAC.е известен като форматът, при който има компресия, но без загуби. Той използва специални оптимизации за намаляване на обемите, без да се нарушава качеството
  • ALAC.е аналогичен на предходния формат, но разработен от Apple.

Поддържат се, разбира се, и всички останали популярни музикални и видео формати, които са компресирани и не предоставят толкова качествен звук. Контролът на звука обаче е от особено значение и за чиста и ясна музика – в плеъра още е използвана технологията ClearAudio+, която пресъздава отчетливия стерео звук на оригиналния източник, осигурявайки реалистична звукова сцена в слушалките ви, ехтящи басови линии и равномерна сила на звука между записите.

Важна подробност при компактния плеър е неговата памет. Освен  вградената памет на серията, която е 16 GB, потребителят има възможност за използване и на карта microSDXC. Батерията на модела пък може да ви позволи да слушате до 30 часа от въпросното Hi-Res Аудиои до 50 часа музика в стандартен формат с един заряд.

Ние използвахме плеъра в комбинация с едни от най-компактните Hi-Res слушалки на Sony. Външният вид на XBA-H3, честно казано, малко заблуждава. Те изглеждат толкова малки, че на човек му е много трудно да си представи, че от тях ще чуе нещо качествено. Флагманските слушалки тип \“тапа\“ на Sony обаче се характеризират с хибридната мембранна система, съчетаваща силните страни на мембраните, за да произведат изключителна яснота в целия звуков диапазон. Те пристигат при нас в доста луксозна кутия, в която има място за калъфче за съхранение, различни тапички, кабел, ръководство за употреба и т.н.

Как обаче се постига качествения звук с тяхна помощ?Моделът разполага с цели три мембрани в своя корпус. Всяка от трите мембрани обхваща определена част от честотния диапазон – за богат басов звук, точни средни честоти и кристални високи честоти, с които се поддържа звук с разделителна способност от 3-40,000 Hz. Докато повечето хора могат да чуват само честоти от 20-20,000 Hz, тези в действителност възпроизвеждат 3-40,000 Hz. Това е така, защото инфрачервените и ултразвуковите честоти не се чуват – те се усещат. Това създава богатството на преживяванията от музиката на живо и музиката със студийно качество – преживяване, което е загубено при компресираните цифрови файлове или някои други слушалки.

\"\"

Интересна е технологията, която Sony използват за всяка честота. Всички три мембрани – обозначени – допринасят за точното възпроизвеждане на оригиналния звукозапис Слушалките XBA-H3 създават плавна реакция в целия честотен диапазон, с лек подем е областта на басите – за по-осезаем звук.

Всички тези технологии по никакъв начин не влияят на дизайна и най-вече – на размера на слушалките. Те са изключително малки и много лесно се поставят в ушите, без да притесняват, като тук още веднъж се вижда колко е мислено за удобството на потребителя. XBA-H3 се предлагат с два подвижни кабела, един с вграден микрофон, един без, които можете да разменяте, когато ви е удобно, за да слушате музиката си, или да бъдете подготвени да приемете разговор.

Специални са и скобите за закрепване към ухото, които запаметяват формата на вашите ушни миди, така че скоро след като ги сложите, просто забравяте, че ги носите. Като цяло чувството, което носят слушалките, е почти идентично с това, на което станахме свидетели и при един от най-скъпите модели. Въпреки че нямат толкова удобни миди, размерът им определено е предимство. Той може да пренесе със себе си Hi-Resаудио звука, независимо къде сте и какво мислите да правите.

И в крайна сметка – има ли разлика?

Още с първото пускане на Hi-Res аудиофайл през подходящото устройство ще усетите разликата – това е сигурно. Слухът ни, привикнал към ниското качество на музиката, която слушаме от интернет, през компютъра, плеъра, аудио системата, а все по-често и чрез своя смартфон, веднага усеща по-дълбокия и кристално чист звук. Чувството, ако използвате подходящите устройства, е идентично с това да сте да концерт или в зала с живо изпълнение – определено е различно. Определено интересно за нас бе, че разликата между най-скъпите устройства, тези от висок клас и компактните, на които спираме вниманието си сега, се състои основно в размера и удобството на пренасяне и използване. Качеството на Hi-Res Audio-то се запазва и можем да му се насладим явно във всички модели.

– Добре дошли в света на кристалния Hi-Res звук.

Как да слушате, а не само да чувате.

Използването на слушалки и плеър обаче е само един от начините за слушане на качествения звук. Sony предлагат цяла екосистема, на която спряхме вниманието си на предишната статия, която можете да видите тук. Вие сами можете да изберете кой е най-подходящият за вас начин за слушане.

Трудно е обаче да се пише за звук. Трудно бихте могли да си представите колко по-различен е от всичко, което сме чували дотук, а най-добрият начин да се убедите в това е да посетите някой от магазините Sony Center. Там ще можете сами да сравните различните компресии на звука, както и да разберете повече за цени и подробности около продуктите.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest
0 Коментара
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Asus Chromebook CX9 – един от най-добрите от вида си

Бърз софтуер, мощна конфигурация и интелигентен дизайн са част от предимствата на компактната машина През 2022-а Chromebook от екзотика се превърна в нещо добре познато...

Подобни новини