fbpx
17.8 C
София

Ревю на Sony NWZ-ZX1: метален плейър с превъзходно звучене

Най-четени

Калин Карабойчев
Калин Карабойчевhttps://www.kaldata.com/
Калин Карабойчев е управител на Kaldata.com - най-големият български IT портал. Повече от 15 години се занимава активно с разработка и популяризация на услуги в българския интернет.

Въпреки, че изборът на плейъри все повече и повече намалява, което е продиктувано и от спада в търсенето на тези устройства поради завладяването на този сектор от страна на таблетите и смартфоните, последните все още не могат да предоставят това невероятно звучене, което да се хареса на взискателните меломани. С такива плейъри разполагат марки, като iBasso, Hifiman, Colorfly, iriver, а днешният ни герой заслужено носи лейбъла Sony Walkman и се управлява от пълноценната операционна система Android – по този начин той се бори за сърцата не само на суровите аудиофили, но и за любителите на iPod touch.

\"\"

Sony NWZ-ZX1 – флагманският модел все още се е съхранил в асортимента на Sony. Той разполага с вграден цифров усилвател S-Master HX, голям 4-инчов екран, процесор с тактова честота от 1 GHz, 128 GB вътрешна памет и може на първо място да възпроизвежда некомпресирани аудио-файлове. Всичко това – в допълнение към масивния корпус, украсен с метал и кожа. Накратко, имаме си работа с безкомпромисно устройство.

Основни характеристики

 

  • Обем на паметта: 128 GB
  • Процесор: Cortex-A9 OMAP4, 1GHz
  • Операционна система: Android 4.1
  • Дисплей: 4\“ сензорен LCD, FWVGA (854 х 480 пиксела)
  • Поддържани аудио формати: MP3, WMA, AAC, FLAC, Apple Lossless, WAV, PCM, AIFF, Linear PCM
  • Поддържани видео формати: WMV, MPEG-4, H.264, WMV9
  • Функции: динамичен нормализатор, чист бас, Clear Stereo, DSEE HX, еквалайзер (5 групи)
  • Интерфейси: USB 2.0 (WM-порт), жак за слушалки 3.5\“
  • Безжични връзки: Wi-Fi, Bluetooth, NFC
  • Материал на корпуса: Алуминий


Дизайн и конструкция

\"\"


\"\"


\"\"


\"\"

Sony NWZ-ZX1 е оформен както подобава за един флагман без никакви компромиси – полирани метал по периметъра, стъкло, \“кожен\“ материал на задния панел. Устройството е с твърди открояващи се по ръбовете бутони и специален позлатен 3.5 мм порт. Цветовата гама се състои в сребристо-черно. Думата, с която може да се опише дизайна на ZX1 – това е надеждност.

\"\"

Размерите на Sony NWZ-ZX1 – 59,7 х 122,3 х 13,5 мм, а теглото – 139 грама. Вграденият усилвател изисква по-голяма батерия и пространство в корпуса, така че за компактност в меломанските плейъри никога не може да става дума. Добавянето на голям екран – това го прави да прилича на среден по размер смартфон, само, че в случая героят ни е малко по-дебел от обикновено и с отделно удебеление отдолу. Въпреки това, той добре стои в джоба и не създава дискомфорт, а в ръката също лежи удобно.

\"\"


\"\"


\"\"

В комплект с плейъра идва твърд кожен калъф, който отвътре е с кадифено покритие – по-скоро тромаво изглеждащ и не много удобен за използване – нямате добър достъп до екрана (въпреки нормалния калъф за сензорни устройства би трябвало той да бъде с подвижен капак), а няма и прорези за достъп до страничните бутони. Но самото присъствие на калъф е добро решение, което ще защитава повърхността на плейъра, когато го носите например с ключове в джоба.

\"\"

Функционални елементи. Предният панел е зает от сензорния екран, на който имаме и сензорни бутони и бутон \“Home\“.

\"\"


\"\"

В долната част на устройството се намира 3.5 мм жак за слушалки, фирмения  USB-конектор (WM-Port) и отвора за ремъка, който позволява носенето на плейъра на китката. Горният край е освободен от функционални елементи.

\"\"


\"\"

В дясната част са разположени всички хардуерни бутони: включване, управление силата на звука, контрол на възпроизвеждането (бързо превключване на песните, плей-пауза). На лявата част няма нищо.

\"\"

На задната страна има високоговорител, контактна NFC-област, информация за модела и отвор Reset.

Интерфейс и управление
В качеството на операционна система в плейъра се използва необработен Android във версия 4.1 – без модификации в интерфейса или нещо подобно. Тук имаме само четири фирмени услуги + бутон за преход към списъка с приложения, който се намира в долната част на екрана редом до фирмените бутони \“Назад\“ и \“Home\“ и \“списъкът с последните изпълнявани приложения\“.

\"\"

Всички механични бутони са фокусирани върху десния ръб. Вече ги изброих по-горе, така че сега няма да се спирам върху тях отново. Важно е да отбележа, че те са доста големи, релефни и се идентифицират само чрез допир. Бутонът Старт/Пауза и за увеличаване силата на звука са снабдени с допълнителни издатини. За да се избегне нежелано натискане на бутоните, те могат да се изключат (което е особено полезно ако използвате ZX1 с фирмения калъф). Фирменият бутон Walkman, с който се характеризира модела NWZ-Z1000 например, в ZX1 липсва.

\"\"


\"\"


\"\"


\"\"


\"\"


\"\"

Мултимедийното меню е направено във фирмения стил, който може също да се срещне в смартфоните и таблетите на Sony. Във всеки случай, то изглежда по-хубаво от обичайното за Android меню. Поддържат се ID3 тагове, изобразяване на обложката и има настройваема визуализация.

Екран

\"\"


\"\"

Въпреки флагманския си статус, използвания тук дисплей е най-обикновен 4,3-инчов LCD със съвсем не съвременната резолюция от 854 х 480 пиксела (по-ниска в сравнение с тази в Z1040). Екранът на устройството е предназначен предимно за възпроизвеждане на аудио, а не за всевъзможни игри, видео и приложения (въпреки, че той може да служи и за тези работи), така че той не е толкова важен. Но лошите ъгли на видимост и далеч не голямата яркост ограничават възможностите за елементарна работа с плейъра в слънчев ден. Да, такъв екран не консумира толкова електроенергия, както FullHD-зверовете, което за този плейър може да бъде от голяма полза. Но не повече.

Функционалност

\"\"

Като обикновен продукт с пълноценна операционна система, Sony NWZ-ZX1 не може без съвременен процесор. Нищо свръх-необикновено – тук се използва класически гигахерцов Cortex A9. Неговата мощност е достатъчна за изпълняването на основните функции от плейъра и не се наблюдават забивания при типичното натоварване под Android. Тук е важно да обърнем внимание, че няма да можете да играете последните 3D-игри с този плейър – все пак това не е многоядрен смартфон.

\"\"


\"\"

 

По-горе можете да видите резултатите от синтетичните тестове.


По-важното е, че ZX1 доста успешно се изявява във видео-обработката. За разлика от Z1000, този поддържа FullHD-видео. Поддържаните формати по подразбиране са малко (WMV, MPEG-4, H.264, WMV9), но това може да се коригира чрез изтеглянето на допълнителни кодеци. Отделно стои въпросът дали е необходимо при наличието на само четири-инчов екран с не най-високото качество – но ако възникне такава необходимост, плейърът ще я удовлетвори. Също така, на малкия екран на ZX1 можете да разглеждате и снимки с основните формати.


\"\"

За връзка към компютър и зареждане се използва фирмения WM-Port. Това означава, че ако кабелът в комплекта бъде откраднат или загубен, замяната му няма да е толкова лесна, както е при MicroUSB например. Самата връзка се осъществява по най-простия начин, без необходимост от използването на допълнителен софтуер. Има Walkman-мениджър, който опростява каталогизирането на библиотеката, но това може да се прави и без него, като създавате папки във вътрешната памет ако се налага и подпапки. Има много памет – 128 GB. Без възможност за нейното разширяване, но този обем би трябвало да е достатъчен за съхраняването на много некомпресирани аудиофайлове.

Стандартните поддържани формати са WMA, AAC, FLAC, Apple Lossless, WAV, PCM, AIFF, Linear PCM в допълнение към обичайния MP3.

Тук можете да разчитате на работа с аудиофайлове с висока честота от 192 Kbit/24 KHz. Форматът MQS обаче не е предвиден.

Звучене: За какво си струва да купите Sony NWZ-ZX1? Той е оборудван с цифров усилвател S-Master HX, даващ изходен сигнал с прекрасно качество. Плейърът е тестван с различни слушалки; в това число – Tonino Lamborghini HL-1 и Bowers & Wilkins P7. Звукът е пределно чист без изкривявания и излишни акценти. Ако желаете, можете да коригирате допълнително качеството чрез вградения еквалайзер с пет плъзгача и бас усилвателя Clear Bass, софтуерното съраунд звучене (VPT) или интелигентните \“настройки\“ на музиката в подходящия за нея стил (Clear Audio +). Въпрос на вкус. При слушане на MP3 можете да активирайте и софтуерна надстройка, позволяваща да \“възстановите\“ високите честоти. Достъпен е и динамичен нормализатор, изравняващ силата на звука при различните песни; той е особено полезен при активното използване на shuffle.

По ниво на звука, ZX1 лесно може да се нареди до другите аудиофилски плейъри: от Hifiman до iBasso и iriver. Както се очакваше.

Безжични възможности. Sony NWZ-ZX1 не е лишен от Wi-Fi и NFC модули. Първият може да се използва за пълноценната работата с Android (теглене на приложения, работа с тях, работа с интернет), както и за свързването на ZX1 към домашната мрежа и по-късно да го използвате за слушане на музика от инсталираната у дома акустична система. За конфигуриране на Wi-Fi и DLNA са предвидени специални приложения с инструкции стъпка по стъпка. NFC е полезен за мигновеното свързване на устройството към поддържания протокол от акустичната система. В тази връзка ZX1 е достатъчно актуален.

Батерия
Сравнително слабото звено на Sony NWZ-ZX1 – това е вградената му батерия. Теоретично, тя е достатъчна за 32 часа непрекъснато възпроизвеждане на музика. Е да, но едва ли някой има нужда от такъв маратон. И когато го използвате през определени интервали от време на преден план излиза Android. В режим на очакване, батерията издържа доста – ZX1 в зависимост от начина му на употреба, трябва да се зарежда веднъж на всеки 3-4 дни. Не е много често, но това е плайър, а не смартфон и смятам, че не бива да се спирам толкова подробно на този показател.

\"\"

Обобщение
Описаният плейър представлява наистина едно Hi-Fi устройство от висок клас. Прекрасно изпълнение с използвани качествени материали, а дизайнът е спокоен и много съвременен: отворена операционна система (Android 4.1), адекватна мощност на процесора (Cortex A9) и 128 GB вътрешна памет, поддръжка на безжични модули за връзка и възможност за свързване към интернет и домашната локална мрежа.

Но тук не всичко е толкова гладко. Идеалните устройства практически не са рядкост. Слабите места на NWZ-ZX1 са екрана, батерията, поради алчния за електроенергия Android и разбира се цената. По-точно, последното не е слабост, а ограничаващ фактор, който поставя ZX1 в категорията от устройства \“не за всеки\“.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Нови ревюта

Подобни новини