Заслужаваше ли си чакането: Motorola Edge+

13
6073

Motorola Edge Plus е първият истински флагман на Motorola от години насам, с най-добрите характеристики, прекрасен дисплей и тройна задна камера. С 5G свързаността си, телефонът се нарежда като достоен конкурент на най-новите предложения на модели на Samsung, Huawei, Apple и OnePlus.

За съжаление на Motorola, скъпият Edge Plus, стартира в момент на пазара, в който продажбите на смартфони се влошават. И макар и Edge Plus да не е евтин смартфон от Motorola и ценово да се позиционира колкото базовия Samsung Galaxy S20, той е в крак със своите конкуренти в почти всяка категория – и предлага няколко уникални екстри за надграждане.

Ветераните, които познават Motorola от години, със сигурност ще оценят емблематичната визия на марката, която е обновена и модерно постигната и в Edge Plus, заедно с традиционните Moto Actions – хубаво е да можете да отворите приложението за камера с рязко поклащане и да се възползвате от тройната задна камера, особено от огромния 108MP основен сензор и тройно оптично увеличение с един жест.

Смартфонът е по-евтин от модели като Galaxy S20 Plus или Samsung Galaxy S20 Ultra, но същевременно опакова същия мощен чипсет Snapdragon 865, 12GB оперативна памет и 5G свързаност

Той може да работи с mmWave 5G мрежи, което би трябвало да го направи още по-привлекателен за клиентите на множество оператори. За съжаление обаче, на този етап има един проблем – у нас такава мрежа все още няма, но поне пък ще знаете, че сте един от първите, които ще могат да я ползват, когато някой ден стане реалност.

Дизайн

Motorola Edge Plus притежава безкомпромисен външен вид на смартфон. Плоските ръбове на екрана от Moto-Z серията са изчезнали, както и кръглия блок на задната камера. Edge Plus заимства повече от дизайна на елегантна серия Motorola One и същия голям брой задни камери.

Първото нещо, което ще забележите, когато вземете в ръка Edge Plus е неговият размер. По-късно усещате, че телефонът е с милиметри по-дълъг и всъщност по-тесен от Moto Z4, но неговият дисплей с извити ръбове и по-малки горни и долни рамки правят площта на дисплея по-голяма от тази на неговите предшественици.

Дисплеят е извит в двата си профила в много по-голяма степен, отколкото при други водещи смартфони, докато дизайнът в стил „водопад“ обикновено се свързва с телефоните на Samsung, екранът на Edge Plus всъщност е още по-извит от този на Galaxy S20 например. И според нас това го прави да изглежда още по-привлекателен.

Това оставя по-малко място за странично монтирани физически бутони, отколкото в други телефони, а Edge Plus има тънък като бръснач бутон за контрол на силата на звука и бутон за изключване – и може би „бръснач“ е добро описание, тъй като при натискане се усещат наистина остри, подобно на тези в новата Motorola Razr.

Всъщност Edge Plus е по-голяма и по-дебел от много телефони. Той е с дебелина 9,6 mm, което е забележимо повече от Galaxy S20 например с дебелина 7,9 mm, но това не го прави прекалено тромав или тежък и бързо ще свикнете с него.

Сензорът за дълбочина и светкавица се намират до блока на основната камера на задния панел, а в стани от логото на Motorola в средата, останалата част от гърба на смартфона е стъклена, при това от много лъскаво и хлъзгаво стъкло, така че използването на калъф е почти задължително, ако не искате да се стигне до грозен край.

Премиум завършекът се простира до горната и долната част на телефона, която всъщност се извива навътре, което прекрасно допълва дизайна на дисплея

В долната част на телефона има централно позициониран USB-C порт, до който вдясно се намества високоговорителя и слот за MicroSD карта в левия профил.

Отгоре се намира 3,5 мм аудио жак, който е добре дошъл за мнозина, предвид факта, че днес е наистина трудно да намерите смартфон от висок клас с такъв порт.

Дисплей

6,7 – инчовият OLED дисплей на Motorola Edge Plus е с по-остри цветове и по-детайлен, отколкото би предполагала неговата Full HD + (2340 x 1080 p ) резолюция.

