ASUS RT-N14U

0
249

Напоследък тестваме само флагмански устройства на ASUS, но ще разгледаме безжичен рутер от съвсем различна ценова категория. Запознайте се с бюджетния модел ASUS RT-N14U!

Външен вид и хардуерна платформа
На външен вид безжичният рутер ASUS RT-N14U много прилича на вече съществуващия модел RT-N56U: едно и също вертикално разположение на подсветката, както и черната гланцирана оребрена повърхност на корпуса. Въпреки това, последния е по-различен: създава впечатление, че пластмасата е по-тънка, а качеството на изпълнение можете да го видите от галерията със снимките в края на статията. Габаритните размери на устройството са 187х145х77 мм (със стойката). За своята работа ASUS RT-N14U изисква външно захранване със следните параметри: 12 V, 1 A.

В предната част са налични следните индикатори: USB, LAN, AIR, WAN и PWR, както и звучното наименование на производителя.

На една от страничните стени са разположени пет порта Fast Ethernet (4 LAN и 1 WAN), USB 2.0 порт и захранващия конектор. Също така, тук е разположен и бутонът за включване/изключване на устройството, както и бутона WPS за опростяване процедурата по свързването на новите безжични клиенти.

На задния панел на корпуса е разположен и вдлъбнатия бутон Reset, двата технологични отвора за монтирането на рутера на стената, както и стикера с кратката информация за устройството. Освен това, страничната  повърхност на рутера е с решетеста структура за по-добра вентилация.

Нека погледнем сега вътре в рутера. Хардуерната платформа на ASUS RT-N14U се състои от една зелена текстолитова печатна платка, на която са разположени от едната страна двата основни чипа. Първият е Mediatek MT7620N, а вторият – това е модула оперативна памет DDR Nanya NT5DS32M16DS-5T, чийто обем е 64 MB.

Тестове
Традиционно първо тестваме времето, за което устройство зарежда. Всъщност имаме предвид интервала от време, което ще измине от момента на подаване на електрозахранването до получаването на първия ехо-отговор от ICMP протокола. Безжичният рутер ASUS RT-N14U зарежда за 35 секунди. Смятаме, че това е добър резултат.

Вторият тест се състои в проверката за сигурността на устройство с помощта на мрежовия скенер за измерване сигурността Positive Technologies XSpider 7.7 (Demo build 3100). След провеждането на теста бяха открити единайсет отворени порта: TCP-53 (domain), UDP-53 (DNS), TCP-80 (HTTP), TCP-515 (printer), tcp-3394 (d2k-tapestry2), TCP-3838 (Недостъпен), TCP-5473 (unknown), TCP-9100 (Недостъпен), TCP-9998 (Недостъпен), TCP-18017 (HTTP) и TCP-50645 (HTTP). Най-интересните открити данни са представени по-долу.
Разбира се не трябва да забравяме и основните параметри на тестовия стенд преди началото на тестовете на устройството.

Компонент ПК Ноутбук
Дънна платка ASUS Maximus V Extreme ASUS M60J
Процесор Intel Core i7 3770K 3.5 GHz Intel Core i7 720QM 1.6 GHz
Оперативна памет DDR3 PC3-10700 SEC 32 GB DDR3 PC3-10700 SEC 16 GB
Мрежова карта Intel Gigabit CT Desktop Adapter
ASUS EA-N66
Atheros AR8131


Първоначално решихме да измерим производителността на IPv4 маршрутизацията в RT-N14U използвайки траслацията на мрежови адреси (NAT / PAT) при една, пет и петнадесет едновременни TCP сесии.


Разбира се по-долу можете да разгледате схемите от поддръжката на IPv6 протокола от устройството.

Към USB 2.0 порта свързахме твърд диск Transcend StoreJet 25M3 с обем 750 GB с дялове форматирани последователно в три файлови системи: NTFS, FAT32 и EXT3. Измерването на скоростта за достъп до данните беше направено чрез програмата Intel NASPT версия 1.7.1. Резултатите са представени по-долу.

Безжичният маршрутизатор ASUS RT-N14U поддържа връзка с доставчиците на услуги с помощта на един от трите вида тунели: PPPoE, L2TP и PPTP. Ние решихме да измерим ефективността на последните. За съжаление не успяхме да накараме PPTP да работи без криптиране: тунелът тръгна без проблеми, но тестовите пакети не преминаха през него, така че по-долу са представени скоростите за предаване на данните само чрез криптирания тунел (MPPE128).

Рутерът RT-N14U работи под управлението на фърмуера ASUSWRT, който включва VPN-сървър, работещ на PPTP протокола. Този сървър дава възможност за едновременно свързване на до десет клиента, както чрез криптиране MPPE128, така и без него.


Тестваният модел поддържа работа с безжичните клиенти EEE 802.11b/g/n в диапазона 2.4 GHz със скорост до 300 Mbit/s. Реалните скорости за трансфер на данните са показани на диаграмата по-долу.

С това завършваме теста на безжичния рутер ASUS RT-N14U.

Заключение
Като цяло сме доволни от тествания безжичен рутер ASUS RT-N14U, който е евтино решение за предоставяне на достъп до глобалната мрежа чрез свързване към кабелен провайдер. Наличието на порт USB 2.0 Ви позволява да разширите функционалността на устройството, заставяйки RT-N14U да изпълнява функцията на принт-сървър, мрежово хранилище на данни, както и за достъп до мрежата чрез безжичните мрежи 3G/4G. Обсъденият модел осигурява на потребителите бърз трансфер на данните със скорост до 100 Mbit/s, което би било достатъчно при свързването към съществуващите доставчици, дори и при използване на високоскоростни тарифни планове.

0 0 глас
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
0 Коментара
Отзиви
Всички коментари