fbpx
16.8 C
София

Ревю на безжичния маршрутизатор ASUS RT-AC87U

Най-четени

Калин Карабойчев
Калин Карабойчевhttps://www.kaldata.com/
Калин Карабойчев е управител на Kaldata.com - най-големият български IT портал. Повече от 15 години се занимава активно с разработка и популяризация на услуги в българския интернет.

Мрежовия маршрутизатор ASUS RT-AC87U е флагманът в пълния смисъл на думата. Безжичния сегмент от стандарта Wi-Fi 802.11ac с четири външни антени в конфигурация 4 × 4 MU-MIMO поддържа зона на покритие до 465 м² със скорост за предаване на данни до 2334 Mbit/s, което е достатъчно за излъчване на 4K/UHD видео. С мощния двуядрен процесор ще забравите за блокирането и необходимостта от принудително рестартиране, дори и ако броят на едновременно свързаните устройства надминава една дузина. Гигабитовият LAN-порт и хардуерен NAT позволяват не само да свържете компютрите си в домашна или офис мрежа на максимална скорост, но и да изградите устойчива мрежа с две едновременни връзки към интернет. Списъкът с предимствата продължава с наличието на чифт USB конектори, удобния за използване интерфейс ASUSWRT и дългият списък от фирмени технологии и особености.

Комплект
Въпреки впечатляващата си цена, безжичния рутер ASUS RT-AC87U пристига в същата картонена кутия, както и по-достъпните модели на производителя.

\"\"

Комплектът е стандартен и вътре в кутията освен самото устройство ще намерите гаранционна карта, инструкция за употреба, CD с електронната версия на ръководството и специалния софтуер за конфигурация на устройството, RJ45 кабел и захранване. Последният се различава с внушителните си размери и мощност от 45 W (19 V / 2,37 A).

\"\"

Външен вид
Безжичният рутер ASUS RT-AC87U е забележимо по-голям от повечето устройства от този вид. Размерите му са 289,5 × 167,6 × 47,5 мм, а теглото – 750 грама. В крайна сметка, по размери основният панел е сравним с един средностатистически 11.6-инчов лаптоп, а по дебелина корпуса надвишава този на лаптоп два пъти.

\"\"

Дизайнът на настоящия модел е с познатите от другите мрежови устройства на ASUS черти – остри ромбоидни ръбове, черно матово пластмасово покритие и отличителен текстуриран лазур. Въпреки това, някои детайли са доста сходни и с продуктите от Republic of Gamers.

На горния панел на ASUS RT-AC87U се намира логото на производителя и системните индикатори. Долният панел на устройството се отличава с доста сложната си форма с плочкова текстура и множество перфорирани зони.

\"\"


\"\"

За надеждния монтаж върху хоризонталната повърхност, в долната част на рутера са предвидени три каучукови крачета – два триъгълника близо до предния край и дълга лента по цялата дължина на корпуса в близост до задната граница. Двата удължени отвора за винтове с тънки капачета позволяват на ASUS RT-AC87U да се монтира вертикално, както надолу, така и нагоре с комуникационните портове.

\"\"

Конектори и елементи за управление
Лявата и дясната страна на рутера ASUS RT-AC87U се отличават със сложните си форми и наличието на перфорации, но там няма функционални елементи. В центъра на предната страна се намират девет светодиода: включване, активност на безжичния модул в диапазона от 5.0 и 2.4 GHz, четири отделни индикатора на LAN-портовете, наличие на свързване към мрежата и WPS-режим. В нормален режим, светодиодите светят в ярко синя светлина, но при проблеми с интернет връзката, съответстващите WAN-индикатори ще \“горят\“ в ярко червено.

\"\"

В левия ъгъл на задната страна има два основни хардуерни бутона LED и Wi-Fi, които са лесни за намиране чрез допир. Левият бутон напълно деактивира индикацията за режимите на работа, което със сигурност ще бъде оценено от тези хора, при които рутера ще бъде монтиран в близост до леглото. Става дума за това, че почти невидимите при дневна светлина сини светодиоди до голяма степен могат да осветят спалнята ви през нощта, което прави трудно заспиването. Вторият бутон ви позволява бързо да изключите Wi-Fi-мрежата, когато тя не е необходима. Имайте предвид, че същата операция може да се извърши и с помощта на уеб-интерфейса, но първият метод е много по-лесен и по-бърз. В десния край на скосения преден панел има гумена тапа, под която се крие USB 3.0 портът.

\"\"

Всичко най-интересно традиционно е събрано на задния панел на ASUS RT-AC87U. В централната част на панела има редица от четири гигабитови LAN-порта. Вляво от тях е WAN-входа, бутона за пускането на WPS диалога и порта USB 2.0. В дясно можете да видите миниатюрния бутон за нулиране на фабричните настройки, бутона за включване с фиксация за гнездо за блокиране на захранването. Между гореспоменатите портове равномерно са разположени четирите конектора за сменяемите антени.

Функционалност
Двудиапазонният безжичен маршрутизатор ASUS RT-AC87U се отнася към топ-решенията на производителя. Моделът поддържа най-новия стандарт Wi-Fi 802.11ac, оборудван е с четири Gigabit Ethernet порта и два USB конектора във версии 2,0 и 3,0.

Рутерът е снабден с двуядрения процесор Broadcom BCM4709A0 (ARM Cortex-A9) с работна честота от 1 GHz. Обслужването на диапазона от 2.4 GHz (802.11 bgn) е възложено на процесора Broadcom BCM4360, а за 5.0 GHz диапазон отговаря отделния чипсет Quantenna QT3840BC с работна честота от 500 MHz. Обемът на оперативната памет в случая е 256 MB.

\"\"

В 5 GHz честотна лента рутера може да работи при скорост до 1734 Mbit/s, а в диапазона от 2,4 GHz – работи на скорост до 600 Mbit/s (технологията Broadcom TurboQAM). Реално обаче, скоростта за предаване на данни е много по-ниска, но дори и тези показатели биха били достатъчни за безжичното предаване на видео в 4K-качество.

Според производителя, в сравнение с рутерите, оборудвани с един двуядрен процесор с тактова честота 1.2 GHz, моделът ASUS RT-AC87U осигурява два пъти по-висока скорост на работа.

\"\"

Маршрутизаторът ASUS RT-AC87U поддържа технологията MU-MIMO 4×4 (Multi-user MIMO), която ви позволява да работите на пълна скорост с множество клиенти едновременно. Тази особеност, както и фирмената технология ASUS AiRadar могат значително да разширят безжичното покритие, а по данни на производителя, ръстът в скоростта е 33% и може да достигне до 465 м², което е една трета повече от триканалните модели MIMO (3 х 3).

Този рутер може да бъде полезен и на тези потребители, които предпочитат кабелната връзка към мрежата. Всичките пет LAN-порта (един WAN и четири LAN) поддържат стандарта Gigabit Ethernet, където един от LAN-портовете може да се използва и като втори WAN. Тази схема позволява използването само на две връзки към интернет, използвайки втората за разпределение на натоварването или като резервен канал. Хардуерния NAT няколко пъти увеличава скоростта за транслация в сравнение с рутерите, използващи софтуерна NAT реализация.

Интерфейс
Рутерът ASUS RT-AC87U работи под управлението на фирмения интерфейс ASUSWRT. За да започне, потребителя трябва да избере някой от предложените му 23 езика. При първото свързване, системата автоматично разпознава вашата връзка с глобалната мрежа и ви подканва да въведете необходимите за авторизация параметри.

По-нататък, потребителя попада в основния раздел на интерфейса \“Network Map\“, възможностите на който са достатъчни за повечето обичайни потребители. В този раздел можете да укажете текущото състояние на интернет връзката, нивото на сигурност, натоварване на процесора и оперативната памет, броя на свързаните клиенти и техните характеристики, наличието на USB-връзки, както и режима на работа, текущия фърмуер и името на SSID.

В раздела \“Гост мрежа\“, собственикът на ASUS RT-AC87U може да посочи три допълнителни SSID за всеки честотен диапазон, като по този начин общият брой на достъпните мрежи може да е осем. За всяка от гост мрежите може да се зададе име, метод за удостоверяване, време за достъп (часове: минути или без лимит), наличие на достъп до ресурсите на домашната мрежа, както и филтриране по MAC-адреси.

Пунктът за настройка \“AiProtection\“ ви позволява да настройте мрежовата защита на базата на Trend Micro технологията, а също така да извършите и фина настройка на достъпа до интернет за децата. Мрежовата защита позволява чрез рутера да се провери за уязвимости, предотвратяване на прониквания и блокиране на злонамерени сайтове и заразени устройства.

В раздела \“адаптивни QoS услуги\“ е достъпен мониторинг на пропускателната способност, както и ръчната настройка на приоритетите или чрез предварително зададените режими: игри, стрийминг на видео/аудио, интернет телефония, уеб-сърфиране и трансфер на файлове. Тук можете да видите и историята на сърфирането от интернет клиентите, както и да следите изходящия и входящия трафик в реално време или за необходимия период.

В раздела \“USB-приложения\“ са събрани програмите, позволяващи работа с най-различни устройства, които са свързани към двата USB-порта на маршрутизатора. По-специално, тук можете да намерите инструмента AiDisk, файлов-сървър и сървър за печат, както и 3G/4G, Time Machine и Download Manager. И накрая, последния пункт от общия раздел с настройките ви позволява да конфигурирате работата на фирмения облак за съхранение на данни AiCloud 2.0.

Останалите параметри са събрани в \“Допълнителни настройки\“, като тук можете да намерите следните пунктове: Wireless LAN, Local Area Network, интернет, IPv6, VPN, Брандмауер, Администране, Системен журнал.

Основен интерес представлява пункта \“Wireless LAN\“, тъй като това е мястото, където можете да конфигурирате всички необходими настройки за Wi-Fi. Параметрите за диапазона 2.4 GHz и 5.0 GHz се настройват отделно, при което по попдразбиране са зададени \“средни\“ настройки, не позволяващи пълното разкриване на потенциала на ASUS RT-AC87U.

Експлуатация
Маршрутизаторът ASUS RT-AC87U беше експлоатиран в продължение на месец като основно мрежово устройство в SOHO-условия с три жични клиента и десетки безжични устройства, свързани към мрежата в двата достъпни диапазона 2,4 GHz и 5,0 GHz. Въпреки внушителните натоварвания и значително загряване на корпуса, устройството успешно се справи със задачите си и нито веднъж не се наложи принудителното му рестартиране.

\"\"

При безжично предаване на данни по вътрешната мрежа, максималната скорост беше очакваната за режима 802.11ac, където максималното ниво беше приблизително 350-400 Mbit/s при различни условия. По \“възрастните\“ устройства с безжични адаптери от стандарта 802.11n показаха почти двойно по-ниска скорост около 200-250 Mbit/s.

Обобщение
Обобщавайки по-горе написаното можем да кажем, че ASUS RT-AC87U – това е един от най-производителните и функционални към момента безжични маршрутизатори в света. Неговите възможности с лихвите са повече от достатъчни за изграждането на домашна мрежа с безжично предаване на 4K-съдържание, максимално бърз достъп до интернет и вътремрежови ресурси, както и възможност за свързване на стационарни компютри и USB-периферия. Благодарение на мощния си процесор и достатъчно количество оперативна памет, в условията на офисна мрежа, ASUS RT-AC87U може да осигури стабилна работа с множество свързани устройства. Този рутер е създаден да угоди и на най-взискателните потребители, грижейки се за по-стабилната и комфортна работа във вашата домашна или офис мрежа. Потребителите със средни и ниски потребности може да погледнат към по-достъпните рутери, тъй като при такива условия, неевтиният ASUS RT-AC87U едва ли ще може да разкрие пълния си потенциал.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

0 Коментара
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини