fbpx
20.9 C
София

Cowon Z2 plenue: Android-плейър с прекрасен звук

Най-четени

Калин Карабойчев
Калин Карабойчевhttps://www.kaldata.com/
Калин Карабойчев е управител на Kaldata.com - най-големият български IT портал. Повече от 15 години се занимава активно с разработка и популяризация на услуги в българския интернет.

Основни характеристики

 • Сензорен дисплей: 3,7\’\’ AMOLED, 800 × 480 пиксела
 • Операционна система: Android 2.3.5
 • Хардуерна конфигурация: 1 GHz процесор ARM Cortex-A8 с тактова честота 800 MHz, 1080p Full HD резолюция, VPU 320 MHz, GPU Mali 3D, 512 MB ​​оперативна памет
 • Обем на вътрешната флаш-памет: 8 GB, 16 GB или 32 GB
 • Слот за карта памет microSD
 • Поддръжани видео формати: AVI, WMV, ASF, MP4, MKV, MPG, DAT, TS, TP, TRP, 3GP. Резолюция – до 1920 х 1080. Кодеци: DivX, XviD, H.264, WMV 9/8/7, MPEG1. Субтитри: Colored SMI, SMIL, SRT, SUB (текстови)
 • Поддържани аудио-формати: MP3/2/1, WMA, OGG, WAV, ASF, FLAC, APE, M4A
 • Графични формати: JPG, PNG, GIF, BMP
 • Ефекти: BBE (BBE, Mach3Bass, MP3 Enhance, 3D Surround), Stereo Enhance, Reverb 9 Modes
 • Еквалайзер: 44 поддържани, 4 потребителски
 • Интерфейси: TV-изход HDMI, A (V)-стерео-изход, USB 2.0
 • Честотна лента – 20 Hz – 20 KHz
 • Съотношение сигнал/шум – 95 dB
 • FM-радио
 • Диктофон
 • G-сензор, високоговорител
 • Безжични модули: WiFi IEEE 802.11 b/g, Bluetooth 2.1 EDR, A2DP/AVRCP/OPP


Дизайн и конструкция
 

\"\"

 

\"\"

 

\"\"

 

Cowon Z2 plenue коренно се различава по външен вид от повечето съвременни смартфон-плейъри: тънък и лъскав. Той е с доста дебел корпус, който е изработен от soft-touch пластмаса, а на предния панел е с традиционния за съвременните плейъри голям сензорен екран. Комбинацията от остри ръбове и черен цвят създава строг външен вид – спор няма, че недвусмислено е привлекателен, но определено се откроява на общия фон.
 

\"\"

 

Има два цветови варианта – черен и бял. Белият по наше мнение изглежда по-интересен.
 

\"\"

 

Размерите на Cowon Z2 plenue: 116,5 × 62,8 × 11,8 мм, а теглото: 116 грама. Всъщност прави впечатление, че рамката около екрана е можело да се направи и по-малка. Не е ясно също защо е оставено толкова много място от екрана до високоговорителя, като се има предвид, че това не е смартфон и разговорни функции той не изпълнява. Но дори и така, плейърът не е станал твърде голям и лесно се побира в джоба на дънките.
 

\"\"

 

Функционални елементи
На предния панел на устройството, освен екрана и високоговорителя, се забелязва и наличие на три чувствителни на допир бутона за управление, типични за Android: за контекстното меню, бутона хоум и назат.
 

\"\"

 

\"\"

 

На десния край виждаме механични бутони за регулиране силата на звука и управление на възпроизвеждането. От лявата – само микрофон.
 


\"\"\"\"

В долния край: мини-жак, прикритите с капаче интерфейси MicroUSB и microHDMI, а също така има и слот за карти памет microSD.
 


\"\"

В горния край виждаме бутона за включване на плейъра
 


\"\"

На задния панел няма нищо друго освен техническа информация.

Качеството на изработка на Cowon Z2 plenue е добро: бутоните са минималистични, създава се и усещане за масивност при държане в ръка.

Комплект
USB кабел
Адаптер за зареждане от мрежата
HDMI кабела
Слушалки
Документация

Интерфейс и управление
В Z2 е инсталирана по-новата в сравнение с D3, версия на операционната система Android – 2.3.5 Gingerbread. Но отново не е последната. Както в началото на 2011 г., когато имаше по-нова версия в сравнение с 2.1, така и сега има версия 4.0 Ice Cream Sandwich.
 


