Ревю на рутера Linksys WRT1200AC

0
671

Какво всъщност очаква да купи бъдещият собственик на безжичен рутер, който може да работи в новия стандарт 802.11 ас и 5 Ghz диапазон? Той като цяло очаква да получи увеличение на мрежовата пропускателна способност. Като бонус – относително свободни в обозримо бъдеще радиоканали. Дори ако клиентските устройства в мрежата останат същите, инвестицията е оправдана, тъй като рутерът от гърло на бутилка се превръща в актуален елемент от инфраструктурата с добра основа за бъдещето.

Външен вид и комплект
Рутерът Linksys WRT1200AC – това е едно от малкото мрежови устройства, дизайнът, на което е разработен с цел той да стои на видно място – щръкналите антени, кутията, претрупания (в добрия смисъл на думата) външен вид – това е очевидна заявка за успех. Да, във всеки съвременен интериор, той ще се впише перфектно.Въпреки този „уау ефект“, приоритетът на конструкторите не е очевиден. Всички продукти на Linksys се разработват под девиза „Performance Perfected“.

На първо място е необходимо надеждно пасивно охлаждане. Компонентите при работа значително се нагряват – все пак тук се усеща високата производителност на двуядрения ARM-процесор с тактова честота 1,3 Ghz. За това корпуса е оборудван с крачета, осигуряващи гарантиран приток на студен въздух отдолу и изобилие от перфорации. Да, прахта периодично ще трябва да се почиства с прахосмукачка, но ако правите това по време на почистване на апартамента, грижата за рутера няма да се превърне в обременителен ритуал. Отворите в крачетата позволяват фиксирането на рутера и върху стената.На второ място, крачетата осигуряват стабилност при монтажа „на куп“. Да, тези момчета са експерти в поставянето на един компонент в друг, спестявайки пространство. Но защо в апартамента (или офиса) ще се използват два един до друг рутера? Отговорът се крие в продуктовата гама на Linksys. Освен безжичния маршрутизатор, например WRT1200AC, върху стойката се монтира и кабелния суич SE4008 (който ние ще разгледаме) и анонсирания на изложението CES2015 двудисков NAS SKU WRTHDD2. В резултат на това, устройствата са изпълнени в общ визуален стил и могат да се превърнат не просто в технологичен център, но и в украшения на помещението.Linksys WRT1200AC идва в качествена картонена кутия, подчертаваща премиум-статуса на продукта. Много малките букви, описващи техническите характеристики и предимствата на устройството, са предназначени да уверят щастливия собственик в правилността на неговия избор. Освен самия маршрутизатор и захранващия блок към него, в кутията пристигат и чифт антени, „дизайнерски“ плосък Ethernet-кабел с черен цвят, кратка инструкция и диск с документация.Допълнителните материали придават благоприятно впечатление. Привидно простата пластмаса изглежда добре. Комбинацията от черно и синьо пък също е сполучлива, а монтажът е качествен.Необходимо е също да се споменат и LED-индикаторите. В сравнение с „обикновените“ светодиоди, тези изглеждат предимство, тъй като не осветяват тъмната стая и обикновено се откриват при ярка дневна светлина. При желание работата на индикаторите може да бъде преустановена.

Място в продуктовата линия
Рутерът Linksys WRT1200AC, както подсказва името му, принадлежи към семейството WRT, чието име идва от алтернативните фърмуери с отворен код. Към момента на писане на тази статия под един визуален ключ са пуснати три безжични маршрутизатора и комутатора SE4008.

WRT1200AC заема междинна позиция между топ-модела WRT1900AC и ветеранът WRT54GL. Цифрите означават теоретичната максимална скорост за предаване на данните в безжичните мрежи.

Функционалност
Linksys WRT1200AC работи в двата диапазона от 2,4 Ghz и 5 Ghz и съответно максималните скорости от 400 Mbps и 867 Mbps. Общо това са 1267, което е позволило на производителя да говори за 1200 Mbps, изнасяйки цифрата в името на модела.

Антените са коси и въртящи, като при необходимост могат да се сменят и монтират по-мощни, даващи допълнителни 4 dB в 2,4 Ghz обхват и 7 dB в обхвата от 5 Ghz. Те са достъпни при предварителни поръчки.Схемата на радиочастите е 2х2, което означава, че в рутера има два приемника и два предавателя и съответно той поддържа два независими потока от данни. Жичната част се състои от един WAN и четири гигабитови LAN порта.

В рутера също така има и USB 3.0 конектор и комбиниран eSATA/USB 2.0. Към тях можете да свържете външни устройства (и извършването на фин контрол над достъпа до информацията на диска) или принтер.

Вече споменатият процесор (по-правилно да се каже „система-върху-чип“ Armada 385 SoC) работи в тандем с 512 MB оперативна DDR3 памет и 128 MB ROM.

Ако разглобим корпуса (не правете това у дома си със своя рутера, тъй като ще изгубите гаранцията), веднага се забелязва, че производителят не е икономисал нито цент относно компонентите, тъй като спойките са наистина качествени.


Всичко, за което ще говорим нататък се отнася и за стандартния фърмуер на производителя. Използвайки написаната от общностите алтернативна версия, опитните потребители ще могат значително да разширят функционалността, въпреки, че това трябва да го направят на собствен риск и страх. Впрочем, за WRT-рутерите на Linksys тези думи – това са по-скоро презастраховка: общностите принципно проверяват фърмуерите и по-старите версии са по-стабилни, отколкото официалните. WRT1200AC е готов за използване с алтернативен фърмуер „от кутията“ – към момента на постъпване в продажба, общността вече ще има всички необходими драйвери.

Както подобава на съвременните устройства, Linksys WRT1200AC позволява фина настройка, включително и разделена или съвместна работа с безжичните диапазони, създаване на една или две гост-мрежи със зададени времена, тяхната достъпност, филтриране и клониране на MAC-адреси, система за сигурност и др.

При официалния фърмуер има най-малко три полезни инструмента. Първият е родителския контрол чрез оперативно управление, график за достъпа до Internet, блокиране на сайтове. За съжаление обаче, няма „бял списък“, а само „черен“, въпреки че нито един от методите не дава абсолютно положителни резултати.

На второ място – приоритезация на ниво устройства, приложения или on-line игри. На теория това позволява да се осигури по-добра пропускателна способност за взискателните към канала клиенти, което е доста полезно в безжичната мрежа, към която са свързани много устройства. И приложенията и игрите се добавят от администратора на мрежата, но в системата вече има списък на най-популярните такива. Задава се и ширината на канала към приоритизираните устройства. За разлика от другите реализации, където всичко е свързано с постовете, работата с устройствата и приложенията все още е в drag-n-drop стила, което е много по-лесно, особено за неподготвения домашен потребител.

Третата интересна функция – това е графичното изобразяване на информацията за свързаните устройства (с филтри по вид и обхват на мрежата) с възможност за бързо намиране на мрежовите апетити на потребителите. Тя ще се хареса на системните администратори, управляващи отдалечена инфраструктура в малките офиси.

Свързаните към рутера устройства са видими от мрежата през файловия браузър на операционната система, FTP или DLNA-сървъра. Скоростта за достъп заслужава всички похвали, особено ако свържете устройство чрез USB 3.0 или eSATA. Има възможност и за програмно ограничаване на достъпа до папките.

При раздаването на съдържанието от диска има един недостатък: в случай на проблеми с този диск, възстановяването на файловете може да се окаже скъпо удоволствие. Ако данните са важни, по-добре е да използвате NAS, в противен случай поддържането на актуалността на резервното копие ще изисква допълнителни усилия.

И при домашните и при офис потребителите периодично възниква нуждата за отдалечен достъп до ресурсите на домашната или офис мрежа. Тази задача има много решения, както на хардуерно, така и на софтуерно ниво. В официалната версия фърмуера WRT1200AC присъства Open VPN Server, позволяващ предоставянето на достъп на база логин име/парола за 20 потребителя при условие на работа на не повече от пет едновременни връзки. Ако смятате, че поддръжката на услугите за свързване на динамични IP адреси към субдомейн също са вградени във фърмуера се оказа, че дори и потребителите със средно ниво на мрежова и компютърна подготовка могат да настроят отдалечения достъп.

Smart Wi-Fi
Така се нарича услугата за управлението на мрежите, присъстваща в рутерите на Linksys. Благодарение на използването на облачни технологии, процесът не зависи от физическото разположение на оборудването и най-важното условие – достъпът до Internet за маршрутизатора и управляващия клиент. Естествено, всичко работи и в рамките на една мрежа, като при нужда например от съображения за сигурност, достъпът до Internet настройките може да се блокира.

След процедурата за удостоверяване (потребителско име-парола и свързване към серийния номер на маршрутизатора) можете да настроите фино параметрите в рамките на процедурите за първоначална инсталация и по-късно да промените настройките, които искате.

За безплатно изтегляне е достъпно приложението Linksys Smart Wi-Fi за Android или iOS. То е проектирано за работа и на най–малките смартфони (естествено с ограничения).

А защо кабелен комутатор?
Когато в къщата се появи безжична мрежа, първата и погрешна мисъл е „повече никакви кабели“. Всъщност прехвърлянето на данни по въздуха към стационарните устройства има разточителност и дори проява на неуважение към себе си и съседите.

Нищо чудно, че безжичните рутери работят и като комутатори, като това зависи от броя на жичните портове. Обикновено те са четири и WRT1200AC – не прави изключение. Четири. Това много или малко е?Всичко зависи от инфраструктурата. Първият кандидат за кабелна връзка – това е телевизора за домашно кино. Гледането на Full HD филми с добра скорост става и чрез Wi-Fi потока, но защо като Ethernet постоянно дава най-добър резултат?

Филмите, както и домашните фотовидеоархиви е желателно да се съхраняват на NAS. Така е по-безопасно и по-удобно, особено когато потребителите са повече от един. Ето, че и втория порт намери своето приложение.

Ако апартаментът/къщата са достатъчно големи и са съвсем железобетонни, може да се наложи да се разшири зоната на сигурна работа на безжичния маршрутизатор. За да избегнете неприятности с радиоудължителя, по-добре е да се използва кабел в отдалечените помещения. Това е още един порт.

Остава само един. Как да го използвате по най-добрия начин? Свържете прост неуправляем комутатор, например Linksys SE4008. И ще получите още седем порта. Това ще бъде достатъчно за организирането на видео наблюдение чрез IP камери или дори по-сериозна домашна автоматизация.

Обобщение
Linksys WRT1200AC по време на тестовете създаде най-благоприятни впечатления, като се започне от момента на разопаковането и се завърши до мини-тестовете.

Комплектните антени гарантират добро покритие в апартамента и двора. Измерването на две устройства показа ниво на сигнала -35-40 dB на един метър от роутрера, -53-65 dB на пет метра, -65-70 dB в друга стая (8-9 метра, през стена) и -76-79 dB в двора (30 метра от маршрутизатора, стоящ на 2-рия етаж и стена с голям прозорец).

Системата за управление и настройки и е една от най-добрите видени от мен в индустрията, в умерени количества, по-подробна, логичная и лесна.

0 0 глас
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
0 Коментара
Отзиви
Всички коментари