fbpx
0.5 C
София

Sony WF-1000XM4 – най-добре звучащите шумопотискащи безжични слушалки

Най-четени

Новите шумопотискащи слушалки от висок клас на Sony бележат голям напредък спрямо предишното поколение на марката, но и спрямо конкуренцията. Това са Sony WF-1000XM4. Напълно безжични слушалки, които се изправят силно срещу модели като Apple AirPods Pro, Jabra Elite 85t и Samsung Galaxy Buds Pro.

Те са наследник на WF-1000XM3, които бяха невероятни, но доста големи. Тук виждаме, че от Sony са смалили значително кейса, както и самите слушалки, без това да влияе на представянето им.

Да ги разгледаме по подробно

Новият дизайн позволява на слушалките да са с 10% по-малки и да пасват много по-сигурно. Разполагаме с три размера накрайници за ушите, от пяна, които са много удобни. Тежички са. Всяка тежи по 7.3 грама. За сравнение, моделът на Apple има 5.4 грама тегло на слушалка. Разликата обаче не се отразява при дълго носене. Усещат се приятно дори при часове слушане без пауза.

Влизат по-дълбоко и плътно, дори от по-тънки свои конкуренти. Устойчиви са на пот, но като изключим самите накрайници, които уплътняват в ухото, няма други елементи, които да ги държат на място. Със сигурност не са перфектните слушалки за тичане и спорт като цяло.

Кейсът и батерията на WF-1000XM4

При кейсът смаляването е с цели 40%. Много по-добре влиза в най-различни джобове и джобчета от предшественика си. Животът на батерията е по-дълъг в сравнение с този на повечето от конкуренцията. Почти 8 часа слушане на музика с включено шумопотискане. Качва се до 12 часа, ако то е спряно. В разговор могат да издържат до 5.5 часа. Кейсът може да ги зареди напълно два пъти, което ще рече, че можем да стигнем до 24 часа слушане на музика.

Самият кейс може да се зарежда с USB-C кабел или чрез Qi безжично зарядно. Пълното зареждане отнема около 90 минути. Ако го включим за пет минути в захранването, това ще ни осигури около един час слушане на музика.

Характеристики:

  • Водоустойчивост: IPX4 (пот)
  • Свързаност: Bluetooth 5.2, SBC, AAC, LDAC
  • Живот на батерията: 8 часа с ANC (активно шумпотискане) /5.5 часа разговори, до 24 часа с кейса
  • Тегло на слушалката: 7.3 грама
  • Размер на драйвера: 6 милиметра
  • Тегло на зареждащия кейс: 40 грама
  • Зареждане на кейса: USB-C, Qi безжично зареждане

Свързване и контрол

Тъч панелът отстрани на всяка слушалка поддържа единично, двойно, тройно докосване, както и докосване със задържане. Слушалките имат Fast Pair технология за бърза връзка с Android, Swift Pair технология за връзка с Windows PC и стандартно свързване с устройства на Apple и други, които попадат извън споменатите преди това две категории.

Поддържат се универсалните SBC и AAC Bluetooth звукови формати, които се използват от почти всички устройства. Тъй като обаче говорим за висок клас модел на Sony, XM4 поддържат и звуковия формат LDAC, който е с много висока резолюция. Поддържа се от немалко Android устройства. Това е един от форматите с най-високо качество на звука, а тези слушалки са сред първите, които го поддържат.

Могат да се свързват към едно устройство едновременно, но с лекота прехвърляме между различните устройства, без да трябва ръчно да ги откачваме преди това. Връзката със Samsung Galaxy S21 Ultra, iPhone 12 Pro и Surface Pro 7 е чудесна и на трите места. Както, когато сме навън, така и когато сме вкъщи. Не срещнах смущения и проблеми при разходка в по-гъсто населени местенца.

Когато свържем слушалките с Android или iOS телефон / таблет, можем да използваме Headphones Connect приложението. Изглежда и работи много добре. Отговаря за режимите на звука, еквалайзера, настройките, обновленията и следене на батерията на слушалките и кейса.

Когато махнем една от слушалките, звукът се паузира. И от двете страни можем да контролираме шумопотискането, силата на звука и да прехвърляме песни. Докосванията работят отлично, но сме ограничени до два комплекта контроли в един и същи момент. От едната страна например гласим нивото на звука, от другата сменяме песните. Тогава трябва да работим с шумопотискането от приложението.

Има вградена поддръжка за Google Assistant и Amazon Alexa, включително достъп чрез думите им за събуждане – „Hey, Google“ и „Alexa“. Става и с дълго натискане на слушалката. Имаме достъп и до Siri на iPhone.

