Ревю на безжичния маршрутизатор ASUS RT-AC68U

0
1050

В днешното ни ревю ще Ви представим ASUS RT-AC68U – рутерът на тайванския производител, който може да се похвали с най-високата възможна скорост за пренос на данни от 1900 Mbit/s. С производителния двуядрен процесор на Broadcom, 256 MB оперативна памет и двата отделни чипа за всеки от мрежовите обхвати можете да разчитате на стабилна работа дори и при голямо натоварване. Също така трябва да обърнем внимание на четирите Gigabit Ethernet-портове, два USB-конектора и разнообразието от полезни фирмени технологии.

Комплект
Маршрутизаторът ASUS RT-AC68U идва в характерната за тази компания черна картонена кутия, оформлението на която ви позволява бързо да научите основните технически характеристики на модела.

Комплектът е стандартния – вътре ще намерите доста голям по стандартите на потребителските устройства рутер, три сменяеми антени, захранващ адаптер, късичък Ethernet-кабел, CD с фирмените инструменти и необходимата документация.

Дизайн и размери
Моделът ASUS RT-AC68U е направен в същия фирмен дизайн, както и повечето други рутери на тайванския производител – тук са налице такива фирмени черти, като текстуриран преден панел, остри ръбове и клинообразен черен корпус, поставка за вертикален монтаж и т.н.


Ако поставим AC68U в непосредствена близост до всеки друг подобен продукт от гамата става ясно, че разлика има не само в дизайна, но и в размера. Освен това, ако погледнем устройството от към предния панел увеличението не е твърде осезаемо, но поглеждайки го в профил става ясно, че разработчиците са акцентирали предимно върху компонентите за охлаждането. В резултат на това, общите размери на рутера са 220 х 160 х 83,3 мм, а теглото – 640гр.

Стандартният набор от информация, логото и името на модела са изнесени в горния десен ъгъл на релефния преден панел, като на същото място в долната част са разположени и десетте сини индикатора. От дясно на ляво се отчита дейността в границите от 5,0 и 2,4 GHz, състоянието на мрежовата връзка, както и наличието на жични клиенти, свързани към четирите порта RJ45. Ако по някаква причина ви дразнят постоянните примигвания на светодиодите, то цялата индикация може лесно да бъде изключена с един бутон за включване/изключване. Той се намира на задния панел, така че да е възможно лесно да се достигне, без да е необходимо да се обръща рутера на 180 градуса.


Лявата страна на корпуса на ASUS RT-AC68U е свободна, а на дясната са разположени хардуерните бутони за пускане на WPS и бързото включване/изключване на Wi-Fi модулите. На горната граница има три резбовани конектора за външните антени, като тук през перфорациите на корпуса могат да се видят металните екранировки на компонентите на устройството. Всички конектори и части за управление традиционно са разположени в задната долна част на корпуса на маршрутизатора.

В средата на комутационния панел е разположен гореспоменатия бутон LED on/off, който изключва не само индикацията на предния панел, но и подсветката на прозрачните декоративни елементи с логото на ASUS. В дясно също така виждаме четири LAN-порта, в ляво – WAN-входовете, конекторите USB 3.0 и USB 2.0, жака за захранването и бутона за включването с фиксация. Точно над него има и малък бутон за връщането на фабричните настройки.

Разработчиците са решили да не си правят експерименти със съдбата, оборудвайки тежкия корпус със сменяема поставка или отвори за закрепване на стената. Поради това, ASUS RT-AC68U може да се монтира само вертикално, опирайки се на здрава надеждно закрепена основа, оборудвана с две гумени противохлъзгащи крачета.

Функционалност
В качеството на процесор в ASUS RT-AC68U е използван двуядрения чип Broadcom BCM4708 с работна честота от 800 MHz, като този процесор отговаря и за създаването на Ethernet-връзката. Рутерът е оборудван с 256 MB оперативна памет и флаш-памет до 128 MB. Безжичната част на системата е изградена на базата на два процесора Broadcom BCM4360, първият от които е отговорен за “класическия“ стандарт 802.11b/g/n, а вторият – за актуалния 802.11n/ac. Трите външни антени работят в MIMO режимите 3×03:03.

Максималната скорост за пренос на данните в стандарта 802.11n при честота от 2,4 GHz е 450 Mbit/s, а при използване на фирмената технология Broadcom TurboQAM и съвместимото клиентско оборудване, скоростта нараства до 600 Mbit/s. Имайки предвид, че пропускателната способност на интерфейса 802.11ac при честота от 5.0 GHz е 1300 Mbit/s, общата скорост за пренос на данни по безжичния канал при ASUS RT-AC68U може да достигне до 1900 Mbit/s. Имайте предвид също, че фирмената технология за увеличаване на безжичното покритие ASUS AiRadar и функцията Quality of Service, ви позволяват да зададете приоритет на използваната пропускателна способност от различните приложения.

Интерфейс
Моделът ASUS RT-AC68U работи под управлението на фирмения “черен“ интерфейс ASUSWRT, който се използва практически във всички актуални маршрутизатори. Процесът на първоначалната настройка в повечето случаи е напълно автоматизиран, като от вас се изисква да зададете името на мрежата и паролата. Цялата основна информация е събрана в раздела “Карта на мрежата“ – тук можете бързо да разберете състоянието на връзката, да зададете настройките за сигурност, броят на жичните и безжични клиенти, USB-периферия, режима на работа, версия на фърмуера и т.н.

(още скрийнове долу в галерията)

Следващият раздел “Guest Network“, който е особено полезен за гостоприемните собственици, които ценят личния си собствен живот, но не желаят да ограничават и правата на своите гости. Разбира се, не е нужно да се притеснявате за безопасността на паролата на основния акаунт и личните ви данни в домашната мрежа. Просто създайте един или два (максимум три за всеки от диапазоните 2.4 и 5.0 GHz) гост акаунта и смело ги раздавайте на приятелите и роднините ви. В тези акаунти можете да използвате по-проста за запомняне парола, ограничавате времето на сесията, LAN-достъпа, а дори и да забраните достъпа на гости по MAC-адрес.

(още скрийнове долу в галерията)

В раздела “Traffic Manager“ рутерът ASUS RT-AC68U може гъвкаво да бъде персонализиран от гледна точка на пропускателната способност за определените услуги, приложения и устройства, които не са взискателни към скоростта за пренос на данните. В същия раздел, “Мониторинг на трафика“ можете да виждате текущото състояние на разделените жични и безжични канали в реално време, за последните 24 часа или за последните 30 дни. Разделът “Parental Control“ е полезен за тези, които с възпитателни цели са ограничили достъпа на децата си до определени мрежови ресурси.

(още скрийнове долу в галерията)

И накрая, последните две секции позволяват да персонализирате напълно взаимодействието с различните устройства, свързани през двата USB-порта на рутера ASUS RT-AC68U. Интересното в случая е, че към стандартните възможности от рода на файловия и принт-сървър, услугите AiDisk и AiCloud и възможностите за работа с 3G/4G-модеми, в този модел е добавена и поддръжка на бекъп-услугата Apple Time Machine.

(още скрийнове долу в галерията)

В раздела “Разширени настройки“ са събрани пунктовете, в които опитните потребители ще могат да извършват фини настройки на всички необходими параметри, включително и режим, брой и ширина на канала в безжичната мрежа, график на работа и мощност на предавателя, филтриране по MAC-адрес и настройки на вградената защитна стена, VPN и т.н. и т.н.

Експлоатация
Рутерът ASUS RT-AC68U беше използван в обичаен бизнес-център с достатъчно голям брой съседни Wi-Fi мрежи. В качеството на клиентско устройство използвахме ултрабука Acer Aspire M3 с Ethernet-адаптер Broadcom Netlink BCM57780 (GE) и W-Fi-модул Qualcomm Atheros AR9287 (802.11n, 2,4 GHz).

Тестовата проверка на скоростта с помощта на Ethernet-връзка показа практически максималния за 100-мегабитовата връзка резултат.След това изключихме Ethernet-мрежата и преминахме на Wi-Fi в 2,4 GHz (802.11n) диапазон, измервайки скоростта на достъпа до Глобалната мрежа и силата на сигнала в три точки: в близост до рутера (точка 1), 5м през стена (точка 2) и 15 метра в съседна стая през две стени (точка 3).За проверка на работата в стандарта Wi-Fi 802.11ac (5,0 GHz обхват) използвахме външния адаптер ASUS USB-AC56 и фирмен мрежов инструмент.
Обобщение
В обобщение ще кажем, че ASUS RT-AC68U – това е безжичен рутер с производителна хардуерна платформа, която ще ви осигури висока стабилност дори и при тежки условия на работа (множество свързани устройства, разнопланови задачи). За да се приближите до максималната скорост от 1900 Mbit/s, трябва да използвате клиентско устройство клас Wi-Fi 802.11ac с поддръжка на фирмената технология Broadcom TurboQAM, но дори и при сравнително по-стари устройства от класа Wi-Fi 802.11n, можете да получите много прилична скорост в безжичния сегмент. Не може да не споменем и двата USB-порта (USB 2.0 и USB 3.0), чрез които можете да изградите една наистина функционална мрежова инфраструктура. И накрая трябва да отбележим, че цената на ASUS RT-AC68U е $ 220.

0 0 глас
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
0 Коментара
Отзиви
Всички коментари