А вие сменихте ли своя диск? Време е за ъпгрейд!

1
3191

Samsung V-Nand SSD 860 EVO е тук с по-голям капацитет, скорост и 5-годишна гаранция

В началото на тази година, малко след CES в Лас Вегас, един от вече превърналите се в традиционни производители на SSD памети-Samsung представи най-новите допълнения към SATA гамата си-SSD 860 PRO и 860 EVO. Ние разбира се побързахме и се наредихме сред първите тествали новите устройства, взимайки новия модел за тест в нашата редакция. И сега можем да ви запознаем с впечатленията си от него.

Новите SSD памети, които по принцип са предназначени за потребители които изискват бърза и надеждна производителност с различни приложения – от ежедневна употреба на компютър с интензивно натоварване и сложни графични операции, според официалната информация от компанията предлагат подобрения по отношение на скорост, надеждност, съвместимост и капацитет, които ни заинтригуваха.

Но какво накратко е SSD и с какво е по-различно от традиционните HDD-та?

Solid State Drive, подобно на Hard Disk Drive също е устройство за съхранение на данни, но е от ново поколение. Технологията се базира на флаш-памет, което позволява моментален достъп до данните, възможност за извършване на множество операции едновременно и като цяло по-висока производителност. Тя идва като абсолютно задължителна, след като през последните години информацията, с която боравим вече е чувствително по-обемиста. Снимките и видеото, с което е изпълнена мрежата правят работата на дисковата ни система много по-сложна, а какво остава ако имаме хубав апарат, правещ снимки от по 25 МВ, които се опитваме да обработваме, да не говорим пък за видео.

След всичко казано до тук, непременно трябва да кажем, че компанията Samsung от години се е наредила сред компаниите – топ производители на този вид устройства на пазара. На разположение има голямо разнообразие от модели, доказали се във времето със стабилната си работа, голямо разнообразие от различни капацитети и дълга гаранция, събрани в компактен размер.

Моделът, който имаме днес за тест всъщност се изправя пред една от най-трудните задачи. Постиженията на неговите предшественици от сериите 840 и най-вече от 850 през 2014-а, са доста високи и нареждат устройствата на първите места в класациите. За щастие предварителните заявки за новите модели са, че разполагат със същите характеристики, благодарение на вертикалната 3D V-Nand технология, която обаче тук е значително подобрена.

Подобренията

Според официалните данни Samsung 860 PRO и 860 EVO поддържат скорост на четене до 560 MB/s и скорост на запис до 530 MB/s, което е впечатляващо, но в нашия тест предстои да разберем – Наистина ли SSD- то е нещо толкова удобно и бързо?

Всичко се дължи на основните подобрения в технологията на работа на устройството. То има по-висока скорост, надеждност, съвместимост и по-голям капацитет и балгодарение на това, че разполага с 8GB LPDDR4 DRAM памет и изцяло нов MJX контролер.

Samsung 860 EVO се предлага в 2.5- инчов форм фактор, който тествахме, но и във вариант M.2 2280 (22mm широчина, 80mm дължина), като и двете са от стандарта SATA 6Gbps и mSata и имат капацитети до 4 TB в серията.

Масов ъпгрейд със SSD-та Samsung

Във времето, в което тествахме новото SSD на Samsung, от компанията организираха интересно събитие, в което фотографи, блогъри и представители на медии, бяха предизвикани да донесат със себе си своите преносими компютри, за да могат лично да се уверят в характеристиките на SSD дисковете на Samsung Electronics, като всеки присъстващ на „уъркшопа” собственоръчно направи ъпгрейд на лаптопа си и така в рамките на около час бяха подновени едновременно няколко компютъра с различни конфигурации. Инсталирането на самите SSD дискове се оказа елементарна задача за гостите, тъй като конфигурацията за вграждане на самата памет е максимално опростена, за да позволи на всеки компютърно-грамотен потребител да направи ъпгрейда съвсем сам и в домашни условия, а за резултатите от самото събитие – четете малко по-надолу в статията.

Разопаковане и инсталиране

Една от най-хубавите черти на новите SSD-та на Samsung и в частност EVO 860 e че за кратко време след разопаковането му, вече можете да го използвате. Устройството пристига в малка кутийка и има размери малко по-големи от визитка. За отрицателно време то се озовава в ръцете ви и за вас остава само опцията да го сложите в PC-то или лаптопа си.

Интересен факт е, че от Samsung са се погрижили за новите си клиенти със специален софтуер за клониране на информация, така че ако да речем сменяте диска на своя лаптоп, който е единствен, на вас няма да ви се наложи да правите специално инсталиране на устройството. Единственото което ви е необходимо е Data Migration на компанията, с който правите „имидж” на стария си диск и лесно го копирате върху новия. По този начин за изключитлено кратко време можете да смените стария си диск с нов и да подобрите чувствително работата на своя компютър.

Ъпгрейдът също е сравнително кратък.  Копирането на цялата информация по време на събитието отне от 47 до 63 минути на машина в зависимост от обема на информацията, която трябвада се клонира на SSD диска. А най-бързата конфигурация се случи за рекордните 35 минути в рамките на специалните тестове, на които присъства екипа ни в България.

И докато за поставянето като основен диск, все пак има малко забавяне от клонирането на информацията от стария диск върху новия, то ако го поставяте като нас – като втори диск в система, която вече има едно SSD – това отнема буквално няколко минути.

SSD пести време

Въпреки че вече сме свикнали с бързата работа на нашите компютри, ползвайки по-ранни модели на SSD на Samsung, възможността за тест на новото устройство ни даде шанс да направим някои интересни сравнения, включително с машина, която работеше с традиционни HHD устройства.

Освен много краткото време за стартиране на машината, която се подобрява значително, огромна разлика има при копиране или преместване на големи масиви от файлове по диска. Възможно е съкращаване на времето дори няколко пъти, което е неизменно когато работите с много снимки или мултимедия като нас. Именно това показаха и тестовете, които проведохме, включително по време на огранизирания от Samsung масов ъпгрейд на лаптопи.

Една и съща машина стартираше за около 40 секунди със стария диск и за 8 с новия. Това е разликата. SSD устройствата могат да спестят много време и нерви на всички, които постоянно записват и свалят информация от дисковете си – примерите са десетки.

Тестване

Подложихме диска на всякакъв род тестове, както и на нормалната ни ежедневна работа. Те показаха значителни подобрения в работата на устройството, като работата му беше с 60-70 мегабайта по-бърза, спрямо предходната серия, която имахме на разположение. Въпреки че някои от нашите колеги бяха скептични, новата серия SSD устройства успява чувствително да подобри резултатите на старата, като независимо с каква конфигурация разполагате, дисковете имат подобрена скорост и издръжливост.

Ние тествахме на:

CPU(s): Intel Xeon Processor E5-1620
Motherboard: ASUS P9X79 WS
Memory: 32GB (8x 4GB) G.Skill Ripjaws X DDR3 1600
Drives: Samsung 850 Pro 128GB
Chassis: Norco RPC-4220
Power Supply: Corsair AX850 850w 80 Plus Gold

Първото нещо, което се усеща, както вече казахме e по-бързият старт на системата. Файловете се зареждат много по-бързо, благодарение на новите технологии в диска. След това пробвахме различни обработки на файлове, местене на големи масиви от снимки, видео и файлове, както с голям обем, така и местенето на множество файлове с по-малък единичен обем. Резултатът? Изключително скоростна работа и до няколко пъти по-добри стойности, както можете да видите и от графиките към тази статия.

Отлични останаха показателите и при обработка на 4K видео, където системата се справи без никакви проблеми и благодарение на мощната видео карта, която ползвахме, но стойностите при времето за обработка се повлияхa значително.

Накратко

860 EVO е част от най-новите допълнения към SATA гамата на Samsung Electronics, комбиниращ последната 512GB и 256GB 64-слойна V-NAND технология, 8GB LPDDR4 мобилна DRAM памет и нов MJX контролер. Новата серия се предлага с 250GB, 500GB, 1TB, 2TB и 4TB капацитет, с размер от 2.5 инча за персонални компютри и лаптопи, както и с mSATA и M.2 форм фактор за ултра-тънки компютърни конфигурации.

До шест пъти по-дълга устойчива производителност предлага новата серия SSD 860 в сравнение със своя предшественик благодарение на подобрената технология Intelligent TurboWrite, със скорост на четене и записване съответно до 550MB/s и 520MB/s.

Като цяло

SSD-тата наистина са бъдещето на технологиите за съхранение на данни. Те са по-бързи, по-удобни за работа, по-сигурни. На пазара има богато разнообразие, а добрата новина е, че цената на устройствата пада постоянно. EVO 860 на Samsung специално се отличава с отлични скорости на работа, богата софтуерна поддръжка и определено можем да кажем, че е едно от най-добрите решения на пазара. Тестовете ни потвърдиха всички тези факти и ние определено можем да застанем с положителната си оценка зад него.

Category860 PRO860 EVO
InterfaceSATA 6 Gbps
Form Factor2.5-inch2.5-inch, mSATA, M.2
Storage MemorySamsung V-NAND MLCSamsung V-NAND 3bit MLC
ControllerSamsung MJX Controller
Cache Memory4GB LPDDR4 (4TB)

2GB LPDDR4 (2TB)

1GB LPDDR4 (1TB)

512MB LPDDR4 (256/512GB)

4GB LPDDR4 (4TB)

2GB LPDDR4 (2TB)

1GB LPDDR4 (1TB)

512MB LPDDR4 (250/500GB)

Capacitiy4TB, 2TB, 1TB, 512GB, 256GB[2.5-inch] 4TB,2TB,1TB,500GB,250GB

[M.2] 2TB, 1TB, 500GB, 250GB [mSATA] 1TB, 500GB, 250GB

Seq.Read/Write SpeedUp to 560/530 MB/sUp to 550/520 MB/s
Ran.Read/Write Speed (QD32)Max. 100K IOPS / 90K IOPSMax. 98K IOPS / 90K IOPS
Device Sleep2.5 mW for 1TB

(Up to 7 mW for 4TB)

2.5 mW for 1TB

(Up to 7 mW for 4TB)

Management SWMagician Software for SSD management
Total Byte Written4TB: 4,800 TBW

2TB: 2,400 TBW

1TB: 1,200 TBW

512GB: 600 TBW

256GB: 300 TBW

4TB: 2,400 TBW

2TB: 1,200 TBW

1TB: 600 TBW

500GB: 300 TBW

250GB: 150 TBW

Warranty5 year or up to 4,800 TBW5 year or up to 2,400 TBW

 

1
ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
1 Коментари
0 Отговори на коментарите
1 Последователи
 
Коментарът с най-много реакции
Най-горещият коментар
1 Автори на коментарите
abenqkoysi Автори на последните коментари
  Абонирай се  
нови стари оценка
Извести ме за
abenqkoysi
abenqkoysi

Да бяхте казали и за недостатъците на SSD…
http://www.versiondaily.com/ssd-advantages-disadvantages-solid-state-drive/