D-Link Wireless AC1750 Dual Band Gigabit Cloud Router (DIR-868L)

0
146

Последният модел безжичен рутер на D-Link, базиран на draft 802.11ac стандарта не е най-бързият 802.11ac рутер на пазара, но DIR-868L се представя достатъчно добре и предоставя някои подобрения пред останалите модели в гамата на D-Link.

ТЕХНИЧЕСКИ ХАРАКТЕРИСТИКИ

Интересен е подходът на D-Linkпо отношение на дизайна на устройството, което с цилиндричната си форма наподобява кафемелачка от 80-те години на миналия век. Всъщност тази форма спомага за интегрирането технологията AC Smart Beamforming, с помощта на която безжичният сигнал следи устройствата свързани към рутера за постигане на по-добро обслужване.

На предната страна на рутера ще забележите двата светодиода – единият, показващ дали е включен към захранване, а вторият – активността на WAN порта.

Устройството е двубандово (2.4 и 5GHz) и теоретично предлага скорости от 450Мбпс при по-ниската и 1300Мбпс при по-високата честота. На ваше разположение са 4 GE(Gigabit Ethernet) електрически порта , един GE WAN интерфейс и USB 2.0 порт за присъединяване на външен хард диск или принтер.

НАСТРОЙКА

Разполагате с два варианта за настройка на AC1750: от браузър на свързан към него компютър или от мобилно приложение за Android и iOS, което да използване на таблет или смартфон. Приложението можете да изтеглите, сканирайки QRS кода, предоставен с документацията на устройството. За жалост приложението не е налично за Windows Phone базирани устройства.

Ние настроихме тестовото устройството през компютър, но с удоволствие при наличие на повече време бихме опитали и през мобилното приложение. Имайте предвид, че някои от коментарите за приложението не бяха ласкателни.

ИНТЕРФЕЙС

За тези от вас, които са работили с устройства на D-Link интерфейсът ще се стори познат. Наистина той е достатъчно добър, но и малко остарял. Рутерите на D-Link винаги са били предпочитани от любителите на игрите и мултимедията поради множеството настройки за подобряване на QoS-а и то не само на хартия. При нашите тестове наблюдавахме осезаемо подобрение при буферирането и намаляването на lag-a. За любителите на новото и актуалното, налице е пълна поддръжка на IPv6.

ПРЕДСТАВЯНЕ

Както споменахме в началото, дизайнът на устройството предполага добро представяне по отношение на WiFi скоростта и обслужването и DIR-868L действително надминава останалите D-Link рутери.

На практика, сравнен с други скъпи WiFi рутери DIR-868L изостана при 802.11аc и 802.11N.

Подробни тестове при 2.4GHz можете да видите тук, а при 5GHz тук.

ФИНАЛНИ ДУМИ

Проблемите с мобилното приложение за настройка и липсата на пословично доброто представяне от предните години внасят сянка в имиджа на D-Link, но с DIR-868L последните правят опит за връщане към корените. Устройството ви предлага добра производителност и множество актуални настройки и характеристики. Наличието на вградена богата IPv6 поддръжка и AC Smart Beamforming при движещ се клиент също допринасят за добрия имидж на рутера. Разбира се, както споменахме има и по-добри алтернативи, но DIR-868L заслужава твърдо 4-те звезди в оценката ни.

0 0 глас
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
0 Коментара
Отзиви
Всички коментари