\"\"

Впрочем, операционната система в плейъра на Cowon в никакъв случай не е покрита с фирмен облак с частично припокриваща се функционалност. В сравнение с D3 последната се е променила минимално: появили са се нови джаджи и съответно екрана за техния избор. Добавено е оригинално меню за управление на приложенията и екранен бутон за мигновеното почистване на паметта. Леко са променени и мултимедийните приложения.
 


\"\"\"\"

Визуално, решението също е изменено – и това е първият по мой спомен случай, в който Cowon показва последователност в оформлението на интерфейса в два последователно пуснати модела. Разбира се удобството при навигацията в менютата остава на същото ниво – то не се различава от обичайния Android.
 


\"\"\"\"

Механичните бутони за регулиране силата на звука и възпроизвеждането предизвикват смесени чувства: от една страна, тяхното присъствие улеснява управлението, чрез достатъчната им големина, което ги прави лесни за намиране, без да е необходимо да поглеждаме към устройството, а от друга страна, техният размер спомага за нежеланото им натискане по невнимание. Бутоните не могат да се блокират и те работят дори и в режим на заключен екран.

Функционалност
Екранът е леко подобрен: той все още е ярък и е изработен по AMOLED технологията с диагонал от 3,7 инча и е с чувствителна на допир сензорна матрица, но с леко повишена резолюция – от 800 × 400 на 800 × 480.

Cowon D3 plenue има един основен недостатък – ниската скорост и стабилност на работа. Това изглежда е забелязано и от инженерите на компанията и сега в Z2 е обновена хардуерната конфигурация. Наборът от централен процесор Cortex A8 с 1 GHz тактова честота, видеоподсистемата на 800 MHz и графичния процесор Mali на 320 MHz тактова честота, правят този плейър да работи гладко и без забивания. Сега вече може с увереност да се направи заключение, че основната \“болест\“ в Z2 е излекувана.

Не е ясно обаче, къде ще може да се използва цялата тази мощ? Да, Cowon Z2 plenue възпроизвежда FullHD-видео без никакви проблеми и насичане при кадрите, а в комбинация с повечето поддържани формати (AVI, WMV, ASF, MP4, MKV, MPG, DAT, TS, TP, TRP, 3GP) и HDMI кабела, това устройство се превръща в един наистина добър мултимедиен плейър. Но тази функционалност присъства и в D3, който също поддържа обширен набор от кодеци. Разбира се, за сериозните игри и приложения от Google Play, Вие ще кажете дали този плейър се справя добре.

Най-интересното обаче е че от Google Play не може да се купуват и инсталират директно приложенията на плейъра – това не работи дори и от браузъра. Само чрез PC и прехвърлянето на APK-файловете (имате директен достъп до вътрешната памет). На мощен плейър, повечето приложения от маркета ще работят без проблеми.

Допълнителните възможности са стандартни
фотоалбум, FM-радио, четене на текст (поддържа се само TXT), приложения за разглеждане на офисни файлове (включително и PDF), имейл клиент, диктофон, приложение за преглеждане на комикси, приложение за рисуване, календар, калкулатор, списък с контакти, диспечер на задачите.

Батерия
Вградената несменяема батерия издържа около 17-18 часа възпроизвеждане на аудио с изключени безжични връзки и екран, или 6-6.5 часа възпроизвеждане на видео. Никак не е зле. Но има и уловка – плейърът изразходва батерията дори и в режим на готовност. Този проблем евентуално може да бъде решен в някои от бъдещите фърмуери.

Заключение
Продължението на линията Android-плеъри на Cowon изглежда съвсем логично и правилно. Z2 е малко по-добрия от D3, значително е подобрена и  хардуерната конфигурация, малко е разширен и софтуерния пакет, а също така е наличен HDMI-кабел и универсални конектори. Всичко останали от предшественика се е запазило (пълна поддръжка на FullHD-видео възпроизвеждане и пълната поддръжка на почти всички аудио-формати), но е ограничен и достъпът до Google Play, което ограничава и функционалността на устройството, поради това, че не могат да му се инсталират допълнителни джаджи. Силно е променен и дизайна, но не можем да преценим дали в положителна или отрицателна посока.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Нови ревюта

Подобни новини