Брилянтният звук на Sony WF-1000XM4

XM4 определено са едни от най-добре звучащите True Wireless слушалки, които можем да си купим. Подобно на техните предшественици, произвеждат жив, много детайлен и богат звук. Определено ще чуете нещо ново, дори в най-любимите си песни, които сте слушали хиляди пъти.

Балансирани са много добре, изкарват пълен, но не обсебващ бас. Това ги прави подходящи за почти всички музикални жанрове. Има и “Clear bass” опция, която отключва пълния потенциал на басите. Високите честоти са прецизни и много детайлни, средните честоти са силни и топли, вокалите са супер чисти. С тези слушалки много добре се усещат различните инструменти. Справят се чудесно при комплексно припокриване на много тонове.

Еквалайзерът е с много опции и буквално може да нагласите всичко според вкуса си – от приложението. DSEE Extreme системата на Sony подобрява качеството на компресиран звук чрез изкуствен интелект. Също работи много добре. Подходящо е за музика, която се излъчва в SBC или AAC Bluetooth аудио формат. Употребата ѝ обаче отнема около час от живота на батерията.

Как се справя активното шумопотискане?

С лекота мога да кажа, че Sony XM4 разполагат с най-ефективното потискане на страничен шум. Никоя друга слушалка от този тип не предлага такава ефективност. И още. Приближават се много до представянето на най-добрите слушалки, които са над ухото – борят се с модели както на Sony, така и на Bose например. Новият V1 чип, който се използва, е страхотен. Ефективно премахва или намалява значително звука от вентилатори, мърморенето от говор, шум от автомобили. Слушането на музика, дори с много ниска сила, е винаги комфортно.

Аз лично най-много се наслаждавам, когато си вървя по тротоара на някой булевард и минаващите десетки и стотици автомобили по никакъв начин не нарушават преживяването им. Най-много ми пасва режимът „Ambient”, защото от там мога с плъзгане да настройвам колко звук да се пропуска. Има и режим за фокус към говор, така че да чуваме, когато някой ни говори, но нищо друго. Има и адаптивен режим, който прави тези настройки автоматично, според нивото на шум и локацията ни.

Колко време можем да разчитаме на слушалките?

По принцип от Sony не предоставят информация за очаквания живот, под формата на цикли зареждане и разреждане на батериите в слушалките или кейса. Наблюденията над батерии в подобни продукти показват, че обикновено можем да разчитаме на поне 500 пълни цикъла, поддържайки поне 80% от оригиналния капацитет. Като почти всички такива слушалки, WF-1000XM4 не предлагат възможност за подмяна на батериите.

Какво друго се забелязва при употребата им?

Те поддържат Sony 360 Reality Audio системата, която пресъздава съраунд ефект на музиката. Тя обаче работи само с някои приложения, например Tidal. Не може да се използва със Spotify. Качеството на звука при обаждания е чудесно. Фоновият шум е минимален. Гласът ни се чува добре от отсрещната страна, освен ако не сме на някое много, много шумно място, когато леко заглъхва.

Speak-to-chat функцията може да разбира кога говорим, за да включи автоматично подходящ режим на звука. Можем да натиснем и задържим върху слушалката за бързо включване, ако ни се наложи.

Какво е заключението?

Тези слушалки отиват на призово място в класацията – много добър звук, най-доброто шумопотискане, което можем да получим на Bluetooth слушалки. Новият им размер, както и дизайн на кейса, са чудесни и много удобни. Животът на батерията е по-дълъг. Поддържат наистина високо качество на звук, което се среща при малко модели. Със сигурност получаваме много стойност за цената, която заплащаме. Защото това са скъпи слушалки. Контролът, който ни дават е на практика безграничен.

Като минуси мога да отбележа, че не можем да контролираме всичко едновременно чрез жестове, заглъхването на гласа ни на шумни места и, че не могат да се използват при активен спорт.

Но в крайна сметка си заслужават всеки лев, ако човек търси наистина висок клас звуково преживяване, в слушалки без никакви кабели и слушалки, на които може да разчита дълго време без достъп до захранване.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

ЕДЕНИЧНИ ОЦЕНКИ

Дизайн
Качество на изработка
Шумопотискане
Автономност
Свързаност
Управление
Звук
Цена/качество
Абонирай се
Извести ме за
guest

6 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини

Новите шумопотискащи слушалки от висок клас на Sony бележат голям напредък спрямо предишното поколение на марката, но и спрямо конкуренцията. Това са Sony WF-1000XM4. Напълно безжични слушалки, които се изправят силно срещу модели като Apple AirPods Pro, Jabra Elite 85t и Samsung Galaxy Buds...Sony WF-1000XM4 - най-добре звучащите шумопотискащи безжични слушалки