Освен яснотата, отличителна черта на дисплея са извитите страни. Motorola нарича своя дизайн с извити краища на дисплея „Endless Edge“ и той определено заслужава подобно име от повечето от екраните в смартфоните на Samsung, които се наричат „Infinity Edge“. Екранът на Edge Plus е много по-извит във всички краища и донякъде наподобява страничните извивки на OnePlus 8, но дори е още по-извит. Имаме нов шампион в извитите дисплеи.

Добавят ли тези извити ръбове нещо към работата със смартфона, освен естетичност? По подразбиране всички приложения се простират по цялата достъпна площ на дисплея на смартфона, така че когато използвате апарат с толкова извити ръбове, се създава усещане за „преливане“ и приятното усещане от големия дисплей, който всъщност е по-голям, отколкото изглежда. Motorola Edge Plus съчетава едновременно компактност, функционалност и голяма площ.

Motorola дори дава възможност да настроите допълнителни цифрови бутони от едната страна на дисплея, докато играете игри – по-специално два персонализирани бутона, за които можете да зададете каква функция искате да изпълняват. Други телефони са правили това и преди, подобно на LG V60 ThinQ, макар и никога не толкова успешно, като се има предвид колко по-лесно е пръстите ви да опират от страната на широко извития дисплей на Edge Plus. И макар и все още те да не са особено полезни и функционални за употреба, това е най-доброто изпълнение на тази функция, което сме виждали в смартфон.

В съответствие с другите флагмани на 2020 година, дисплеят на Edge Plus има максимална честота на опресняване от 90 Hz, която може да бъде намалена до стандартните 60 Hz

Наистина, опресняването на екрана не е толкова бързо, колкото това при Samsung Galaxy S20 с неговите 120 Hz, но все още по-бързо от стандартните 60 Hz при повечето смартфони. Това прави превъртането в приложенията или сърфирането в интернет много по-гладко преживяване, особено при четене на текст и статии, а Motorola изглежда е интегрирала тази функционалност малко по-успешно от повечето си конкуренти: не можете да превъртате прекалено бързо, което прави по-плавната навигация по-осезаема и забележима.

Екранът също така идва с вграден скенер за пръстови отпечатъци, който е бърз и сравнително точен. Има някои странни неправилни разпознавания, но в по-голямата част от времето той регистрира пръстовия отпечатък независимо от разположението на пръстите – нещо, което далеч не можем да кажем за всички смартфони, така например LG V60 изисква пръстите да са изправени идеално, за да бъде сканират пръстовия отпечатък от вградения сензор в дисплея.

Камери

Предишните телефони на Motorola от по-висок клас са имали прилични, но не и впечатляващи камери, но сега Motorola Edge Plus извежда нещата на следващо ниво с големия масив от задни камери, които са на ниво на истински флагман.

Основният сензор е с резолюция от 108MP, който подобно другите сензори във водещи смартфони от 2020 г. може да се използва пиксел по пиксел, за да комбинира ефективно четири пиксела в един, с което да улови повече светлина в кадъра, като реалната резолюция на заснетите снимки е 26MP.

Другите две камери са 16MP сензор и 8MP телефото сензор, който предлага 3x оптично увеличение и 10 x цифрово приближение

Както при повечето други телефони, снимките в дългия край на обхвата на увеличение са малко замъглени и не достатъчно фокусирани, но това е един от малкото недостатъци на смартфона, поне в сравнение с повечето други водещи модели на пазара.

Както Samsung Galaxy S20, така и OnePlus 8 Pro идват с 30-кратно дигитално увеличение, и макар че едва ли ще ви се наложи да снимате с такова приближение особено често, това означава, че снимките, направени с по-ниски нива на приближение като 10x или 20x изглеждат достатъчно детайлни, за да бъдат публикувани в социалните мрежи.

За фотография с нормално приближение наборът от камери на Motorola Edge Plus се представя добре. Подобно на предишните телефони на Motorola, камерите губят яснота при слаба осветеност – тухлени стени, треви и други подобни детайли са по-малко различими, когато са заснети в сянка.

Но ако не правите повечето си снимки след здрач, камерите на Edge Plus са достатъчно впечатляващи. Предната камера с резолюция 25 MP се бори с подобни проблеми, особено при снимане на слаба осветеност.

Производителност

Motorola Edge Plus разполага със същия чипсет Qualcomm Snapdragon 865, който захранва всички Android флагмани, които сме виждали досега през 2020 г. В комбинация TKRAM памет и 256 GB вътрешно пространство за съхранение, което може да бъде разширено с microSD карта, Edge Plus има сходни характеристики с конкуренти като гамата Samsung Galaxy S20.

Благодарение на тази мощност работата на телефона е бърза и се справя безпроблемно във всякакви приложения и игри.

Средният многоядрен резултат на производителността на Edge Plus в теста на Geekbench 5 е 3 344, с което е по-висок от този на Samsung Galaxy S20 Plus, който постигна резултат от 3 304 точки – малка разлика, но все пак налична

В реалната работа това означава, че моделът може да се справи с всяка една дейност, която може да ви хрумне да правите с него днес, без каквито и да било затруднения.

Няма закъснение при превключване между приложения, нито лаг или забавяне на работата. Edge Plus е особено приятен смартфон за мобилен гейминг със своите двойни високоговорители, отговарящи на стандартите на Waves, който се чува и разпространява равномерно независимо как въртите телефона наоколо, което ще рече, че освен това, Edge Plus е страхотно устройство за гледане на видео и възпроизвеждане на медия.

Заедно с всичко това, дизайнът на смартфона също е изключително удобен при продължително държане в ръка, без да натоварва китките, което е допълнително удобство. Единственият недостатък тук може да бъде, че поради големия дисплей въвеждането на текст с една ръка може да бъде трудно.

Операционна система и софтуер

Edge Plus идва с Android 10 директно от кутията, а феновете на Motorola ще се радват да открият, че познатия софтуерен интерфейс се завръща с много Moto Actions, които значително улесняват работата.

Има дори нова опция за справяне с високия и тесен екран – активиране на лента за задачи и плаващ бутон.

Батерия

Батерията с капацитет от 5000 mAh е друга силна характеристика на Motorola Edge Plus, която е напълно достатъчна за целодневна умерена работа със смартфона, без да се притеснявате, че батерията няма да издържи. Разбира се, това важи при използване на 60 Hz честота на опресняване на дисплея, защото 90 Hz консумират значително повече енергия.

Слабостта на телефона тук е зарядното му устройство: 15W турбо зарядно устройство включено в комплекта, което зарежда батерията с едва около 1% в минута, което означава, че в най-добрия случай едно пълно зареждане на батерията отнема приблизително два часа. Повечето смартфони на пазара в този ценови клас се предлагат с много по-бързи зарядни устройства. Така например OnePlus 8 се зарежда от 10% до 100% само за 30 минути.

Цена и дата на излизане

Motorola Edge Plus се предлага вече на свободна продажба в България за 2100 лв, като скоро се очаква да се появи и при мобилните оператори

Финална оценка

Motorola Edge Plus е първият телефон, произведен от Motorola през последните години, който се конкурира с водещите флагмани на топ производителите и никак не им отстъпва. С тройната си задна камера, дисплей със силно извити ръбове и 90Hz честота на опресняване, Edge Plus е наистина впечатляващ телефон. Единственият недостатък в дисплея е, че това със сигурност не е най-високата резолюция на пазара в момента, но Full HD + разделителната способност е напълно достатъчна за гладко и приятно изживяване при гледане на видео, сърфиране в интернет и играене на игри.

Допълнителна атрактивност му придава поддръжката на 5G и mmWave мрежите, което го превръща в инвестиция, която би имала смисъл и си би струвала, ако не сменяте смартфоните всяка година, а в същото време искате да сте готови, когато 5G мрежите станат широко достъпни

Дизайнът на модела е с наистина премиум усещане и предоставя първокласно изживяване, като фиността и качеството на използваните материали по нищо не се отличава от това при всички други флагмани на 2020 г.

Разбира се, Motorola Edge Plus далеч не е и бюджетен смартфон – неговата цена е съпоставима на тази на почти всички конкуренти във флагманския клас на пазара в момента като OnePlus 8, Huawei P40 Pro, iPhone 11 (които всъщност са дори малко по-евтини) и Samsung Galaxy S20.

Истинските фенове на марката чакаха именно това устройство, което носи всички нейните плюсове и традиции от последните десетилетия. Edge+ е устройство, което няма да може да сбъркате. То се отличава от всички на пазара, в момента и представя флагман прочита на Motorola, а това е нещо, което със сигурност ще се оцени от мнозина.

3 4 гласа
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
13 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари