fbpx
16.8 C
София

Ревю: TP-LINK Archer C2

Най-четени

Калин Карабойчев
Калин Карабойчевhttps://www.kaldata.com/
Калин Карабойчев е управител на Kaldata.com - най-големият български IT портал. Повече от 15 години се занимава активно с разработка и популяризация на услуги в българския интернет.
Още когато през лятото TP-LINK представи рутерът Archer C2 и имахме възможност да го видим за съвсем малко време, ни стана ясно, че рутерът, работещ с най- новата 802.11ac технология ще има сериозно бъдеще на пазара.
 
Компанията TP-LINK напоследък все повече затвърждава лидерската си позиция на пазара за мрежово оборудване, основно заради качествени и иновативни продукти и както ви съобщихме наскоро за 2-рото тримесечие, компанията TP-LINK е с най- голям пазерен дял (на база на броя продадени единици оборудване). Това са показателни данни, но за да се убедим от първа ръка се сдобихме с един от най-новите рутери на компанията за тест, благодарение на Ланком България ООД.
 
В продължение на няколко дни имахме възможността да използваме рутера, което ни позволи да се убедим в достоверността на широко рекламираните му възможности. Нека започнем отначало.
 
Кутията
 
Рутерът пристига в хубава зелена кутия, опакован добре и със стандартни размери за подобно устройство. В нея могат да се намерят стандартните, подробна инструкция за използване която в нашата версия имаше и превод на български, декларация за съответствие, диск с драйверите и кратко ръководство за инсталиране, с което без да четете само разглеждайки няколко картинки, можете да разберете как да инсталирате Archer C2. В кутията още можем да видим двете антени, с които работи устройството, захранващ адаптер, както и къс LAN кабел за връзка с устройство, ако се наложи. Самият рутер е опакован още веднъж в прозрачен плик, така че външният му вид да бъде максимално добре предпазен от каквито и да е повреди. Разопаковането далеч не свършва до тук, тъй като целият Archer C2 е облепен допълнително във фолио, така че повърхността му да е още по-защитена. 
 
Външен вид
 
Всъщност това е и една от отличителните черти на модела, като изключим техническите му характеристики. Той има много стилен и впечатляващ външен вид, като горната му повърхност е лъскава и с огледални линии, които се пресичат, образувайки каре. Доста е ефектно и определено ще ви хареса, ако имате желание да държите устройството на видно място в хола да речем – добре би пасвало към всякаква по-нова техника, която имате. Рисунъкът, формата на горния панел, която е леко извита, етажите, на които е направено устройството – всичко това говори са голямо внимание към детайла, което няма да остане незабелязано от ценителите – в това са сигурни и от TP-LINK, които не пропускат да акцентират в различни свои реклами и материали, че Archer C2 е не просто поредния черен рутер, а нещо много повече – красива вещ за дома или офиса.
 
Портове
 
Лицевия панел и всичко, което можете да видите когато сте отпред и отгоре е абсолютно изчистено от бутони. Върху моделът светят само индикаторите, за които ще стане дума малко по-късно. Портовете и всички възможни копчета се намират добре скрити на задния панел, между двете антени, които трябва да поставите допълнително.
 
На разположение на потребителите е копче, с което бързо и лесно може да се изключи безжичната мрежа, без да се спира работата на Ethernet портовете, както и  много важния бутон за рестартиране, който можете да използвате, ако възникне проблем с вашия доставчик и ви бъде поискано рестартиране. Всичко макар и лесно за достъп е добре скрито и няма да се „набива на очи” докато наистина не ви потрябва. Моделът разполага с 4 Ethernet порта, един USB, а до тях са разположени също така копчето за включване и изключване на цялото устройство, както и мястото за поставяне на кабела за захранването. 
 
Инсталация
 
При нас моделът се инсталира бързо, лесно и без никакви проблеми. Нямаше нужда да използваме диска с драйвери, тъй като операционната система го разпозна автоматично, след  което, следвайки стандартните стъпки успяхме да започнем неговото използване и да изпробваме възможностите му.
 
TP-LINK Archer C2 на практика
 
Моделът се отличава от стария ви маршрутизатор, най-вероятно по това, че ползва следващото поколение Wi-Fi технология – 802.11ac. Това на кратко означава, че с него ще можете да постигнете до три пъти по-висока скорост, спрямо стандарта 802.11n. Именно това е и причината той е да толкова добър избор в момента за изграждане на бърза локална мрежа, в която всички чувствителни към забавяне приложения работят без проблем.
 
Моделът поддържа работа в два комуникационни канала. С излъчването на честота от 2.4GHz и 5GHz, той осигурява максимална скорост на трансфер до 733Mbps (300Mbps + 433Mbps). Нещо повече. Archer C2 предлага гъвкавостта на две независими една от друга мрежа и осигурява висока безжична производителност. Ако желаете да използвате електронна поща, или просто да сърфирате в интернет 2.4GHz обхвата Ви е напълно достатъчен. За стрийминг на HD видео към вашия телевизор да речем, както и за видео или онлайн игри, които са по-чувствителни на забавяния, може да се използва 5GHz честота. И двете мрежи работят едновременно.
 
Доста практични са и двете отделящи се антени, притежаващи също доста качествена изработка. При тестовете ни те покриха средно голям офис, (с квадратурата на тристаен апартамент) без особени проблеми, като качествена връзка имаше дори и в по-отдалечените точки, зад една-две стени. Сравнението ни с конкурентен модел показа дори, че Archer C2 в повечето случаи се справя доста по-добре. В рамките на теста, който проведохме не се наблюдаваха никакви прекъсвания във връзката, а въпреки опитите ни да го затрудним максимално, устройството не се предаде и не заби нито веднъж. В крайна сметка смело можем да кажем, че рутерът осигурява добро безжично покритие и силен сигнал, способен да покрие вашия дом, при това без промени в скоростите или прекъсвания.
Също така е важно да се отбележи, че TP-LINK Archer C2 е доста подходящ, ако искате да използвате вашия рутер и за изграждане на стабилна и бърза връзка, посредством кабел или комбинирайки двата типа мрежи, жично или безжично. Благодарение на  гигабитовият WAN порт и четирите си гигабитови LAN порта, скоростта може да бъде до 10 пъти по-голяма в сравнение със стандартните лан портове.
 
Наред с това многофункционалният USB порт  дава възможност устройството да се ползва за споделяне на принтери, или пък външна памет, на която да качвате различни документи и файлове с разнообразно съдържание в цялата домашна мрежа или на по-големи разстояния, посредством вградения FTP сървър.
 
Идеята за качествен и красив рутер не е напълно нова за пазара. Факт е обаче, че можем само да се радваме, когато е направена добре. Все по-малкото са домовете, в които да липсват локални жични или безжични мрежи, а от рядко устройство, използвано основно от „техничарите” с годините рутерите се превърнаха направо в част от интериора. Именно поради тази причина е много важно и заслужава адмирации успешното обличане на най-съвременната технология с възможност за много високи скорости за пренос на данни в един изтънчен външен вид и форма – такава, каквато имаме при TP-LINK Archer C2.
 
Благодарим на http://www.lancombg.com/ за предоставения продукт за тест.
 

Спецификации:TP-LINK Archer C2

Интерфейс

4 LAN порта 10/100/1000Mbps

1 WAN порт 10/100/1000Mbps

1 USB порт 2.0

Бутони

Бутон WPS/Reset

Wireless ON/OFFбутон

Power ON/OFF бутон

Захранване

12VDC /1.5A

Размери(ШxДxВ)

230 x 144 x 35mm (9.1 x 5.7 x 1.4 in)

Тип антена

2 броя отделящи се (RP-SMA)

Безжични стандарти

IEEE 802.11ac/n/a 5GHz
IEEE 802.11b/g/n 2.4GHz

Честота

2.4GHz и 5GHz

Ниво на сигнала

5GHz: до 433Mbps
2.4GHz: до 300Mbps

Сигурност

Криптиране 64/128-bit WEP, WPA/WPA2, WPA-PSK/WPA2-PSK

Протоколи

IPv4 и IPv6

USB

Поддържа Samba (Storage) / Server FTP / Server Media / Print Server

Guest Network

2.4GHz guest network × 1
5GHz guest network × 1

Съдържание

Безжичен двулентов гигабитов маршрутизатор AC750 Archer C2

2 отделящи се антени

Захранващ адаптер

Ръководство за инсталиране

CD

Системни изисквания

Windows 8/7/Vista/XP, Mac OS или операционна система Linux


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

0 Коментара
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини