Бъди по-добър геймър с Linksys WRT32X

5
2162

Рутерите, предназначени за геймъри, да доста специфична част от пазара и несъмнено не са за всеки, но ако и вие обичате да играете онлайн, със сигурност добре знаете и не веднъж сте оценявали нуждата от отлична връзка, без абсолютно никакви лагове. И цяло щастие е, че на пазара има решения като WRT32X на Linksys, на който спираме вниманието си днес.

Машината, която освен всичко друго изглежда по феноменален начин и ни печели още с първия поглед след като я извадим от кутията, ще ви помогне да регулирате интернет трафика си вкъщи така, че брат ви, който сваля торенти, или баща ви, гледащ HBO GO, няма да ви поправи на играете любимите си заглавия с хора зад океана.

Качественият геймърски рутер всъщност е важна притурка към всяка хубава геймърска машина. Той на практика е почти толкова важен колкото хубавия процесор, видео карта от висок клас и много RAM – без него удоволствието ви може да бъде развалено, а само заради един малък лаг да се „простите с живота си” в много важен момент.

Едно от най-важните неща в Linksys WRT32X е възможността му да приоритизира трафика и да управлява качествено вашата домашна мрежа. А това е много важно, особено когато споделяте рутера с други хора. И рутерът го прави, ползвайки Rivet Network’s Killer Prioritization Engine (KPE). С тази технология и благодарение на съвместимостта и с компютрите на MSI, Dell/Alienware, Razer, GIGABYTE, Acer, Lenovo, както и много други – трафикът към вашата геймърска машина се управлява така, че да не прекъснете любимата си сесия на Overwatch, или някоя друга игра, твърде жадна за интернет връзка.

Какво имаме тук накратко:
– 256 МВ флаш и 512MВ DDR3 памет

– Gigabit Ethernet

– четири мощни антени

– 802.11a/g/n/ac съвместимост

– eSATA, USB 3.0 and USB 2.0 портове

Външен вид и размери

Като всеки хубав геймърски рутер и този изглежда наистина страхотно и футуристично. Linksys са се постарали доста с дизайна и WRT32X изглежда като чудесна притурка на всяка готина модната геймърска машина.

Той е сравнително голям, особено ако до момента сте ползвали само обикновени рутери, но гледането му е истинско удоволствие. Размерите му са 246mm x 194mm x 52mm, без да включваме четирите стърчащи антени. По впечатляващ начин изглежда рутерът когато не е включен, но ако го пуснете, нещата стават още по-интересни. LED индикаторите му на лицевата страна,  издържани в прекрасен син цвят, не само дават достатъчно информация, но правят WRT32X да изглежда наистина като нещо извадено от паднал на земята космически кораб. Индикаторите всъщност са доста полезни, не само красиви, защото от тях само с един поглед към рутера можете да научите много.

И да, трудно можем да кажем, че има гръб на рутер, с който дизайнерите са се справили добре, но тук може би са дали всичко от себе си. Разполагате с четири Gigabit LAN порта, Gigabit WAN. USB 3.0, USB 2.0/eSATA, a те с копчето за пускане, това за reset и мястото на което се поставя захранването са наредени в редица, без да предлагат нещо иновативно, но идеята е че все пак ще седят към стената и няма да се виждат толкова. На мен лично ми липсва копче за рестарт, но идеята може би че това за пускане и спиране с използва много лесно и удобно, така че надали някой ще усети липсата.

Под капака

Linksys WRT32X работи с двуядрен процесор на 1,8 GHz, MU-MIMO за едновременно поддържане на повече сесии и както казахме вече четири антени с висока производителност, позволяващи скорости до 3,200Mbps (N600 + AC2600)

Фирмуер

Всъщност удоволствието от досега с рутера, още преди да го изпробваме с някои от любимите си игри, след външния вид продължава и със софтуера, който имаме за ползване с него. Функционален и отново доста добре изглеждащ, той може да ви позволи да достигнете до всяко кътче от възможностите на Linksys WRT32X, при това без да разбирате кой знае колко от това, което правите. Всичко е доста интуитивно разположено, има достатъчно инструкции и дори това да е първото ви инсталиране на рутер и работата ви по този начин – бъдете сигурни, че ще се справите.

Именно тук на разположение е и най-важното – това да сложите геймърската машина с приоритет, така че винаги да сте на топ позиция в трафика и да се отървете от досадното лапване или дори лекото забавяне, което понякога може да е фатално

В работата си съм се сблъсквал с не малко устройства и софтуер за тяхно управление, но честно казано това е един от най-лесните и интуитивни за използване, които съм виждал. Да не говорим и за сложния елемент с приоритизация на трафика – той може да се извърши лесно, дори от човек който не разбира много от мрежи – всичко е лесно, интуитивно и удобно.

Нашият опит

Както знаете най-добрият показател, за да сравним колко добре работи рутера и измерването на пинг-а в милисекунди. При нормално използване само на геймърската ни машина, без включени никакви други устройства към рутера в нашата офисна мрежа имаме обикновено стойности от около35 милисекунди. Когато колегите се включат в мрежата и всеки се захвана със своите задачи практиката и измерването показа, че пингът пада почти двойно. Благодарение на приоритизацията, която предлага Linksys WRT32X успяхме да върнем пинга до стойности, абсолютно равни на тези, които ползваме когато няма никой друг включен в мрежата – а това на практика е и работата, за която сте го взели. Върши я перфектно – факт.

Тестовете

Позволихме си да сравним работата на рутера с някои от най-популярните модели на други производители. Вкарахме машините в стандартна работна среда и измерихме безпристрастно техните възможности. За да е честно тестването пробвахме тестовете и на две различни нотации. Не за пренебрегване са и възможностите на устройствата, когато става въпрос и за четете и запис на външни носители, закачени за рутера, така че пробвахме и това. В следващите редове можете да видите и резултатите, които постигнахме.

В първата локация, в която поставихме Linksys WRT32X се видя, че основната разлика, говорейки за ежедневно ползване можем да получим при ползването му в 5 GHz честота, докато при 2,4-те GHz разликата не беше толкова голяма, въпреки че рутерът показа отново отлични стойности.

При втората локация нещата малко се промениха, най-вероятно заради някои субективни фактори и особености около дизайна, но третата локация доказа, че рутерът се справи доста по-добре от конкурентите си в повече случаи.

Скоростта при четене и писане върху външен носител също е сред предимствата на Linksys WRT32X, а последното, което тествахме е енергопотребителението, където нещата отново са на доста добро ниво, попадайки в средата между някои от най-популярните модели на пазара

Приоритизацията работи отлично, както успяхме да установим и използвайки рутери на някои други производители. Менюто с нея всъщност е доста интересно, като освен отделни устройства, вие можете да приоритизирате и отделни приложения, които рутерът разпознава и ви предлага да поставите в нещо като класиране. Честно казано подобна функция ми е липсвала понякога дори когато не става въпрос за игри, а при геймене – това е безценно.

И както показаха и нашите тестове – разлика определено има, пори това осезаема. За да сме сигурни, разбира се – измерихме я и безпристрастно, но особено при по-сериозно натоварване на мрежата, не ви трябва да мерите каквото и да е – то просто се усеща.

В крайна сметка

Признавам, подхождайки с леко недоверие към рутер, предлаган на толкова висока цена, след едноседмичното му използване и краткия тест, който проведохме, се убедих, че парите си заслужават. Да, Linksys WRT32X не е най-подходящото за вас решение, ако не сте геймър, ползвате единствен мрежата си вкъщи и т.н. Същевременно обаче той е нещо важно, което трябва да добавите към всяка геймърска машина. Осигурява невероятна производителност, по-качествена игра, изглежда чудесно, а и сухите цифри показват доста от неговите предимства. Рутерът може да ви е доста полезен и ако имате тежки натоварвания на мрежата и наистина имате нужда от приоритизация на устройства, приложения и т.н. Тук не само че тази функция е налична, но и се управлява изключително лесно и приятно през интерфейса. Всъщност Linksys WRT32X по най-добрия начин показва, че истинския геймърски рутер не е просто обикновен хардуер, облечен във футуристична визия и на по-висока цена, а нещо много повече.

0 0 глас
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
5 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари