Ревю на безжичния рутер NETGEAR WNDR3800

0
136

В описанието на предоставения ни за тестване безжичен рутер NETGEAR WNDR3800 се говори за наличие на премиум функционалност. Ние разбира се няма да се спираме на това, кои от възможностите могат да се причислят като премиум, но ще се опитаме по-пълно да опишем устройството и да тестваме неговата производителност.

Външен вид
Безжичният маршрутизатор NETGEAR WNDR3800 е с пластмасов корпус, който се състои от две части. Преобладаващите цветове са черно, тъмно сиво и бордо. Горната част на устройството е лъскава, а долната – мат. За съжаление не може да не забележите, че лъскавата горна част на устройството се драска лесно, което може да бъде много забележимо при определена осветеност.

Разглежданият модел може да бъде поставен хоризонтално или вертикално върху масата или закрепен към стената. За настолно вертикално разположение в комплекта се доставя специална поставка. За своята работа WNDR3800 изисква външно захранване със следните спецификации: 12 V и 2,5 A.

На горната повърхност (при хоризонтално поставяне) е разположено обемното наименование на производителя.

На лицевия панел са поместени светодиодните индикатори за състоянието на всяко от устройствата, както и два бутона: един за включване/изключване на безжичната мрежа, а другия за опростяване на процедурата по свързване към безжичните клиенти (WPS).

На задния панел са изведени пет порта Gigabit Ethernet (четири LAN и един WAN), USB 2.0 порт и захранващия конектор с бутон за включване/изключване на устройството.

В долната част на рутера има четири гумени крачета за по-голяма устойчивост на работния плот и два технологични отвора за монтаж на стена. Тук можете да намерите и стикер с кратка информация за модела. Вдлъбнатият бутон Reset за възстановяване на настройките на потребителя също е поставен в долната част на корпуса.

Нека разгледаме и вътрешната част на устройството

Хардуерна платформа
Хардуерната платформа на тествания модел представлява зелена текстолитова платка с двустранно разположение на елементите, а също така има и две малки спомагателни платки изпълняващи функцията на антени.

В безжичния рутер NETGEAR WNDR3800 се използва MIPS процесора Atheros AR7161, а схемата му на работа можете да видите в галерията от снимки след статията.

В качеството на кабелен Gigabit комутатор се използва чипа Realtek RTL8366SR. Функциите на оперативната памет се изпълняват от два модула  Hynix H5DU5162ETR-E3C, всеки от които е с обем 64 MB, така че общият обем на оперативната паметта за WNDR3800 е 128 MB.

С това приключва ревюто на елементната база, тъй като останалите компоненти са скрити под метален екран.

Тестове
Първото измерение, от коeто ние обикновено започваме в този раздел е измерването на времето за зареждане на устройството, под което имаме предвид интервала на времето, изминало от момента на подаването на захранването до получаването на първия ехо-отговор по ICMP протокола. Първият ехо-отговор в WNDR3800 започва да се изпраща 20 секунди след включването, но тук е важно да обърнем внимание, че ние не считаме това за пълното време за зареждане, тъй като след изпращането на няколко съобщения, рутера спира да отговаря за половин минута. По този начин времето за зареждане на безжичния рутер NETGEAR WNDR3800 е 50 секунди. Смятаме това за приемлива стойност.

Вторият тест традиционно е проверка на сигурността на устройството и той се извършва с помощта на приложението за мрежова безопасност Positive Technologies XSpider 7.7 (Demo build 3100). Бяха намерени единадесет отворени порта: TCP-23 (Telnet), TCP-53 (DNS), UDP-53 (DNS), TCP-80 (HTTP), TCP-548 (afpovertcp), TCP-3333 (dec-notes), TCP-5555 (HTTP), TCP-20005 (unknown), TCP-33344 (unknown), TCP-49152 (HTTP) и TCP-49153 (HTTP). Най-интересната намерена информация е представена по-долу.
 Първоначално решихме да измерим ефективността на IPv4 маршрутизацията в WNDR3800 при използването на транслация на мрежови адреси (NAT / PAT) за една, пет и петнадесет едновременни TCP-сесии.
 

Безжичният маршрутизатор NETGEAR WNDR3800 също поддържа и IPv6 протокола. Разбира се не може да не измерим и производителността на тестовия рутер при използването на тази версия на IP протокола. Връзката от външната към вътрешната мрежа е забранена.
 


 

Към USB 2.0 порта ние свързахме твърд диск Transcend StoreJet 25M3 с обем 750 GB и с форматиран дял последователно в три файлови системи: NTFS, FAT32 и EXT3. Измерването на скоростта за достъп до данните е направено с помощната на програмата  Intel NASPT версия 1.7.1. Резултатите от измерването са представени по-долу.
 

Разбира се, ние няма да прескочим и производителността на безжичния сегмент. NETGEAR WNDR3800 може да работи в два безжични диапазона: 2.4 GHz и 5 GHz.
 

За повечето хора при избора на рутер един от най-неотложните въпроси е производителността на устройството при работа с PPTP тунела. На диаграмата по-долу е представена скоростта за предаване на данните чрез PPTP тунела без криптиране. За съжаление, криптирани тунели WNDR3800 не поддържа.

0 0 глас
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
0 Коментара
Отзиви
Всички коментари