fbpx
10 C
София

Ревю на геймърската акустична система Genius GX SW-G2.1 3000

Най-четени

Калин Карабойчев
Калин Карабойчевhttps://www.kaldata.com/
Калин Карабойчев е управител на Kaldata.com - най-големият български IT портал. Повече от 15 години се занимава активно с разработка и популяризация на услуги в българския интернет.

\"\"

Виждали сме всякакви видове различни високоговорители на Genius, както мултимедийни, така и за домашно кино. Но този път получихме за тестване един специален звяр – геймърските тонколони Genius SW-G2.1 3000.

\"\"

Комплектът съдържа всичко необходимо за нормалното използване на системата: два предни високоговорителя, субуфер, усилвател, кабел с 3,5 мм жак 2хRCA, кабел и от двете страни с 3,5 мм жакове, ръководство за употреба и гаранционна карта. Друго Нищо не се изисква за да използвате системата.

\"\"

Външният вид на Genius SW- G2.1 3000, както подобава на геймърските устройства, е впечатляващ и изключително строг. Черният цвят на системата създава впечатление, че вие ще бъдете кошмар за съперниците ви в игрите ( а може би и за съседите, ако увеличите силата на звука до максимум), а златистите дифузори на колоните напомнят на първите места в класациите. Изображенията на скорпиони върху мембраната на субуфера пък показва, че нито един от враговете няма да остане жив. И всичко щеше да бъде чудесно, ако не беше изобилието от гланцово покритие на Genius SW-G2.1 3000. Достатъчно е малко статично електричество и тази брилянтна красота със страшна сила започва да привлича прах, а ако в къщата има котка или куче, то високоговорителите скоро рискуват да станат целите в косми. Така, че ако вашия дом не е със стерилна чистота, то аз ви препоръчвам да си купите антистатик и периодично да обработвате компонентите на акустичната система.
 

\"\"

Предните високоговорители в Genius SW-G2.1 3000 са направени от пластмаса. Предният панел на говорителите е леко наклонен назад, така че излъчването на звука не е успоредно на повърхността на плота, а се насочва под лек ъгъл нагоре, пряко срещу слушателя. Дифузорите на самите високоговорители са лъскави и твърди, така че да могат да ги предпазват от повреда без необходимост от използването на решетъчна защита. Фазоинвертори в тези колони няма, а от задната страна излиза един двужилен проводник, който не може да се отстранява и се свързва към усилвателя.

\"\"

Събуферът, за разлика от предните високоговорители, е с дървена кутия, а дифузорът му е 6,5-инчов. Тук също няма защитна решетка на високоговорителя, така че трябва да се отнасяте с повишено внимание, когато го поставяте на пода в стаята, за да не го повредите случайно с краката. В дъното на субуфера са предвидени четири широки кръгли каучукови крачета, които гарантират не само, че кутията ще стои стабилно на земята, но и намаляват вибрациите, предавани по време на звучене. На задната страна на тонколоната е разположен бас-рефлектора и един несменяем кабел, който се свързва към усилвателя.

\"\"

Корпусът на усилвателя, който е и сърцето на тази акустична система, също е изработен от пластмаса. Устройството е леко, а оформлението му е такова, че той стои в изправено положение. Разбира се, можете да поставите усилвателя и в хоризонтално положение, но в този случай рискувате устройството да се повреди, тъй като и двете му стени са съставени от алуминиеви радиатори и когато този компонент е в легнало положение вътрешните му елементи не могат да се охлаждат добре. Предният панел съдържа всички налични за потребителя контроли: голямо обемисто копче за регулиране силата на звука, под което е разположен и по-малкия регулатор за контрол на баса. По-долу са разположени и два стерео-жака – за слушалки и микрофон, както и LED-индикатора за режима на работа. На задния панел на усилвателя присъства захранващия кабел, трите конектора за свързването на високоговорителите и субуфера, както и два 3.5 мм жака – за свързване към източника на звука и още един 3,5 мм жак за предаване на сигнала към микрофонния входа на компютърната звукова карта.

\"\"

Интересно е решението, използвано за свързването на Genius SW- G2.1 3000 към източника на звука. Двата RCA и 3,5 мм стерео жак – те по същество са един конектор. Системата не е проектирана да работи с два входни сигнала и при опитът да използвате и двата звукови входа едновременно, сигналът ще бъде наслагван, а при голяма разлика в характеристиките  може да изгори и самия усилвател. Смисълът на това решение става ясно, като видите аудио-кабелът в комплекта на Genius SW- G2.1 3000 – той също е комбиниран със стерео-жак и чифт конектори.

Звук
Честно казано, когато пристъпихме към тестовете на звуковите възможности на Genius SW-G2.1 3000, не очакваме от тази система каквито и да било впечатляващи резултати, и като цяло не сме грешали. По обхвата на честотния диапазон, високоговорителите до голяма степен съответстват на обявените характеристики. На 35 херца, субуфера все още не работи на пълна мощност, но на 40 Hz звукът вече става наситен. Възможно е този недостатък да се причинява от акустиката, а може би се проявява след, като усилвателя започне да прегрява.

\"\"

Но ако въпросът с по-ниската граница на честотния диапазон в крайна сметка може да изчезне от само себе си, то отстраняването на втория проблем може да се окаже сложно. Genius SW-G2.1 3000 страда от същия недостатък, който беше забелязан и в системата Genius SW-HF5.1 5200 – зле настроен кросоувър, който би трябвало да разграничава средните и високите честоти, така че те да не постъпват в субуфера. И ако в шест-каналната система звукът може предварително да бъде разделян от източника на сигнал, то в Genius SW-G2.1 3000 това не е възможно. Субуферът получава пълния звуков сигнал до 800 Hz, а след това започва да намалява честотната характеристика. Но въпреки това, влиянието на нискочестотния високоговорител се чувства до 3 kHz. Сред това, предните високоговорители добавят още 100 Hz и резултатът става много разочароващ – субуферът дърпа към себе си звуковата сцена, превръщайки звука от стерео в моно. Но с този проблем можете да се справите – достатъчно е да намалите басовете до минимум. В същото време, високата мощност на субуфера осигурява необходимата дълбочина и плътност на звука и поддържа предните колони в нискочестотния диапазон, така че ниските честоти в този случай преобладават в звуковата картина.

\"\"

Предните високоговорители, поради ориентацията им към игрите, създават и някои проблеми. В тях са много силно изразени средните честоти и звука е много остър. За щастие, този недостатък може лесно да се коригира с помощта на еквалайзера на музикалния плеър.

При прехода към игрите, впечатленията от Genius SW-G2.1 3000 се изместват към положителната страна – острите средни честоти дават особено добър ефект в екшън игрите, добавяйки реалистични звуци от изстрелите. Освен това, не е необходимо допълнително коригиране на ниските честоти – звуците от експлозиите и рева на моторите в надбягванията са плътни с наситеност, но без изкривявания на звука.

Другата косвена особеност на тази система е свързана също със звука – това е икономията на електроенергия. При отсъствието на звуков сигнали в рамките на пет минути, усилвателят на акустичната система преминава в режим на готовност за пестене на електроенергия, което се индикира и от мигащия светодиод. От една страна това е добър плюс, тъй като пести електроенергия разбира се, но от друга страна този режим носи със себе си и своя недостатък, който се изразява в това, че при постъпване на краткотраен звуков сигнал към усилвателя, на него са му необходими около 5-10 секунди за да излезе от \“заспалото\“ състояние и за това вие няма да чуете никаква сигнализация, която може да постъпи от чат програмата ви или друго подобно приложение.

\"\"

Обобщение
Ако трябва да обобщим впечатленията си от тестовете на Genius SW-G2.1 3000, то можем да кажем, че те са смесени. От една страна, конкуренти в този клас със сравнима мощност на субуфера на практика няма (а любителите на мощния бас ще останат доволни от тази система). От друга страна – настройките за разделяне на звука не позволяват да се използват всичките му възможности. По самото си звучене, Genius SW-G2.1 3000 е достатъчно приличен избор за гейминг станциите. Ако слушате обаче повече музика отколкото играете, то по-добре си потърсете не толкова геймърски ориентирана аудио-система.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

0 Коментара
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини