fbpx
16.8 C
София

Linksys WRT1900AC или най- бързият рутер в момента!

Най-четени

Калин Карабойчев
Калин Карабойчевhttps://www.kaldata.com/
Калин Карабойчев е управител на Kaldata.com - най-големият български IT портал. Повече от 15 години се занимава активно с разработка и популяризация на услуги в българския интернет.

На пръ поглед :

Когато за първи път отворих кутията на LinksysWRT1900AC, първото нещо, което изникна в съзнанието ми бе думата „масивен”. О, да, човече ! Масивен! Второто нещо, което забелязах бе фактурата.Цената там също бе „масивна” – близо 600 лв.  Но повярвайте ми това „прасе” заслужава всяка похарчена стотинка.  Като дизайн WRT1900ACкопира по- стария си събрат WRT54Gи лично аз изпитах лека носталгия.  Естествено сега формите в дизайна са много по- футуристични- гадината има LEDдисплей, 4 антени, а и няма как да пропуснете надписите Linksys…\"\"

На пръв поглед още рабирате, че това не е обикновен Linksys. Марка която последните години отстъпи голяма част от пазара на конкурентни компании, но под новото ръководство възвръща старите позиции. А това според мен е флагманът, който да ги доведе до пълна победа в битката в този клас рутери.

Твърдата част

● Двубандова поддръжка – 2.4 GHzи 5 GHz
● 1.2 GHzдвуядрен ARMпроцесор
● 256 MB DDR3 оперативна памет
● Четири подвижни антени с опция за едновременно използване на три потока от данни
● Open source firmware– unleash hell
● WPA/WPA2 крипитиране
● 1x Gigabit WAN, 4x Gigabit LAN, 1x USB3.0 и 1x eSATA/USB2.0 портове
● Smart Wi-Fiи Network Topology Map

Да си дойдем на думата. А думата е една – БЪРЗ ! Linksys с гордост твърдят, че това е най бързият рутер от този клас и няма как да бъде друго яче, тъй като WRT1900AC разполага с 1.2GHz, dual-coreMarvelArmadaSoC(system-on-a-chip) процесор, 256 DDR3 Ramи 128MBflashmemory! HellYeahright?! Но всичко това си идва с цена. Рутера тежи  1.14 кг. Има собствен кулер, който се вижда през почти решетъчния горен капак, за който още с отварянето на кутията от специален стикер разбираш, че не трябва да бъде покриван, за да се избегне прегряване. Но като цяло това не е проблем, кулера се пуска само, когато има нужда и е изключително тих.

В задната си част рутерът разполага с WPSбутон, WANпорт, 4LANпорта, една eeSATA/USB2.0, един USB3.0 2порт, както и бутон за включване и изключване на захранването, което е голямо почти колкото захранването на лаптопа ви.

\"\"

Скорост

Разбрахме, че от към hardwareдвубандовия WRT1900ACизглежда впечатляващо. Точно този hardware му позволявва да бъде най- мощният рутер от този клас предлаган на пазара. Като поне според мен, а и според направените до момента тестове изпреварва с едни гърди прекия си конкурент за короната – AsusRT- AC68U.Производителността, която Linksysса изляли в WRT1900ACе впечатляваща – пикова скорост на трансфер около1.3 Gbpsв 5-гигахерцовия и 600 Mbpsв 2.4-гигахерцовия диа­пазон, а това е максимума, койтоIEEE802.11 стандартът може да осигури при три успоредни потоканаданни.Като цяло 2.4 гигахерцовият диапазон е по- бавен, но това не е пречка да си пуснете към него IP камерите, които имате инсталирани и те да предават на висока резолюция, без да има каквото и да било накъсване в образа или звука.

WRT1900ACима 4 броя, напълно подменяеми външни антени. От Linksysса направили това, като са оставили опция на потребителя да ъпгрейдне своите антини според нуждите си. За тази цел от компанията смятат да пуснат официален ъпгрейд  идващото лято.

Както написах малко по- горе WRT1900ACизползва три успоредни потока данни, използвайки 3 от 4те си антени за излъчване и приемане. Като специалният чипсет Marvelосигурява винаги най- добрият спектрален стрийм за изпращане и получаване. Четвъртата антена може да бъде модифицирана и от потребителя, примерно може да я настроите като резервен или просто допълнителен канал за пренос на данни.

Рутерът е изцяло създаден да задоволи напълно нуждите и капризите на всеки един потребител. Като започнете от гейм конзолата ви вкъщи, новият SMARTтелевизор, мултимедийният ви център и стигнете до стандартните PC, таблет и смартфон. Имате въжможност за директен шеар на принтер, както и eSATA,в която да включите външния си хард диск с опция за директен пренос на информация по мрежата.

ИНСТАЛИРАНЕ

Към рутера стандартно си върви диск с настройките, но той няма да ви е необходим, освен ако не искате да разгледате менюала на играчката, която сте си купили. Имате 2 възможности за първоначален достъп: eдната е през стандартен LAN.  За целта рутерът разполага с пач кабел, който върви в комплекта с адаптора и 4-те антени. Логвате се на http://192.168.1.1 с юзър “admin” и започвате конфигурацията. Другият е през  Wi-Fi, като за целта под самия рутер имате написана паролата, която да ползвате, както и networkID-то, към което да се закачите.

\"\"

Самият линксис автоматично търси DHCP мрежа, към която да се закачи, но ако мрежата ви работи под друг протокол, рутерът ви ще ви попита за допълнителните настройки. Юзър и парола, ако ползвате широкоразпространения при нас PPPoE.

Скороста при промяна на опциите по менютата е забележителна, благодарение на бързия процесор забравете за рестратирането по минута – две след всяка  нова настройка. При WRT1900AC всичко се случва почти мигновенно. С този фърмуеър главното меню няма много  опции, но според мен има всичко необходимо за лесно менажиране от крайния потребител.

Започвам от най- горната – Network Map 

В нея можете да видите топологията на мрежата, както и закачените устройства към рутера. Също така можете да запазвате IP address и да го сетнете на определен от вас Device. Това става по MAC Address на устройството и е полезно, ако не искате DHCP-то да сменя IP-то ви всеки път,когато се конектвате.

Втората е доста интересна за корпоративни цели – GuestAccess.

\"\"

С тази опция рутерът позволява да се логнат  гост-клиенти, които ще го ползват като AP- аксес пойнт към интернет, но няма да имат достъп до ресурсите на вътрешната ви мрежа. Което е идеален вариант, при администриране на бизнес центрове, хотели, по- големи магазини и т.н. Рутерът поддържа до 50 активни гост-сесии едновременно. Като гост-клиентите се виждат и в Network Map менюто под специална графа. Можете да видите и какво устройство се е конектнало към вашият WRC1900AC,като за целта се използва засичане на прозиводителя по мак адрес на устройството.

Опцията Parental Control е създадена за родители, които искат да ограничат достъпа на своите любими наследници до мрежата. Можете спокойно да зададете определен времеви диапазон и вашият WRT1900AC ще прекъсне връзката към интернет за определеното време.

Друга много полезна опция е Media Prioritization. Чрез нея много лесно можете да приоритизирате трафика на устройствата закачени за рутера.Като за целта избирате устройство и задавате приоритети в таблицата към него. Освен  стандарните уиндоус приложения и програми имате и допълнително поле изцяло с  геймсървъри.  Тоест, ако някой в мрежата ви си е пуснал да точи половината Пайратбей,  а вие искате да си играете League of legendsбез да ви лагва – това е начина. Също така тази опция е доста полезна ако ползвате Guest опцията на рутера си и към него има закачени много потребители.

Една от опциите, която не ми хареса е speedtest-а,с който би трябвало да можете да тествате downloadи uploadскоростта си. Простопри пускане теста всеки път даваше различни резултати …

\"\"

Следващата опция е External Storage. Тук можеда конфигурирате външния си диск,както и да настроите достъпа до него- дали ще бъде FTPили Media server, както и да зададете Folder Access достъп до директориите вътре.

Connectivity. Оттук виждате какви са SSID-тата на 2.4GHz и 5GHz мрежата ви, както и текущите пароли за достъп до тях. Можете ръчно да въведете интернет настройките на провайдъра си, да зададете какви да бъдат настройките на вътрешната ви мрежа, както и да настроите NetworkAddressTranslation–а .Също така можете да настроите локалния достъп до рутера си. Избирате дали да ползвате HTTPдостъп или HTTPS, дали има възможност до конфигуриране през wirelessили не. Рутерът поддържа опция за дистанционна поддръжка през AndroidIiOSустройства.

Wireless.  В това меню лесно можете да промените настройките на вашите 2.4GHzи 5 GHzмрежи. От смяна на името на мрежата и паролата за достъп, до въвеждане на macaddressфилтрация. Т.е. можете да ограничите безжичният достъп на устройствата до вашата мрежа.

\"\"

Да теглим чертата

Linksys1900ACе мощен, много мощен рутер, който би задоволил нуждите и на най- взискателния краен потребител. Устройството спокойно и без много натоварване може да реши мрежовите проблеми на целият ви офис, а силата на 5GHzwirelessмрежата му ви осигурява силен безжичен обхват на доста голямо разстояние. Лесното му управление и възможността за дистанционен достъп  през мобилни устройства също са голям плюс. От Linksysза известни с подрепата си към отвореният код- нещо, което започна със споменатия в началото от мен  модел WRT54G. Това не е променено и във WRT1900AC.

Естествено цената би стреснала повечето потребители, но ако сте решили да инвестирате в мрежово оборудване, което е от нивото на този клас рутери-  това е вашият избор!  За времето което отделих в тестове, не успях да намеря нито една забележка


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

0 Коментара
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини